• Посилання скопійовано

Чи відображається «єдинником» сума туристичного збору у Книзі обліку?

В зв’язку із зміною порядку справляння туристичного збору у 2019 році податківці почали надавати роз’яснення щодо практичних питань сплати такого податку, зокрема в частині включення його до доходу платника ЄП та відображення у книзі обліку

Чи відображається «єдинником» сума туристичного збору у Книзі обліку?

Коментар до ІПК від 05.04.2019 р. №1462/Х/99-99-13-02-03-14/ІПК

Нагадаємо, що з 2019 року змінився порядок адміністрування туристичного збору (детально із змінами можна ознайомитись тут).

Так, відповідно до пп. 268.2.1 ПКУ платниками туристичного збору є громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які прибувають на територію адміністративно-територіальної одиниці та тимчасово розміщуються у місцях проживання (ночівлі), визначених пп. 268.5.1 ПКУ.

Туристичний збір сплачується платниками авансовим внеском перед тимчасовим розміщенням податковим агентам (п. 268.6.1 ПКУ), які в свою чергу відповідальні за його нарахування та сплату до відповідного місцевого бюджету.

Тобто туристичний збір до місцевого бюджету безпосередньо сплачується податковим агентом, а платник відповідно сплачує його такому податковому агенту.

 

Чи включається туристичний збір до доходу єдинника?

Відповідь на це питання чітко зазначена у п. 292.10 ПКУ, за яким визначено, що не є доходами платників ЄП І-ІІІ груп суми податків і зборів, утримані (нараховані) платником єдиного податку під час здійснення ним функцій податкового агента.

Отже, оскільки платник ЄП в даному випадку виступає податковим агентом в частині справляння туристичного збору, то утримані відповідні суми податку не є доходом такого платника єдиного податку і, відповідно, не відображається в декларації платника єдиного податку.

Цілком погоджуються з такою позицією і податківці як у коментованій консультації так і у попередніх роз’ясненнях у інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» (підкатегорія 107.04).

Проте податківці звертали увагу, що в касовому чеку який надається отримувачу послуг з проживання необхідно відображати повну суму вартості послуги, до якої входить і туристичний збір.

 

Яку суму доходу зазначати в книзі обліку?

У коментованій консультації ДФСУ нагадує, що відповідно до п. 6 Порядку №579 платник єдиного податку у графах 2 – 6 книги обліку доходів щоденно відображає дохід від провадження господарської діяльності із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік, зокрема отриману суму коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (окремо в готівковій та безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі.

Відповідно цього податківці зазначають, що хоча сума утриманого туристичного збору до доходу платника ЄП не включається, однак у книзі обліку доходів необхідно відобразити всю суму сума коштів, яка надійшла на поточний рахунок платника податку (яку отримано готівкою), зокрема у вигляді туристичного збору.

Тобто податківці в даному питанні висловили аналогічну позицію як і при заповненні книги обліку доходів у разі здійснення платником ЄП посередницької діяльності (про це тут).

Проте варто зауважити, що формою книги обліку доходів не передбачено окремих граф для відображення отриманих сум, які не включаються до доходу платника ЄП. То ж підприємцям самостійно доведеться занотовувати яку суму туристичного збору було утримано, для правильного заповнення показників декларації платника ЄП (оскільки як було зазначено вище сума туристичного збору у декларації не відображається).

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»