• Посилання скопійовано

Є така думка: Власні кошти, внесені підприємцем на свій рахунок, є його доходом

Чи включаються до доходу внесені власні кошти на розрахунковий рахунок підприємця-«єдинника» та до якої графи вносити таку суму в Книзі обліку доходів і витрат? Адже ця сума не є доходом від підприємницької діяльності?

Згідно з п. 292.1 ст. 292 ПКУ від 2 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями доходом платника єдиного податку для фізичної особи — підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 цієї статті. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізособою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхових виплат і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізособі та використовується в її господарській діяльності.

Відповідно до норм Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Правління НБУ від 12 листопада 2003 року №492 (далі — Інструкція) поточні банківські рахунки для фізичних осіб — резидентів поділяються на: поточні рахунки фізичних осіб — підприємців, які відкриваються для здійснення підприємницької діяльності, та поточні рахунки фізосіб, які не є підприємцями.

Тобто власні кошти, внесені на розрахунковий рахунок, відкритий для здійснення підприємницької діяльності, включаються до доходу фізособи — підприємця — платника єдиного податку.

Наказом Міністерства фінансів України від 15.12.11 р. №1637 затверджено форми книги обліку доходів і книги обліку доходів і витрат та порядків їх ведення (далі — Порядок).

Пунктом 1 Порядку зазначено, що відповідно до пп. 296.1.2 статті 296 глави 1 розділу ХIV ПКУ фізичні особи — підприємці, що обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку третьої групи, які є платниками ПДВ (далі — платник податку), ведуть книгу обліку доходів і витрат (далі — Книга), у якій щодня, за підсумками робочого дня, відображають отримані доходи та понесені витрати.

Відповідно до п. 5 Порядку записи у Книзі виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, зокрема кошти, що надійшли на поточний рахунок платника податку та/або отримано готівкою, сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності, фактично безоплатно отримано товари (роботи, послуги) та понесено витрати, зокрема оплачені придбані товари (роботи, послуги), виплачена заробітна плата, сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування тощо.

Тобто у графі 2 Книги зазначається загальна сума коштів (готівкою чи на банківський рахунок усього на відповідну дату).

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»