• Посилання скопійовано

Пошиття штор на єдиному податку: де послуги, а де торгівля

Чи має право фізособа — підприємець на ІІ групі єдиного податку займатися посередницькою діяльністю у торгівлі? Наприклад, я займаюся пошиттям штор, але за умови, що я шию їх лише для населення чи платників єдиного податку, а продаю всім (згідно з ПКУ). Який потрібно вибрати правильний КВЕД для подальшої підприємницької діяльності: 51.16.0 (46.16) «Посередництво в торгівлі текстильними виробами, одягом, взуттям та шкіряними виробами» чи 52.44.9 (47.53) «Роздрібна торгівля килимами, килимовими виробами, покриттям для стін і підлоги в спеціалізованих магазинах»?

З 1 січня 2012 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності» від 04.11.11 р. №4014 (далі — Закон), яким внесено зміни, зокрема, до глави І розділу XIV ПКУ від 2 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями.

Відповідно до п. 291.4 ст. 291 ПКУ суб’єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, поділяються на такі групи платників єдиного податку, зокрема:

друга група — фізичні особи — підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у т. ч. побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

— не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

— обсяг доходу не перевищує 1 000 000 гривень.

Тобто платники єдиного податку другої групи не мають права здійснювати господарську діяльність з надання послуг, у т. ч. побутових, юрособам — неплатникам єдиного податку, проте обмеження продажу товарів платниками єдиного податку другої групи юрособам законодавством не передбачено.

Підклас 17.40.0 «Виробництво готових текстильних виробів, крім одягу « (КВЕД ДК 009:2005) включає:

— виробництво готових виробів з будь-якого текстильного матеріалу, в т. ч. трикотажного полотна: ковдр, у т. ч. дорожніх пледів; постільної, столової, туалетної та кухонної білизни; ватних та пухових стьобаних ковдр, подушок, у т. ч. диванних подушок, пуфів, спальних мішків тощо;

— виробництво готових виробів господарсько-побутового та іншого призначення: гардин, портьєр, штор, постільних покривал, чохлів для меблів тощо; брезентів, тентів, спорядження для кемпінгів, вітрил, маркіз (сонцезахисних жалюзі), чохлів для автомобілів тощо; прапорів, стягів, вимпелів; ганчірок для видалення пилу, мішків та пакетів; пакувальних та аналогічних виробів, рятувальних жилетів, парашутів тощо;

— ремонт брезенту, навісів, тентів.

Підклас 52.44.9 «Роздрібна торгівля іншими товарами для дому « (КВЕД ДК 009:2005) включає:

— роздрібну торгівлю світильниками, господарсько-побутовими товарами: ножовими виробами, посудом, виробами зі скла та кераміки, у т. ч. фарфору та фаянсу; портьєрами, гардинами, тюллю та іншими предметами домашнього вжитку з текстильних матеріалів, виробами з дерева, корка та плетеними виробами;

— роздрібну торгівлю побутовими виробами та приладдям, не віднесеними до інших групувань .

Доходом платника єдиного податку є для фізичної особи — підприємця відповідно до п. 292.1 ст. 292 ПКУ — дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізособою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізособі та використовується в її господарській діяльності.

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»