• Посилання скопійовано

Як формується дохід юрособою-«єдинником» на спецгрупі при здійсненні ЗЕД?

При продажу валюти, що надійшла на валютний рахунок від операції з експорту, до дати звітного балансу, у складі доходу враховується позитивна різниця між доходом від продажу цієї валюти і доходом від здійснення її перерахунку в гривні на дату надходження

Як формується дохід юрособою-«єдинником» на спецгрупі при здійсненні ЗЕД?

Податківці у підкатегорії 108.01.02 ЗІР зауважили, що Дохід, виражений в іноземній валюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України на дату отримання такого доходу (п. 292.5 ПКУ).

Водночас, п. 292.13 ПКУ визначено, що дохід визначається на підставі даних обліку, який ведеться відповідно до ст. 296 ПКУ.

Юридичні особи – платники єдиного податку третьої групи використовують дані спрощеного бухгалтерського обліку щодо доходів та витрат з урахуванням положень пп. 44.2, 44.3 ПКУ (абз. 5 п. 296.1 ПКУ).

Юридичні особи - платники єдиного податку третьої групи відповідно до абз. 3 п. 44.2 ПКУ ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат з метою обрахунку об’єкта оподаткування за методикою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Визначення курсових різниць в бухгалтерському обліку здійснюється відповідно до Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 21 «Вплив змін валютних курсів», затвердженого наказом Мінфіну від 10.08.2000 р. № 193 (далі – НП(С)БО № 21).

Згідно із п. 4 НП(С)БО 21 курсова різниця – різниця між оцінками однакової кількості одиниць іноземної валюти при різних валютних курсах. Валютний курс – установлений Національним банком України курс грошової одиниці України до грошової одиниці іншої країни.

Відповідно до п. 8 НП(С)БО 21 визначення курсових різниць за монетарними статтями в іноземній валюті проводиться на дату балансу, а також на дату здійснення господарської операції в її межах або за всією статтею (відповідно до облікової політики).

Абзацом 1 ч. 1 ст. 13 Закону України від 16.07.1999 р. № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» встановлено, що звітним періодом для складання фінансової звітності є календарний рік. Проміжна фінансова звітність складається за результатами першого кварталу, першого півріччя, дев’яти місяців. Тобто, датою звітного балансу є останній день кварталу.

Враховуючи те, що податковий (звітний) період для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, дорівнює календарному місяцю, то у разі продажу іноземної валюти, яка надійшла на валютний рахунок від здійснення операції з експорту товарів (робіт, послуг), до дати звітного балансу (протягом одного кварталу), у складі доходу враховується позитивна різниця між доходом, отриманим від продажу цієї валюти, та доходом, отриманим від здійснення перерахунку такої іноземної валюти в гривні на дату її надходження на валютний рахунок. При цьому такий дохід декларується у Декларації за податковий (звітний) період – місяць, в якому було здійснено продаж валюти, отриманої від здійснення операцій з експорту товарів, робіт, послуг.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»