• Посилання скопійовано

Коригування податкових зобов’язань, задекларованих у декларації з ПДВ

Чи має можливість платник податку, який нараховував ПДВ при постачанні товарів (послуг), що відповідно до Податкового кодексу оподатковуються за ставкою 0%, звільнені від обкладення ПДВ або не є об’єктом обкладення ПДВ, відкоригувати податкові зобов’язання, задекларовані в податковій декларації з ПДВ?

У разі якщо платник податку нараховував ПДВ при постачанні товарів (послуг), які відповідно до Податкового кодексу звільнені від оподаткування, та відображав у податковому обліку зазначені операції як оподатковувані, а суми утриманого податку вносив до бюджету, то суми ПДВ, нараховані за такою операцією, підлягають коригуванню тільки за умови повернення покупцям сплаченого ними податку під час придбання таких пільгових товарів (послуг).

Згідно з п. 18 Порядку №1379 у разі здійснення коригування сум податкових зобов’язань, відповідно до ст. 192 Податкового кодексу, постачальник товарів/послуг виписує розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної.

Враховуючи зазначене, у разі зміни вартості операції на суму неправильно нарахованого ПДВ на дату повернення покупцеві коштів, у цьому випадку сум ПДВ, сплачених таким покупцем при придбанні товарів (послуг), що підлягають звільненню від обкладення ПДВ, постачальник товарів (послуг) виписує розрахунок коригування до раніше виписаної податкової накладної, в якому коригує вартість товару, поставленого покупцеві, з ПДВ зі знаком «-» на суму податку.

Сума коштів, що підлягає перерахуванню продавцем покупцеві і відповідає сумі відкоригованого податку, може бути зарахована в рахунок оплати іншого товару та набути статусу оплати за інші товари (послуги), у тому числі й ті, що підлягають звільненню від обклаення ПДВ. На залишок коштів, які буде зараховано як оплату за новою операцією, платнику податку необхідно виписати нову окрему податкову накладну.

 

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»