• Посилання скопійовано

Як фізособі-«загальносистемнику» відображати в Книзі доходи та витрати?

Податківці розповіли про нюанси ведення Книги обліку доходів і витрат фізособами-підприємцями на загальній системі оподаткування

Як фізособі-«загальносистемнику» відображати в Книзі доходи та витрати?

Податківці в індивідуальній консультації від 04.05.2018 р. №2003/ІПК/99-99-13-01-02-14/ІПК нагадують, що фізичні особи - підприємці зобов'язані вести Книгу обліку доходів і витрат. Порядок ведення Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи - підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, затверджено наказом Міндоходів  від 16.09.2013 р. №481.

Відповідно до п. 5 Порядку записи у Книзі виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід.

При цьому у графі 2 Книги «Сума доходу, отриманого від здійснення господарської діяльності або незалежної професійної діяльності» відображається сума доходу, отриманого від здійснення господарської або незалежної професійної діяльності із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік, зокрема, кошти, що надійшли на поточний рахунок, касу платника податків та/або отримано готівкою, сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності, вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

У графі 6 Книги «Сума витрат, пов’язаних з придбанням товарів (робіт, послуг)» відображається сума витрат, які документально підтверджені та безпосередньо пов’язані з отриманням доходу за підсумками дня.

Враховуючи викладене, фізичною особою - підприємцем у графі 2 Книги відображається отриманий дохід за підсумками дня та одночасно у графі 6 Книги – сума документально підтверджених витрат, пов’язаних з придбанням товарів (робіт, послуг), отримання доходу від реалізації яких відображено у графі 2 Книги.

Податківці також звернули уваги на правила заповнення інформації про доходи у додатку Ф2 до декларації про майновий  стан і доходи

Так, пп. 1 п. 3 розділу IV Інструкції щодо заповнення декларації про доходи визначено, що у розрахунку податкових зобов’язань додатка Ф2 до декларації, доходи, отримані від провадження кожного виду економічної діяльності, відображаються в окремому рядку розділу I із зазначенням:

  • у графі 2 назви та у графі 3 - коду виду економічної діяльності згідно з КВЕД, за провадження якого одержано дохід;
  • у графі 4 – суми одержаного доходу від провадження окремого виду економічної діяльності.

А от у графах 5 - 7 розрахунку у  додатку Ф2 слід відображати суми документально підтверджених витрат, пов’язаних із провадженням кожного виду господарської діяльності.

У графі 9 зазначається сума чистого доходу. Він визначається за формулою: графа 4 «Сума одержаного доходу» - графа 5 «Вартість придбаних товарно-матеріальних цінностей, що реалізовані або використані у виробництві продукції» - графа 6 «Витрати на оплату праці та нарахування на заробітну плату» - графа 7 «Інші витрати, включаючи вартість виконаних робіт, наданих послуг» - графа 8 «Амортизаційні відрахування».

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на загальній системі»