• Посилання скопійовано

ФОП-«єдинник» пішов у відпустку та отримав доходи: податкові наслідки

Підприємцям на ЄП І-ІІ груп, які не мають найманих працівників, ПКУ надає право раз на рік піти у податкову відпустку (місяць не сплачувати ЄП). А що як відпустку оформлено, але на рахунок надійшли доходи? Консультує ДФС

ФОП-«єдинник» пішов у відпустку та отримав доходи: податкові наслідки

Коментар до ІПК ДФСУ від 31.07.2019 р. №3578/6/99-99-13-02-03-15/ІПК

Докладно про правила оформлення такої відпустки ми розповідали раніше тут.

Тож, зараз нагадаємо лише те, що має відношення до коментованої ІПК.

 

Хто має право на податкову відпустку?

Розд. ХIV ПКУ передбачено надання податкової відпустки тільки підприємцям І та ІІ групи ЄП, які не мають найманих працівників.

Така відпустка не поширюється на:

  • фізосіб-«єдинників» ІІІ групи. Такі платники єдиного податку сплачують не фіксовану ставку єдиного податку, а відсоток від доходу, отриманого за звітний період. Тому якщо підприємець на ІІІ групі ЄП перебуває у відпустці або хворіє та не отримує дохід, відповідно у нього за такий період не буде виникати доходу. Відповідно єдиний податок буде дорівнювати нулю;
  • фізосіб-«єдинників» І та ІІ групи ЄП, які мають найманих працівників (п. 295.5 ПКУ). Адже під час відпустки самого підприємця його діяльність не зупиняється, а провадиться найманими працівниками та відповідно за цей час він отримує дохід. А от якщо звільнити всіх працівників за місяць до відпустки, податківці вже не зможуть відмовити у наданні такої відпустки.

Тобто, сенс цієї відпустки в тому, що ФОП має дійсно відпочивати, тобто, не здійснювати підприємницької діяльності.

Як мінімум, це означає – не отримувати підприємницьких доходів. При цьому непідприємницькі доходи (тобто, ті доходи, з яких він не сплачує єдиний податок) такий ФОП може отримувати і на надання податкової відпустки це не вплине.

Як нагадують податківці в коментованій ІПК, згідно з п. 292.1 ПКУ доходом платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

 

А що як підприємницькі доходи все ж таки були отримані під час відпустки?

Як наголошує ДФСУ,  відповідно до пп. 296.1.1 ПКУ платники єдиного податку ведуть облік доходів у порядку, визначеному пп. 296.1.1296.1.3  ПКУ. Тобто, такі доходи треба відображати як в Книзі обліку доходів, так і в декларації ФОП-«єдинника».

Пунктом 5 Порядку №579 визначено, що записи у Книзі виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, зокрема про кошти, які надійшли на поточний рахунок платника податку та/або які отримано готівкою, вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

У графах 2 – 6 Книги щоденно відображається дохід від провадження господарської діяльності, що оподатковується за ставками, встановленими відповідно до п. 293.2 та пп. 2 п. 293.3 ПКУ, із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік, зокрема отримана сума коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (окремо в готівковій та безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі (п. 6 Порядку).

При цьому у графі 2 Книги зазначається отримана сума коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги, а у графі 3 – сума повернутих коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги та/або передплати (п. 6 Порядку).

Враховуючи викладене, вся сума, отриманого підчас відпустки фізичною особою – підприємцем – платником єдиного податку, доходу в готівковій та безготівковій, матеріальній або нематеріальній формі відображається в Книзі та декларації платника єдиного податку.

Як наслідок, звільнення від сплати єдиного податку за місяць відпустки в такому випадку не працює. Податківці наполягають: така фізична особа – підприємець зобов’язана сплатити єдиний податок за ставками та в порядку визначеному ПКУ.

Але і це ще не все. Раніше ми зазначали, що податківці відслідковуватимуть не лише факти отримання таким підприємцем доходів, а і взагалі здійснення ним підприємницької діяльності під час відпустки.

Якщо під час відпустки є факти виконання робіт або надання послуг, підтверджені документально актами, товарними чеками, то підприємці можуть втратити право на звільнення від сплати єдиного податку протягом усієї раніше оформленої відпустки.

І якщо за час такої відпустки єдиний податок не сплачувався, підприємцю доведеться сплатити (крім донарахованого податківцями ЄП) штраф за несвоєчасну сплату єдиного податку у розмірі 50% від суми до сплати. 

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»