• Посилання скопійовано

Реєстрація платником ПДВ при відмові від сплати єдиного податку

ДФС у Київській області нагадала про наслідки відмови від спрощеної системи оподаткування, одним з яких може бути реєстрація платником ПДВ

Реєстрація платником ПДВ при відмові від сплати єдиного податку

Коментар до листа від 23.05.2017 р. №304/ІПК/10-36-12-02-11

Перейти зі спрощеної системи оподаткування на загальну досить просто. Для цього достатньо і бажання суб’єкту господарювання, яке він наводить у заяві.

Згідно з п. 298.2 ПКУ для відмови від спрощеної системи оподаткування суб'єкт господарювання подає до контролюючого органу цю заяву не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року).

Критерії обов’язкової реєстрації платником ПДВ встановлені ст. 181 ПКУ, а порядок її проведення прописаний у ст. 183 ПКУ і в Положенні №1130.  

Загальні умови такі: якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розділом V ПКУ, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 000 000 гривень (без урахування ПДВ), така особа зобов'язана зареєструватися як платник податку у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням (місцем проживання).

Але ці умови не стосуються платників єдиного податку I - III групи!  Вони стають платниками ПДВ виключно добровільно, якщо обирають ставку ЄП, що передбачає сплату ПДВ. Таке право на сьогодні встановлено лише для III групи (п. 293.3 ПКУ). Отже, підприємці I-II груп платниками ПДВ бути взагалі не можуть!

Якщо особа втрачає статус платника єдиного податку I-III групи,  в неї виникає ризик стати платником ПДВ (навіть, якщо і немає бажання). Оскільки у "загальносистемників", на відміну від платників єдиного податку, вибору менше.

Податківці нагадують: відповідно до п. 183.4 ПКУ, у разі переходу осіб зі спрощеної системи оподаткування на загальну, за умови, що суб’єкт господарювання відповідає вимогам п. 181.1 ПКУ, він повинен зареєструватися платником ПДВ.

Для цього такий суб’єкт господарювання (юрособа або підприємець) має подати в ДФС за місцем обліку відповідну заяву.

Втім, такий суб’єкт господарювання може стати платником ПДВ і добровільно. Для цього теж слід подати заяву податківцям, тієї ж форми, але за іншою підставою та в інші строки. 

 

Подання заяви

Податківці нагадують, що відповідно до пп. 3.5 розділу 3 Положення 1130, будь-яка особа, яка підлягає обов'язковій реєстрації чи прийняла рішення про добровільну реєстрацію як платника ПДВ, подає до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням реєстраційну заяву платника податку на додану вартість за формою №1-ПДВ.

Така заява подається особисто керівником або представником юрособи - платника до контролюючого органу за місцезнаходженням особи.

Платники податків, які уклали з відповідним контролюючим органом договір про визнання електронних документів, можуть подати реєстраційну заяву засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

У заяві зазначаються підстави для реєстрації особи як платника ПДВ:

- «Пункт 181.1 статті 181 розділу V Кодексу», якщо реєстрація обов’язкова;

- «Абзац перший пункту 182.1 статті 182 розділу V Кодексу», якщо реєстрація добровільна.

Статтею 183 ПКУ визначено, що заява подається в такі строки:

- якщо реєстрація платником ПДВ обов’язкова - не пізніше 10 числа першого календарного місяця, в якому здійснено перехід на загальну систему оподаткування;

- якщо реєстрація платником ПДВ добровільна -  не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками цього податку. 

Але, зверніть увагу! Податківці у коментованому листі наполягають: для добровільної відмови від спрощеної системи оподаткування та добровільної реєстрації платником ПДВ необхідно одночасно подати заяву про відмову від застосування спрощеної системи оподаткування та заяву платника ПДВ за формою №1-ПДВ до контролюючого органу за місцезнаходженням особи не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого суб’єкт господарювання бажає перебувати на загальній системі оподаткування та бути платником ПДВ.  

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»