• Посилання скопійовано

Виправляємо помилки у декларації з єдиного податку за ставкою 2%

Помилки у декларації з ЄП за ставкою 2% можуть стосуватися самого єдиного податку, мінімального податкового зобов’язання та ЄСВ. У цій статті розповімо про те, як їх виправляти

Виправляємо помилки у декларації з єдиного податку за ставкою 2%

Про те, як складати та подавати місячну декларацію з ЄП за ставкою 2%, ми писали тут. А як потрібно було складати цю декларацію за грудень 2022 року – останній місяць року, ми писали тут. Хоча звітна кампанія за грудень 2022 року вже завершилася, проте нагадаємо про суперечливу позицію податківців щодо строків подання цієї декларації, якщо до неї додавалися додатки.

Місячні декларації з ЄП за ставкою 2% за січень – листопад подаються без додатків у строки для місячних декларацій, тобто не пізніше 20 числа наступного місяця. 

Наразі є плани щодо скасування особливої ставки ЄП 2% з 1 липня 2023 року – нашу новину про це читайте тут. Звертаємо увагу, що це лише законопроєкт і станом на дату публікації цього матеріалу маємо тільки позитивний висновок Комітету з питань фінансів та податків. Проте вірогідність того, що його приймуть, є дуже високою. А до того часу – ця група ЄП існує, і звітність щодо неї треба подавати. 

 

Уточнююча декларація з ЄП за ставкою 2%

Нагадаємо, що форма декларації має три типи: звітна, звітна нова та уточнююча. Якщо помилку в декларації виявили до закінчення граничного строку подання декларації, то така помилка виправляється поданням правильної декларації типу «звітна нова», в такому самому порядку, як і декларацію типу «звітна». По суті, це не виправлення помилки, а звичайне подання декларації до закінчення граничного строку, а тип «звітна нова» вказує податківцям лише на те, що до уваги потрібно взяти ту декларацію, що подана останньою до закінчення граничного строку подання. А всі попередні декларації анулюються та в інтегрованій картці платника податків не відображаються. Іншими словами, до закінчення граничного строку подання декларації у платника є необмежена кількість спроб подати декларацію, і дійсною буде остання з них.

Для виправлення помилок, виявлених після закінчення граничного строку подання декларації, пунктом 50.1 ПКУ передбачено два способи:

  • надіслати уточнюючий розрахунок до податкової декларації, у якій виявлено помилку;
  • зазначити уточнені показники у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені.

На практиці виправити помилки минулого звітного періоду у декларації ЄП за ставкою 2% можна тільки в уточнюючій декларації, а другий варіант не працює.

Якщо спробувати виправити помилку у поточній декларації, тобто подати декларацію за поточний період типу «уточнююча» і одночасно в реквізиті 3 зазначити період, до якого належить виявлена помилка, сервер податкової не прийме таку декларацію. Він повідомить про помилку таким текстом: «Документ не відповідає всім вимогам електронного документа, оскільки виявлено недостовірність обов’язкових реквізитів щодо податкового (звітного) періоду та податкового (звітного) періоду, який уточнюється (для уточнюючої декларації заповнються однаково). Перевірено на підставі п. 48.3 ст. 48, п. 49.3, п. 49.8 ст. 49 Податкового кодексу України».

Таким самим текстом сервер повідомляє про помилку, якщо подати декларацію з типом «звітна» або «звітна нова», у якій буде заповнено реквізит 3, тобто реквізит 3 не можна заповнити у декларації типу «звітна» або «нова звітна».

Все це означає, що реквізити 2 «Податковий (звітний) період» та 3 «Податковий (звітний) період, який уточнюється» в уточнюючій декларації повинні збігатися, тож виправити помилку у поточній декларації не вдасться. 

Зокрема, якщо платник ЄП створює декларацію в Кабінеті платника податків, вона створюється в тому періоді, який потрібно уточнити, з типом «уточнююча», і цей самий період зазначається в реквізитах 2 та 3. 

Дата подання уточнюючої декларації вказує на період, в якому виявлено та виправлено помилку. На цю дату в інтегрованій картці платника буде проведено результат уточнення відповідно до п. 2 глави 4 розділу IV Порядку ведення податковими органами оперативного обліку податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від 12 січня 2021 року № 5. Сума недоплати ЄП, якщо вона показана у рядку 07, вже має бути сплачена перед поданням уточнюючої декларації, інакше виникне податковий борг.

 

Виправлення зобов’язань з ЄП у розділі І декларації, у якій не заповнювався розділ ІІ

У місячних деклараціях з ЄП за ставкою 2%, крім декларації за грудень, декларується тільки один показник у рядку 01 декларації – обсяг доходу за податковий (звітний) місяць, що оподатковується за ставкою 2%. У рядку 02 декларації визначається сума ЄП за ставкою 2% від суми доходу, зазначеної у рядку 01. Відповідно, і помилитися тут можна лише у визначенні суми доходу або припуститися арифметичної помилки під час розрахунку суми єдиного податку.

В уточнюючій декларації потрібно правильно заповнити рядки 01 та 02 у розділі І декларації.

Власне виправлення помилки здійснюється у розділі ІІІ:

  • у рядку 05 наводимо суму ЄП з рядка 02 раніше поданої декларації, що уточняється; 
  • у рядку 06 ставимо правильну суму ЄП, яка має збігатися з показником рядка 02 уточнюючої декларації;
  • якщо правильна сума ЄП більша від помилкової, нам потрібно доплатити цю різницю і ми її наводимо у рядку 07;
  • якщо правильна сума ЄП менша від помилкової, то наводимо її у рядку 08 і у нас виникне переплата з ЄП на цю суму. Цю переплату можна буде повернути на рахунок у порядку, передбаченому ст. 43 ПКУ або врахувати під час наступної сплати єдиного податку, у тому числі за іншими ставками після переходу платника на іншу групу або ставку ЄП.

Жодних «самоштрафів» та пені в таблиці ІІІ немає, тож їх і не потрібно нараховувати. Особливий порядок справляння ЄП за ставкою 2% діє тільки одночасно з дією воєнного стану, а на цей період скасовано нарахування штрафів, передбачених п. 50.1 ПКУ (п. 69.1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).

Приклад 1. У лютому 2023 року платник ЄП за ставкою 2% виявив помилку, допущену у декларації за липень 2022 року – було занижено дохід на суму 114 800 грн і, відповідно, суму ЄП до сплати занижено на 2 296 грн. Платник ЄП сплачує суму недоплати податку 2 296 грн та після цього подає уточнюючу декларацію у лютому 2023 року і зазначає в реквізитах 2 та 3 період «07 місяць 2022 року». Заповнення помилкової звітної та уточнюючої декларації за липень 2022 року показано у таблиці 1. Суму недоплати ЄП платник сплачує 10 лютого 2023 року – до дати подання уточнюючої декларації 14 лютого.

Таблиця 1. Заповнення звітної та уточнюючої декларації за даними прикладу 1

 
 
 
 
 
 

Показник 

 
 
 
 

Код реквізита, рядка 

 
 
 
 

Звітна декларація за липень 2022 

 
 
 
 

Уточнююча декларація за липень 2022 

 
 
 
 

Податковий (звітний) період: 

 
 

2 

 
 

07.2022 

 
 

07.2022 

 
 
 
 

Податковий (звітний) період, який уточнюється 

 
 

3 

 
 

 

 
 

07.2022 

 
 
 
 

І. Розрахунок податкових зобов'язань з єдиного податку 

 
 
 
 

Обсяг доходу за податковий (звітний) місяць, що оподатковується за ставкою 2 відсотки доходу 

 
 

01 

 
 

1485200,00 

 
 

1600000,00 

 
 
 
 

Сума податкових зобов'язань за податковий (звітний) місяць (рядок 01 × 2 відсотки) 

 
 

02 

 
 

29704,00 

 
 

32000,00 

 
 
 
 

ІІІ. Визначення податкових зобов'язань у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок 

 
 
 
 

Сума єдиного податку за даними раніше поданої декларації, що уточнюється (рядок 02 або 04 декларації, що уточнюється) 

 
 

05 

 
 

 

 
 

29704,00 

 
 
 
 

Уточнена сума податкових зобов'язань за податковий (звітний) період, у якому виявлено помилку 

 
 

06 

 
 

 

 
 

32000,00 

 
 
 
 

Сума єдиного податку до збільшення у зв'язку з виправленням помилки (рядок 06 - рядок 05, якщо рядок 06 > рядка 05) 

 
 

07 

 
 

 

 
 

2296,00 

 
 
 
 

Сума єдиного податку до зменшення у зв'язку з виправленням помилки (рядок 05 - рядок 06, якщо рядок 05 > рядка 06) 

 
 

08 

 
 

 

 
 

 

 
 
 
 

Дата подання декларації 

 
 

 
 

 
 

08.08.2022 

 
 

14.02.2023 

 

 

Як повторно виправити помилки в декларації з ЄП за ставкою 2%?

На практиці вже траплялися ситуації, коли потрібно було повторно виправити помилки за той звітний період, за який вже було подано уточнюючу декларацію. Для виправлення наводимо у розділі І другої уточнюючої декларації правильні показники, які мають бути задекларовані за звітний період. Розділ ІІІ другої уточнюючої декларації заповнюємо з урахуванням звітної декларації та першої уточнюючої таким чином, начебто було подано звітну декларацію з показниками, виправленими за першою уточнюючою декларацією.

Приклад 2. Платник ЄП за ставкою 2% подав декларацію ЄП за квітень 2022 р. Але, виявивши помилки, подав уточнюючу декларацію, що збільшила суму ЄП до сплати. Згодом було виявлено ще помилки, і потрібно подати ще одну уточнюючу декларацію, що зменшує суму ЄП. У звітній декларації з ЄП за ставкою 2% платник задекларував 184 000 грн доходу і 3 680 грн ЄП за ставкою 2%. Потім було подано першу уточнюючу декларацію, в якій збільшено суму доходу на 26 000 грн – до 210 000 грн. Збільшена сума ЄП – 4 200 грн, тож перед поданням першої уточнюючої декларації потрібно було доплатити 520 грн ЄП. Таким чином, платник сплатив 4 200 грн ЄП. Згодом виявилося, що правильна сума доходу мала становити 175 000 грн і сума ЄП – 3 500 грн. 

Загальне зменшення ЄП в сумі 700 грн вважатиметься переплатою з ЄП, яку можна буде повернути на рахунок платника у порядку, передбаченому ст. 43 ПКУ, або врахувати під час наступної сплати ЄП.

Заповнення звітної та уточнюючих декларацій за даними прикладу показано у таблицях 1 та 2.

Таблиця 2. Заповнення звітної та двох уточнюючих декларацій за даними прикладу 2

 
 
 
 
 
 

Показники 

 
 
 
 

Код рядка 

 
 
 
 

Сума, грн, коп. 

 
 

Звітна декларація 

 
 

Перша уточнююча декларація  

 
 

Друга уточнююча декларація 

 
 
 
 

І. Розрахунок податкових зобов'язань з єдиного податку 

 
 
 
 

Обсяг доходу за податковий (звітний) місяць, що оподатковується за ставкою 2 відсотки доходу 

 
 

01 

 
 

184 000 

 
 

210 000 

 
 

175 000 

 
 
 
 

Сума податкових зобов'язань за податковий (звітний) місяць (рядок 01 × 2 відсотки) 

 
 

02 

 
 

3 680 

 
 

4 200 

 
 

3 500 

 
 
 
 

ІІІ. Визначення податкових зобов'язань у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок 

 
 
 
 

Сума єдиного податку за даними раніше поданої декларації, що уточнюється (рядок 02 або 04 декларації, що уточнюється) 

 
 

05 

 
 

 

 
 

3 680 

 
 

4 200 

 
 
 
 

Уточнена сума податкових зобов'язань за податковий (звітний) період, у якому виявлена помилка 

 
 

06 

 
 

 

 
 

4 200 

 
 

3 500 

 
 
 
 

Сума єдиного податку до збільшення у зв'язку з виправленням помилки (рядок 06 - рядок 05, якщо рядок 06 > рядка 05) 

 
 

07 

 
 

 

 
 

520 

 
 

 

 
 
 
 

Сума єдиного податку до зменшення у зв'язку з виправленням помилки (рядок 05 - рядок 06, якщо рядок 05 > рядка 06) 

 
 

08 

 
 

 

 
 

 

 
 

700 

 

Як виправити помилки під час розрахунку МПЗ у додатку 1 до декларації?

Наразі маємо лише один звітний період, коли до декларації з ЄП за ставкою 2% подавався додаток 1 – це коли платник ЄП був зобов’язаний розраховувати МПЗ. Про те, як його розраховувати, ми вже писали раніше:

Виправляти помилку у додатку 1 та у рядках 03 та 04 декларації з ЄП за ставкою 2% за грудень 2022 року потрібно у такому порядку:

  1. правильно визначити МПЗ та скласти новий розрахунок МПЗ у додатку 1;
  2. сформувати уточнюючу декларацію, у якій звітним періодом та періодом, що уточняється, буде грудень 2022;
  3. правильно заповнити розділи І та ІІ уточнюючої декларації;
  4. перенести помилкову суму ЄП з рядка 04 декларації за грудень 2022 року до рядка 05 уточнюючої декларації;
  5. перенести правильну суму ЄП з рядка 04 уточнюючої декларації до рядка 06 уточнюючої декларації;
  6. вивести суму ЄП до сплати або зайво сплачену у рядку 07 або 08 уточнюючої декларації;
  7. поставити позначку про те, що до цієї уточнюючої декларації додається додаток 1;
  8. дата подання декларації – фактична дата поточного звітного періоду, у якому виправляється помилка. На цю дату в інтегрованій картці платника буде проведено результат уточнення, тож сума недоплати ЄП, якщо її показано у рядку 07, вже має бути сплачена.

 

Як виправити помилки щодо ЄСВ у додатку 2 до декларації?

Додаток 2 щодо ЄСВ подавали платники-фізособи разом із декларацією з ЄП за ставкою 2% за грудень 2022 року. Якщо ФОП помилився у розрахунку ЄСВ за себе у додатку 2 до декларації, то виправити показники сум нарахованого доходу та сум нарахованого ЄСВ можна шляхом подання правильного додатка 2 у складі уточнюючої декларації. 

У цьому разі в самій уточнюючій декларації повторюються всі показники звітної декларації у рядках 01, 02, 03, 04, тобто розділи І та ІІ декларації. А розділ ІІІ не заповнюється – адже показники ЄП не змінилися, а дані щодо ЄСВ у розділах І – ІІІ не наводяться.  

Натомість в уточнюючій декларації ставиться позначка про наявність додатка 2 до неї. Як скласти такий уточнений додаток, нашу позицію ми навели у прикладі 3. 

Якщо внаслідок виправлення помилки сума ЄСВ до сплати збільшується, її бажано сплатити до подання уточнюючої декларації, щоб не виникало недоїмки зі сплати ЄСВ.

Приклад 3. ФОП був платником єдиного податку 3 групи за ставкою 5% з 1 січня до 31 травня 2022 року, а з 1 червня 2022 року він перейшов на ставку ЄП 2% й у 2022 році подавав таку звітність з єдиного податку:

  • квартальну декларацію з ЄП за ставкою 5% за 1 квартал 2022 року;
  • квартальну декларацію з ЄП за ставкою 5% за півріччя 2022 року, включивши туди доходи за січень – травень 2022 року;
  • місячні декларації з ЄП за ставкою 2% за червень – листопад 2022 року;
  • місячну декларацію з ЄП за ставкою 2% за грудень 2022 року з додатком 2 щодо ЄСВ за весь 2022 рік.

У додатку 2 ФОП помилково відобразив мінімальний внесок з ЄСВ за весь 2022 рік: 

  • за 9 місяців з січня по вересень у сумі 6500 грн × 22% = 1 430 грн;
  • за 3 місяці з жовтня по грудень у сумі 6700 грн × 22% = 1 474 грн;
  • всього: 1 430 грн × 9 + 1 474 грн × 3 = 17 292 грн.

Насправді ФОП сплачував ЄСВ за себе тільки за січень, лютий, вересень, жовтень, листопад і грудень 2022 року в загальній сумі 8 712 грн. В інших місяцях мінімальний внесок з ЄСВ за нього сплатив роботодавець, тож сам ФОП звільняється від цього обов’язку.

У розділі 9 додатка 2 до уточнюючої декларації за грудень 2022 року ФОП заповнює рядки за січень, лютий, вересень, жовтень, листопад і грудень 2022 року, в рядку «Усього» графи 4 зазначає суму 8 712 грн. Заповнення розділу 10 додатка 2 показано у таблиці 3.

Таблиця 3. Виправлення суми ЄСВ у додатку 2 до декларації з ЄП за ставкою 2%

 
 
 
 
 
 

10. ВИЗНАЧЕННЯ ЗОБОВ'ЯЗАНЬ ЗІ СПЛАТИ ЄДИНОГО ВНЕСКУ У ЗВ'ЯЗКУ З ВИПРАВЛЕННЯМ САМОСТІЙНО ВИЯВЛЕНИХ ПОМИЛОК 

 
 
 
 

1 

 
 

Сума єдиного внеску, яка підлягала сплаті на небюджетні рахунки, за даними звітного (податкового) періоду, в якому виявлена помилка (рядок Усього графа 4 розділу 9)  

 
 

 17 292,00 

 
 
 
 

2 

 
 

Уточнена сума єдиного внеску, яка підлягає сплаті на небюджетні рахунки, за даними звітного (податкового) періоду, у якому виявлена помилка 

 
 

 8 712,00 

 
 
 
 

Розрахунки у зв'язку з виправленням помилки: 

 
 
 
 

3 

 
 

Збільшення суми єдиного внеску, яка підлягала сплаті на небюджетні рахунки (рядок 2 - рядок 1, якщо рядок 2 > рядка 1) 

 
 

 -- 

 
 
 
 

4 

 
 

Зменшення суми єдиного внеску, яка підлягала сплаті на небюджетні рахунки (рядок 2 - рядок 1, якщо рядок 2 < рядка 1) 

 
 

 8 580,00 

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»