• Посилання скопійовано

Як перейти на 6 групу єдиного податку?

Залежно від обставин переходу на шосту групу єдиного податку (добровільне бажання або перевищення обсягу доходу) – заяву потрібно подавати в різні терміни

Як перейти на 6 групу єдиного податку?

Державна податкова служба у м. Києві нагадує, що Законом України від 5 липня 2012 року (№5083-VI) „Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної податкової служби та в зв’язку з проведенням адміністративної реформи в Україні” з 12 серпня введено шосту групу платників єдиного податку.

На шостій групі єдиного податку можуть перебувати юридичні особи, які протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

1. середньооблікова кількість працівників не перевищує 50 осіб;

2. обсяг річного доходу не перевищує 20 000 000 гривень.

Для шостої групи платників єдиного податку ставка складає:

– 7 відсотків доходу – у разі сплати податку на додану вартість згідно з цим Кодексом;

– 10 відсотків доходу – у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.

Щодо переходу на шосту групу єдиного податку, то залежно від обставин переходу (добровільне бажання або перевищення обсягу доходу) – заяву потрібно подавати в різні терміни. Новостворені підприємства мають право обрати спрощену систему оподаткування та стати платниками єдиного податку 6 групи.

Платники єдиного податку четвертої групи, які перевищили у податковому (звітному) періоді максимальний обсяг доходу, визначений для таких платників – в наступному податковому (звітному) кварталі мають право за поданою ними заявою перейти на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників податку шостої групи, або відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування (підпункт 3 пункту 293.8 статті 293 Податкового кодексу України). Заява подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу.

За умови дотримання платником єдиного податку вимог, встановлених Податковим кодексом України для обраної ним групи, такий платник може самостійно перейти на сплату єдиного податку, встановленого для інших груп платників єдиного податку, шляхом подання заяви до органу державної податкової служби не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу (підпункт 298.1.5 пункту 298.1 статті 298 Податкового кодексу України). Цією нормою платники єдиного податку можуть скористатися подавши заяву не пізніше 16 грудня для переходу в іншу групу з 1 січня 2013 року.

Нагадаємо, Верховною Радою було ухвалено Закон, яким врегульовано окремі питанні вдосконалення адміністрування податків, у тому числі щодо пом’якшення податкового навантаження на спрощенців. Так, для платників єдиного податку 6 групи передбачено зменшення ставки єдиного податку з 10 % до 7 % (зміни до статті 293 Податкового кодексу України). 

Джерело: ДФС у м. Києві

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»