• Посилання скопійовано

Юрособа-«єдинник» ІІІ групи є комісіонером: що з доходом?

Коли визнавати доходом суму винагороди за договором комісії в обліку та з метою оподаткування єдиним податком?

Юрособа-«єдинник» ІІІ групи є комісіонером: що з доходом?

Коментар до ІПК від 26.07.2019 р. №3515/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

Товариство – платник єдиного податку третьої групи уклало договір комісії про надання послуг з реалізації товарів. Чи потраплять до доходу такого єдинника «транзитні» кошти – виручка від продажу таких товарів,  якщо ці кошти отримані в одному кварталі (наприклад, у грудні 2018 року), а перераховані комітенту у наступному (наприклад, у січні 2019 року)?

 

Відповідь податківців

У коментованій ІПК податківці зупинилися на п. 292.4 ПКУ. За нею у разі надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, коміс ії, транспортного експедирування або за агентськими договорами доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента).

Але щоб визначитися з правилами оподаткування винагороди за договором комісії, потрібно ще враховувати норми законодавства щодо укладання такого договору.

Зокрема, за п. 1 ст. 1011 ЦКУ одна сторона (комісіонер) зобов’язується за дорученням другої сторони (комітента) за плату вчинити один або кілька правочинів від свого імені, але за рахунок комітента.

Також нагадаємо, що (ст. 1013 ЦКУ):

  1. Комітент повинен виплатити комісіонерові плату в розмірі та порядку, встановлених у договорі комісії.
  2. Якщо комісіонер поручився за виконання правочину третьою особою, він має право на додаткову плату.
  3. Якщо договором комісії розмір плати не визначений, вона виплачується після виконання договору комісії виходячи із звичайних цін за такі послуги.
  4. Якщо договір комісії не був виконаний з причин, які залежали від комітента, комісіонер має право на комісійну плату на загальних підставах.
  5. У разі розірвання або односторонньої відмови від договору комісії комісіонер має право на плату за фактично вчинені дії.

Окремо податківці зауважили, що платники єдиного податку третьої групи – юридичні особи використовують дані спрощеного бухгалтерського обліку щодо доходів та витрат з урахуванням положень пп. 44.2, 44.3 ПКУ.

Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про доходи підприємства та її розкриття у фінансовій звітності визначає П(С)БО 15.

У п. 6.2 П(С)БО 15 передбачено, що не визнаються доходами суми надходжень за договорами комісії, агентськими та іншими аналогічними договорами на користь комітента, принципала тощо.

На підставі цього податківці зробили такий висновок: «фактично дохід у посередника визнаватиметься тільки на суму посередницької винагороди, що підтверджується первинними документами (акт, звіт комісіонера (повіреного) тощо). Товариство не надало копію договору, що унеможливлює надання більш конкретного висновку щодо практичного використання норм Кодексу.»

Від себе додамо, що за п. 7 П(С)БО 15 чистий дохід  від  реалізації продукції визначається шляхом вирахування з доходу від реалізації доходів, що за договорами належать комітентам.

Тому виходячи з перелічених особливостей дата визнання доходу з метою оподаткування єдиним податком залежить від умов договору.

Якщо за договором комісії винагороду буде перераховано окремою сумою вже після виконання завдання, то отримання коштів від реалізації товарів не призводить до виникнення доходу.

Якщо ж за договором комісії комісіонер при отриманні коштів за реалізований товар одразу визначає суму своєї винагороди та за її мінусом перераховує кошти комітенту, то дохід має бути визнано в момент отримання коштів від покупця.

І ще з огляду на формування доходу у вигляді винагороди за договором комісії в обліку та для цілей оподаткування єдиним податком наразі такий дохід визнається на одну дату.

***

Читайте також:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»