• Посилання скопійовано

Виправляємо помилки в декларації ЄП третьої групи

ФОПи – платники ЄП третьої групи подають декларацію з ЄП щокварталу. Виправляти помилки можна як у поточній декларації, так і в уточнюючій формі

Виправляємо помилки в декларації ЄП третьої групи

Загальні моменти

Відповідно до п. 296.3 ПКУ платники єдиного податку ІІІ групи подають до ДПС декларацію у строк, установлений для квартального звітного періоду протягом 40 к.д. після закінчення звітного періоду. Про складання та подання декларації фізособами-«єдинниками» ІІІ групи за 2022 рік ми писали у цьому матеріалі

Нагадаємо, що форма декларації має три типи: звітна, звітна нова та уточнююча. Якщо помилку в декларації виявили до закінчення граничного строку її подання, то така помилка виправляється поданням правильної декларації типу «звітна нова», у такому самому порядку, як і декларація типу «звітна». Тип «звітна нова» вказує податківцям лише на те, що до уваги потрібно взяти ту декларацію, що подана останньою до закінчення граничного строку подання, а всі попередні декларації автоматично анулюються. Для виправлення помилок, що були виявлені після закінчення граничного строку подання декларацій за минулі звітні квартали, призначено тип декларації «уточнююча».

Нормою п. 50.1 ПКУ передбачено два способи виправлення помилок у деклараціях:

  • надіслати уточнюючий розрахунок до податкової декларації, у якій виявлено помилку;
  • зазначити уточнені показники у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені.

Податківці у ЗІР консультують так: якщо виправлення помилок за минулі звітні періоди здійснюється у складі звітної (звітної нової) декларації, то ФОП – платник ЄП зазначає правильні значення показників господарської діяльності за звітний період, за який подається декларація, у відповідних розділах з ІІ по ІV Декларації та визначає:

  • виправлені податкові зобов’язання з єдиного податку за звітний (податковий) період у розділі V Декларації (рядки 08 – 14);
  • суму збільшення (зменшення) податкового зобов’язання з єдиного податку у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок за минулі періоди, суму пені та штрафу (в розмірі 5 відс. від суми збільшення) у розділі VІ Декларації (рядки 15 – 20). 

Уточнююча декларація подається за тою самою формою, що й звітна квартальна декларація для ФОПів ІІІ групи – F0103308. Реквізити 2 «Податковий (звітний) період» та 3 «Податковий (звітний) період, який уточнюється» в уточнюючій декларації мають збігатися. Дата подання уточнюючої декларації вказує на період, в якому виявлено та виправлено помилку. На цю дату в інтегрованій картці платника буде проведено результат уточнення відповідно до п. 2 глави 4 розділу IV Порядку ведення податковими органами оперативного обліку податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від 12.01.2021 №5. Сума недоплати ЄП, якщо вона показана у рядку 17 уточнюючої декларації, вже має бути сплачена перед поданням декларації, інакше виникне податковий борг.

Пам’ятайте: відповідно до загального правила абз. другого п. 102.1 ПКУ подання уточнюючої декларації перериває строк давності для податкових перевірок, передбачений ст. 102 ПКУ. Це означає, що податківці можуть перевірити звітний період – квартал, за який подано уточнюючу декларацію, протягом 1095 днів з дня подання уточнюючої декларації. Наразі діють «карантинні» та «воєнні» правила відліку строків, передбачених ст. 102 ПКУ – докладніше про це тут та тут

У платників ЄП ІІІ групи може бути дві групи помилок у декларації: які можуть впливати або не впливати на суму єдиного податку. Проте має сенс виправляти лише ті несумові помилки, які можуть мати негативні наслідки для ФОПа – платника ЄП ІІІ групи.

 

Виправляємо показники декларації, помилки в яких не впливають на суму ЄП

Показники декларації, помилки в яких не впливають на суму єдиного податку ІІІ групи, – це:

  • показник 9 розділу І – фактична чисельність найманих працівників у звітному періоді (осіб);
  • показник 10 розділу І – види підприємницької діяльності у звітному періоді.

Відповідно до пп. 3 п. 291.4 ПКУ чисельність найманих працівників у ФОПів ІІІ групи не обмежена і тому не може впливати на право ФОПів ІІІ групи застосовувати спрощену систему, на відміну від ФОПів І та ІІ груп, для яких цей показник має значення (ФОПам І групи заборонено наймати працівників, а ФОП ІІ групи може найняти не більше 10 працівників одночасно). Тому помилку у показнику 9 розділу І декларації з ЄП ФОПам ІІІ групи можна не виправляти з огляду на те, що подання уточнюючої декларації перериває строк давності для податкової перевірки.

КВЕДи у показнику 10 розділу І декларації є сенс виправляти лише тоді, коли там помилково зазначили КВЕД, що не внесений до реєстру платника ЄП або такий, що заборонений платникам єдиного податку (див. п. 291.5 ПКУ).

Якщо ФОП ІІІ групи зазначив у показнику 10 такий КВЕД, який внесений до його реєстру платника ЄП, але за яким ФОП не отримував дохід у звітному періоді або не зазначив КВЕДи, за якими фактично отримував доходи і які теж внесені до реєстру, то знову ж таки ця помилка не вплине на його право на спрощену систему, якщо всі доходи ФОПа були отримані від видів діяльності, внесених до реєстру платників ЄП. Рішення про те, чи виправляти таку помилку, залишаємо на розсуд самого ФОПа – за умови, що всі доходи були отримані від видів діяльності, внесених до реєстру платників ЄП:

  • якщо виправити помилку у КВЕДах, то збільшиться строк давності, протягом якого податківці можуть перевірити період, що уточнюється;
  • якщо не виправити помилку, можливо, податківці звернуть на неї увагу під час перевірки, але застосувати санкції та позбавити права на спрощену систему не зможуть, адже всі доходи були отримані від видів діяльності, внесених до реєстру єдиного податку.

Виправлення показників 9 та 10 розділу І декларації ЄП ІІІ групи, які не впливають на суму ЄП, проводимо за простим алгоритмом: формуємо декларацію типу «уточнююча», у якій заповнюємо ці показники 9 та/або 10 розділу І правильно, сумові показники розділів ІV та V повторюємо без змін, розділ VІ не заповнюємо.

 

Виправляємо помилки, що впливають на суму єдиного податку 

Платники ЄП ІІІ групи можуть помилитися:

  • під час визначення суми доходу, який оподатковується за ставками 3%, 5% та 15% – це рядки 05, 06, 07 розділу ІV декларації, а отже, помилка буде й у рядку 08 розділу V;
  • під час розрахунку суми єдиного податку у рядках 09, 10, 11 – через помилку у сумі доходу або через арифметичну помилку під час розрахунку суми податку (тоді як сума доходу була правильною).

Далі помилка у сумі єдиного податку потрапляє до рядків 12, 14.1 та 14 розділу V.

Помилки в сумі єдиного податку у розділі VІ декларації виправляємо за таким алгоритмом:

  • наводимо помилкову та правильну суму єдиного податку в рядках 15 та 16 відповідно;
  • визначаємо суму недоплати або зайвої сплати єдиного податку в рядках 17 та 18 відповідно;
  • за загальним правилом, у разі заповнення рядка 17 (сума ЄП збільшується) нараховується штраф за ставкою 3% та пеня – за необхідності;
  • у разі зменшення суми ЄП у рядку 18 штраф та пеня не нараховуються.

 

Штрафи і пеня у разі самостійного виправлення помилок, що призвели до недоплати податку

Ще в докарантинні часи до 1 березня 2020 року діяли такі правила:

  • відповідно до п. 50.1 ПКУ у випадку самостійного виправлення помилки в уточнюючій декларації у разі недоплати податку платник мав нарахувати і сплатити штраф 3% від суми недоплати;
  • відповідно до пп. 129.1.3 ПКУ платник самостійно нараховував пеню, але лише після закінчення 90 к.д., наступних за останнім днем граничного строку сплати заниженого податкового зобов’язання. Пеня нараховувалася за ставкою в розмірі 100% облікової ставки НБУ, що діяла у періоді, за який нараховується пеня, – п. 129.4 ПКУ

З початком карантину, а потім і воєнного стану законодавці то запроваджували, то скасовували пільги щодо штрафу та пені у разі самостійного виправлення помилок. 

З 1 березня 2020 року діяло карантинне звільнення від штрафів та пені відповідно до п. 52-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ. Де-факто ця норма звільняла від штрафів та пені у випадку самостійного виправлення періодів з 1 березня 2020 р. до 25.07.2022 р., коли були введені нові правила.

24.02.2022 р. було запроваджено воєнний стан, але на штрафи та пеню у разі самостійного виправлення помилок це не вплинуло – вони все ще не застосовувалися.

З 25.07.2022 р. правила було змінено, штраф і пеня повернулися. Про це говорили податківці у своїх роз'ясненнях, наприклад у цьому роз'ясненні ГУ ДПС в Одеській області від 25.08.2022 р. (нашу новину про це читайте тут)

З 03.01.2023 р. набула чинності нова норма пп. 69.1 п. 69 підрозділу 10 розділу XX ПКУ про те, що «у разі самостійного виправлення платником податків, з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених статтею 50 цього Кодексу, помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання у звітних (податкових) періодах, що припадають на період дії воєнного стану, такі платники звільняються від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених пунктом 50.1 статті 50 цього Кодексу, та пені». Це означає, що з 3 січня 2023 року знову скасовуються штрафи та пеня у разі самостійного виправлення помилок за звітні періоди, що припадають на період воєнного стану – з 24.02.2022 р. і дотепер, у тому числі і на період з 25.07.2022 р. – адже норма п. 69.1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ прямо говорить про звільнення від штрафів на весь період воєнного стану.

Тож якщо ФОП на ЄП ІІІ групи виправляє помилки, що виникли у 2020 році та пізніше (після початку карантину і дотепер), він не нараховує штраф 3% за п. 50.1 ПКУ та пеню за ст. 129 ПКУ. А от якщо виявлено помилки і донараховано єдиний податок за 2019 рік та раніше (до початку карантину), штраф і пеню доведеться нараховувати та сплачувати.

 

Приклад виправлення помилки в уточнюючій формі декларації

Покажемо виправлення помилки в сумі єдиного податку на прикладі.

ФОП ІІІ групи ЄП за ставкою 5% у березні 2023 р. виявив помилку під час обчислення доходу за ІІІ квартал 2019 року – не було враховано деякі надходження коштів на рахунок, і дохід було занижено на 200 000 грн. Єдиний податок занижено на 200 000 грн х 5% = 10 000 грн. 

За попередній звітний період – півріччя 2019 року було задекларовано та сплачено ЄП у сумі 50 000 грн. Цю суму буде відображено у рядку 13 декларації за 9 місяців 2019 року – як звітної, так і уточнюючої. Виправляти річну декларацію за весь 2019 рік вже не потрібно, бо помилка у ІІІ кварталі 2019 року в подальшому не вплинула на суму ЄП за IV квартал.

Строк сплати єдиного податку за ІІІ квартал 2019 року був 19.11.2019 р., тож 91-й календарний день після 19.11.2019 р. для потреб нарахування пені – це 18.02.2020 р. 

ФОП складає уточнюючу декларацію за ІІІ квартал 2019 року та нараховує занижену суму податку, штраф 3% і пеню, позаяк заниження суми ЄП сталося у 2019 році. Він сплатив занижену суму податку, штраф 3% та пеню 09.03.2023 р., до подання уточнюючої декларації.

Розрахунок пені для суми недоплати 10 000 грн показано у таблиці 1. Дата початку нарахування пені – 18.02.2020 р., дата закінчення – 09.03.2023 р. Інформацію про облікову ставку НБУ за період нарахування пені можна знайти на сайті Нацбанку. Якщо протягом періоду нарахування пені ставка НБУ змінюється, то пеню треба розраховувати окремо за період дії кожної ставки.

Таблиця 1

Розрахунок пені у разі заниження суми ЄП та її сплати пізніше 90 к.д. після граничного строку сплати цієї суми

Період Початок періоду Кінець періоду Днів у періоді Тривалість року
для розрахунку пені, к.д.
Облікова ставка НБУ, % Сума пені, грн
1 18.02.2020 12.03.2020 24 366 11 72,13*
2 13.03.2020 23.04.2020 42 366 10 114,75
3 24.04.2020 11.06.2020 49 366 8 107,10
4 12.06.2020 31.12.2020 203 366 6 332,79
5 01.01.2021 04.03.2021 63 365 6 103,56
6 05.03.2021 15.04.2021 42 365 6,5 74,79
7 16.04.2021 22.07.2021 98 365 7,5 201,37
8 23.07.2021 09.09.2021 49 365 8 107,40
9 10.09.2021 09.12.2021 91 365 8,5 211,92
10 10.12.2021 20.01.2022 42 365 9 103,56
11 21.01.2022 02.06.2022 133 365 10 364,38
12 03.06.2022 09.03.2023 280 365 25 1917,81
ВСЬОГО 3711,56
* Пеня в кожному періоді розраховується таким чином:
10 000 грн х 11% / 366 к.д. х 24 к.д. = 72,13 грн

Таблиця 2

Дані поданої звітної та уточнюючої декларації ЄП для ІІІ групи в разі донарахування заниженої суми ЄП за ставкою 5%

Показник декларації Код рядка декларації Показник звітної (з помилкою) декларації за ІІІ кв. 2019 року Показник уточнюючої декларації за ІІІ кв. 2019 року
Розділ ІV. Показники господарської діяльності для платників єдиного податку третьої  групи
Обсяг доходу за звітний (податковий) період, що оподатковується за ставкою 3% 05
Обсяг доходу за звітний (податковий) період, що оподатковується за ставкою 5% 06 1950000,00 2150000,00
Обсяг доходу, що оподаткований за ставкою 15 відсотків (згідно з пунктом 293.4 статті 293 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України), у звітному (податковому) періоді 07
Розділ V. Визначення податкових зобов'язань по єдиному податку
Загальна сума доходу за звітний (податковий) період (сума значень рядків 01 + 02 + 03 + 04 + 05 + 06 + 07) 08 1950000,00 2150000,00
Сума податку за ставкою 15% ((рядок 02 + рядок 04 + рядок 07) × 15%) 09
Сума податку за ставкою 3% (рядок  05 × 3%) 10
Сума податку за ставкою 5% (рядок 06 × 5%) 11 97500,00 107500,00
Нараховано всього за звітний (податковий) період (рядок 9 + рядок 10 + рядок 11) 12 97500,00 107500,00
Нараховано за попередній звітний (податковий) період (значення рядка 12 декларації попереднього звітного (податкового) періоду) 13 50000,00 50000,00
Сума єдиного податку, яка підлягає нарахуванню та сплаті в бюджет за підсумками поточного звітного (податкового) періоду (рядок 12 - рядок 13) 14.1 47500,00 57500,00
Позитивне значення різниці між сумою загального мінімального податкового зобов'язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок (рядок 04 графи 3 розділу ІІ додатку 2) 14.2
Загальна сума єдиного податку, яка підлягає нарахуванню та сплаті в бюджет за підсумками поточного звітного (податкового) періоду (рядок 14.1 + рядок 14.2) 14 47500,00 57500,00
Розділ VІ. Визначення податкових зобов'язань у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок
Сума ЄП, яка підлягала перерахуванню до бюджету, за даними звітного періоду, в якому виявлена помилка (рядок 14 відповідної декларації) 15 47500,00
Уточнена сума податкових зобов'язань за звітний період, у якому виявлена помилка 16 57500,00
Збільшення суми, яка підлягала перерахуванню до бюджету (рядок 16 - рядок 15,  якщо рядок 16 > рядка 15) 17 10000,00
Зменшення суми, яка підлягала перерахуванню до бюджету
(рядок 16 - рядок 15, якщо рядок 16 < рядка 15)
18
Сума штрафу, яка нарахована платником податку самостійно у зв'язку з виправленням помилки, 3% (рядок 17 × 3% або 17 × 5%) 19 300,00
Сума пені, яка нарахована платником податку самостійно відповідно до підпункту 129.1.3 пункту 129.1 статті 129 глави 12 розділу ІІ Податкового кодексу України 20 3711,56

 

Додатки до декларації єдиного податку

Про те, як виправити помилки, що були допущені у додатках 1 та 2 до декларації єдиного податку, читайте у нашій попередній статті тут.

Якщо потрібно виправити тільки помилки в декларації єдиного податку за звітний рік, до якої додавався додаток 1 щодо ЄСВ, і при цьому показники додатка 1 не змінюються (тобто в додатку помилки немає), то додаток 1 до уточнюючої декларації додавати не потрібно – так консультують податківці

На нашу думку, такий самий підхід можна застосувати і для додатка 2 щодо МПЗ, – якщо ФОП подавав додаток 2 до річної декларації ЄП за 2022 рік, а тепер виправляє помилки у декларації, які не стосуються МПЗ, то додаток 2 подавати теж не потрібно. 

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»