• Посилання скопійовано

Відшкодування орендатором комунальних платежів ФОП: що з оподаткуванням?

У разі відшкодування орендатором витрат на оплату спожитих комунальних послуг на підставі заключених договорів між надавачами послуг та фізособою, такі доходи не є доходами від здійснення підприємницької діяльності ФОП, та включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізичної особи згідно зі ст. 164 ПКУ

Відшкодування орендатором комунальних платежів ФОП: що з оподаткуванням?

ДФСУ у листі від 20.09.2017 р. №2003/Х/99-99-13-01-02-14/ІПК нагадує, що відповідно до п. 177.8 ПКУ, під час нарахування (виплати) фізособі - підприємцю доходу від здійснення нею підприємницької діяльності, суб'єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, не утримують податок на доходи у джерела виплати, якщо ФОП, яка отримує такий дохід, надано копію документу, що підтверджує її державну реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності.

Тобто орендар звільняється від обов’язку утримувати та сплачувати (перераховувати) ПДФО та військовий збір із суми доходів (орендної плати), які виплачуються фізособі - підприємцю відповідно до договору оренди при умові надання останньою документів, які підтверджують її статус самозайнятої особи.

Таким чином, враховуючи норми п. 177.2 ПКУ, орендна плата, яку отримує фізична особа - підприємець (орендодавець) від орендаря на підставі договору оренди включається до складу доходу фізичної особи - підприємця.

У разі відшкодування орендатором витрат на оплату спожитих комунальних послуг (опалення, електричної енергії, водопостачання, водовідведення), на підставі заключених договорів між надавачами послуг та фізичною особою, то такі доходи не є доходами від здійснення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, та включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізичної особи згідно з нормами ст. 164 ПКУ.

При цьому пп. 168.1.1 ПКУ передбачено, що податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в ст. 167 ПКУ (18%)

Водночас, доходи, визначені ст. 163 ПКУ, є об'єктом оподаткування військовим збором.

Читайте також наш коментар на цю тему та новину

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на загальній системі»