• Посилання скопійовано

Відображаємо орендну плату та відшкодування комунальних послуг орендодавця-підприємця у формі №1ДФ

Підприємство орендує приміщення у підприємця-єдинника. Щомісячно перераховує йому орендну плату і відшкодування комунальних послуг. Яку суму доходу потрібно показувати у №1ДФ? у такому разі?

Відображаємо орендну плату та відшкодування комунальних послуг орендодавця-підприємця у формі №1ДФ

Договірні відносини, які виникають між орендарем та орендодавцем регулюються ГКУ, - зазначає ДФС у Львівській області.

Відповідно до ст. 283 ГКУ за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Істотними умовами договору оренди є:

  • об’єкт оренди (склад і вартість майна з урахуванням її індексації);
  • строк, на який укладається договір оренди;
  • орендна плата з урахуванням її індексації;
  • порядок використання амортизаційних відрахувань;
  • відновлення орендованого майна та умови його повернення або викупу (ст. 284 ГКУ).

Орендна плата – це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством (ст. 286 ГКУ).

Отже, основним предметом договору оренди є встановлення розміру орендної плати за користування майном. Якщо орендар самостійно не укладає договори на споживання комунальних послуг, а здійснює відшкодовування орендодавцю в частині понесених ним витрат на оплату комунальних послуг, то у договорі оренди має бути визначено порядок розрахунку вартості спожитих орендарем комунальних послуг та їх оплати (компенсації).

Враховуючи викладене вище, якщо сплата комунальних платежів передбачена договором оренди, то відшкодована орендарем сума комунальних послуг платнику повністю включається до доходу платника податку від провадження ним діяльності з надання послуг (надання нерухомості в оренду).

Якщо договором оренди не передбачено сплату орендарем комунальних платежів, але такі платежі відшкодовуються орендарем фізичній особі – підприємцю, то сума цих платежів включається до доходу платника податку та оподатковується, за винятком платників єдиного податку другої групи. Сума відшкодована орендарем комунальних платежів, що згідно з договором не включаються до орендної плати, у платника єдиного податку другої групи буде вважатися доходом, отриманим від виду діяльності, який не зазначено у реєстрі платників єдиного податку і до такого доходу застосовується ставка єдиного податку згідно з пп. 2 п. 293.4 ПКУ у розмірі 15 %.

 

Від редакції

Можливі наслідки для орендодавця та орендаря у разі відсутності договірних відносин на відшкодування комунальних послуг

Один з наслідків податківці назвали у своєму роз’ясненні з цього приводу.

Це застосування ставки у розмірі 15% єдинником-орендодавцем при відшкодуванні йому комунальних послуг у зв’язку з відсутністю такого виду діяльності у Реєстрі. Але це всі наслідки для єдинника. З наступного кварталу після отримання та оподаткування такого доходу, йому доведеться перейти на загальну систему оподаткування.

А от у податкового агента-орендаря також будуть виникати наслідки. Зокрема, буде виникати питання оподаткування такого відшкодування ПДФО та військовим збором, як інший дохід підприємця від виду діяльності, який не зазначено у Реєстрі платників єдиного податку. З огляду на роз’яснення податківців цей дохід слід показувати в №1 ДФ під ознакою 157. Такої ж думки з цього приводу є роз’яснення податківців у підкатегорії 103.25 "ЗІР". Тобто у такому разі виникає подвійне оподаткування такого виду доходу.

Джерело: ДФС у Львівській області

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»