• Посилання скопійовано

Затверджено нову спрощену Книгу обліку доходів і витрат підприємців

Затверджено форму Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи - підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядок її ведення

Затверджено нову спрощену Книгу обліку доходів і витрат підприємців

Міндоходів наказом від 16.09.2013 р. №481 затвердило:

форму Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи - підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та

Порядок її ведення.

Нова Форма Книги обліку доходів і витрат є спрощеною. Також Порядком ведення цієї Книги передбачено застосування її в електронному вигляді.

Насправді, нова Книга містить тільки 9 колонок (замість 12 які маємо заповнювати в старій Книзі). Зокрема забрали колонки, в яких потрібно було відображати залишок товарних запасів на початок та кінець періоду.

Таким чином, самозайнятій особі потрібно буде заповнювати в Книзі наступні графи:

- «Період обліку (день, місяць, квартал, рік)»;

- «Сума доходу, отриманого від здійснення господарської діяльності або незалежної професійної діяльності»;

- «Сума повернутих коштів за товари (роботи, послуги)»;

- «Загальна сума отриманого доходу, яка підлягає декларуванню»;

- «Витрати, пов’язані з господарською діяльністю або провадженням незалежної професійної діяльності»:

- «Реквізити документа, що підтверджує понесені витрати»;

- «Сума витрат, пов’язаних з придбанням товарів (робіт, послуг)»;

- «Витрати на оплату праці найманих осіб»;

- «Інші витрати, пов’язані з одержанням доходу»;

- «Сума чистого оподатковуваного доходу».

Книга ведеться за вибором платника податку в паперовому або електронному вигляді. 

Як і раніше фізичні особи - підприємці, зареєстровані як платники податку на додану вартість, не включають до витрат і доходу суми податку на додану вартість, що входять до ціни придбаних або проданих товарів (робіт та послуг).

Книга зберігається у самозайнятої особи протягом 3 років після закінчення звітного періоду, в якому здійснено останній запис.

Дані Книги заповнюються у гривнях з копійками та використовуються самозайнятою особою для заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи.

Декілька слів про електронну форму Книги. У разі обрання такого варіанта ведення обліку підприємець повинен отримати в АЦСК1 посилені сертифікати відкритих ключів (якщо ще їх не має) та укласти з Міндоходів договір про визнання електронних документів (у паперовому або електронному вигляді). Схема отримання ключів та укладання договору — аналогічна до тієї, яка застосовується для подання податкових декларацій засобами електронного зв’язку в електронній формі. Далі формується та надсилається за місцем податкового обліку заява на отримання книги. Згідно з вимогами Порядку, податкова має зареєструвати вашу Книгу протягом 3-х робочих днів. Саме у цей термін вам має надійти повідомлення про реєстрацію Книги із зазначенням її реєстраційного номера та дати реєстрації. 

Після отримання такого повідомлення підприємець має право вести Книгу в електронному вигляді згідно з вимогами Порядку. Електронний вигляд книги не виключає можливості виправлення помилок або коригування вже внесеної інформації. Це відбувається шляхом доповнення рядка, в якому відображається від’ємне або додатне значення.

Ті, хто веде та хоче продовжувати вести паперовий варіант Книги, повинні перейти на нову спрощену форму, бо стара форма втратила чинність.

Як і раніше, паперова Книга реєструєтьсяза основним місцем обліку підприємця. Згідно з Порядком, у разі потреби реєстрації нової Книги протягом податкового (звітного) періоду записи у ній продовжуються наростаючим підсумком. Попередня Книга залишається у самозайнятої особи. На нашу думку, цю норму слід застосувати при переході на нову спрощену форму Книги. Отже, після реєстрації нової Книги стару лишаємо у себе, а записи у новій продовжуємо наростаючим підсумком. 

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування, станом на 10.10 його іще офіційно не оприлюднено.

Автор: Катеринец Наталья

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на загальній системі»