• Посилання скопійовано

Як ДПС виявляє факти ухилення від сплати податків сільгоспвиробниками?

Для перевірки ДПС зіставляє задекларовані сільськогосподарські земельні ділянки в додатку до Декларації платника єдиного податку 4 групи з даними Кадастрової карти України, аби з’ясувати цільове використання ними землі

Як ДПС виявляє факти ухилення від сплати податків сільгоспвиробниками?

Під час проведення операції «Урожай 2020» фахівці Головного управління ДПС у Тернопільській області проаналізували повноту сплати податків сільгоспвиробниками, які перебувають на четвертій групі єдиного податку. Вони зіставили задекларовані суб’єктами господарювання сільськогосподарські земельні ділянки в додатку до Декларації платника єдиного податку 4 групи (Відомостях про наявність земельних ділянок) із даними Кадастрової карти України, щоби з’ясувати цільове використання ними землі.  Податківці також звернули увагу на повноту декларування земельних ділянок (паїв), які знаходяться на одному полі, та використанні пасовищ та сіножатей.

Відтак з’ясувалося, що 19 платників обробляють земельні паї без оподаткування. Вони 2437,2 га. сільськогосподарських угідь – ріллі засіяли різними культурами, проте у звітності це не відобразили й не сплатили податки. Крім того, платники зорали 1004,7 га. пасовищ. На цій території вони засіяли сільськогосподарські культури, однак документально зміну цільового використання земельних ділянок не відобразили, а оподаткування провели за меншою ставкою податку. Відтак місцеві бюджети недоотримали 530 тис. грн єдиного податку, а державний бюджет умовно 9,2 млн грн податку на додану вартість.

Як запевнив начальник Головного управління ДПС у Тернопільській області Іван Пунько, суб’єкти господарювання, які мінімізують сплату податків, порушують податкове законодавство, і надалі перебуватимуть під пильним наглядом.

«Сьогодні фахівці податкової служби мають достатньо технічних можливостей, аби збирати необхідну інформацію та проаналізувати законність діяльності підприємств. Тому особам, які все ще намагаються використовувати різні схеми з мінімізації податкових зобов’язань, варто пам’ятати про це і сплачувати податки належно та декларувати чесно», – підсумував посадовець.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»