• Посилання скопійовано

Юрособа-«єдинник» змінила адресу: як звітувати та сплачувати податки?

Куди подавати декларацію з єдиного податку після переведення на нове місце обліку? Як сплачувати податки, в т.ч. ПДФО, військовий збір? Чи треба перереєструватися платником ПДВ?

Юрособа-«єдинник» змінила адресу: як звітувати та сплачувати податки?

Коментар до ІПК ДФС від 21.06.2019 р. №2844/6/99-99-12-03-05-15/ІПК

Подання звітності з єдиного податку

Податківці у коментованій ІПК нагадали про норми п. 296.4 ПКУ. За ними декларація подається платниками єдиного податку до контролюючого органу за місцем податкової адреси.

Але у  разі зміни податкової адреси платника єдиного податку останнім податковим (звітним) періодом за такою адресою вважається період, у якому подано до ДФС заяву щодо зміни податкової адреси (п. 294.7 ПКУ). При цьому заява подається платниками єдиного податку третьої групи разом з декларацією за квартал зміни адреси.

Тож за результатами кварталу зміни своєї податкової адреси юрособа-«єдинник» за попереднім місцем обліку подає декларацію та заяву на переведення до іншого податкового обліку

З огляду на висновок коментованої ІПК та на норми п. 294.7 ПКУ, вже за наступний квартал потрібно буде подавати декларацію з єдиного податку за новим місцем обліку.

 

Як сплачувати єдиний податок при зміні податкової адреси?

Відповідно до пп. 2 п. 10.13 розд. X Порядку №1588 у разі зміни місцезнаходження суб’єкта господарювання – платника податків сплата податків і зборів після такої реєстрації здійснюється за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду. Це ж правило визначено й частиною восьмою ст. 45 БКУ.

Тож при зміні податкової адреси протягом поточного року до його закінчення всі податки, в т.ч. єдиний податок, слід сплачувати саме за попереднім місцем обліку

До того ж до закінчення року платник податків обліковується в контролюючому органі за попереднім місцезнаходженням (неосновне місце обліку) з ознакою того, що він є платником податків до закінчення року, а в контролюючому органі за новим місцезнаходженням (основне місце обліку) – з ознакою того, що він є платником податків з наступного року.

 

Якщо юрособа-«єдинник» є платником ПДВ?

Перереєстрація платника ПДВ у разі зміни місцезнаходження (місця проживання), пов'язаного зі зміною адміністративного району, здійснюється згідно з вимогами ст. 183 ПКУ та розділу IV Положення №1130. Для цього слід подати до органу ДФС за новим місцезнаходженням додаткову реєстраційну заяву за ф. №1-ПДВ з позначкою «Перереєстрація».

Подання декларацій з ПДВ та сплата ПДВ юрособою здійснюється за попереднім місцем обліку (яке з моменту перереєстрації отримує статус неосновного місця обліку) до закінчення поточного бюджетного року, а починаючи з 1 січня наступного року – за новим місцезнаходженням (основне місце обліку).

Про це та про те, чи треба змінювати ЕЦП в т.ч. на осіб, відповідальних за реєстрацію ПН та РК в ЄРПН, читайте тут.

 

Щодо сплати ПДФО та подання форми №1ДФ

В ІПК від 27.10.2017 р. №2418/6/99-99-15-01-01-15/ІПК податківці зауважували, що на підставі п. 168.4.4 ПКУ та п. 10.13 розділу X Порядку №1588 у разі зміни місцезнаходження юрособа-«єдинник» буде продовжувати сплачувати ПДФО та подавати форму №1ДФ до закінчення поточного бюджетного року за попереднім місцезнаходженням.

Військовий збір також буде сплачуватися за попереднім місцезнаходженням. Відповідно і звітувати доведеться до кінця року до ДФС за старою адресою.

 

Щодо сплати ЄСВ

Для ЄСВ діють інші правила. Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 6 Закону №2464 платник ЄСВ зобов’язаний подавати звітність та сплачувати до ДФС за основним місцем обліку платника єдиного внеску.

А за п. 8 розд. ІІІ Порядку №435 у випадку зміни місцезнаходження або місця проживання, що пов’язане зі зміною адміністративно-територіальної одиниці, звіт щодо сум нарахованого ЄСВ за цей звітний період (з першого до останнього календарного числа звітного періоду) подається до ДФС за  новим місцезнаходженням.

Про те, що буде юрособі-«єдиннику» за непроведення реєстрації зміни своєї адреси, ми писали тут.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»