• Посилання скопійовано

Чи завжди фізособі-«єдиннику» 2 групи при продажу медобладнання потрібно вести облік товарних запасів?

На думку ДПС, фізособа-«єдинник» 2 групи під час розрахунків зі споживачами виключно в безготівковій формі з продажу виробів медпризначення може не застосовувати РРО, але зобов’язаний вести облік товарних запасів

Чи завжди фізособі-«єдиннику» 2 групи при продажу медобладнання потрібно вести облік товарних запасів?

Чи повинен суб’єкт господарювання - фізична особа - підприємець - платник єдиного податку 2 групи при проведенні розрахунків зі споживачами виключно в безготівковій формі (за реквізитами свого поточного рахунку у форматі IBAN) з продажу виробів медичного призначення застосовувати реєстратор розрахункових операцій та/або програмний реєстратор розрахункових операцій та вести облік товарних запасів?

Головне  управління ДПС у м. Києві повідомляє, що правовідносини у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – ПРРО) регулюються Податковим кодексом України, Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) та нормативно-правовими актами, прийнятими на його виконання.

Обов’язок застосування РРО та/або ПРРО залежить не від форми розрахунків та/або наявності того чи іншого зареєстрованого КВЕД, а виникає виключно за наявності обставин, що супроводжують господарські операції суб’єкта господарювання, які чітко визначені законодавством, у тому числі нормами його прямої дії Закону № 265, якими встановлено загальні правила здійснення розрахунків.

Порядок проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг встановлено статтею 3 Закону № 265.

Поряд з цим п. 2 ст. 9 Закону № 265 встановлено, що РРО та/або ПРРО та розрахункові книжки не застосовуються при виконанні банківських операцій.

Законодавство України встановлює однакові вимоги щодо фіскалізації як готівкових, так і безготівкових розрахунків, що здійснюються за допомогою платіжних терміналів (POS-терміналів) та платіжних сервісів (еквайрингу), що використовують реквізити платіжних карток продавців товарів у мережі Інтернет та проводяться суб’єктами господарювання всіх форм власності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Тому обов’язок суб’єкта господарювання застосовувати РРО/ПРРО при отриманні оплати за товари (послуги) залежить не від форми оплати, а виникає відповідно до способу її здійснення.

Відповідно до права, встановленого п. 2 ст. 9 Закону № 265 щодо незастосування РРО/ПРРО, якщо суб’єкт господарювання надає покупцю для оплати за товар реквізити свого поточного рахунку в форматі IBAN Registry: 2009, NEQ, ДСТУ-Н 7167:2010 і покупець самостійно здійснює оплату з їх використанням (шляхом переказу коштів замовниками із поточного рахунку на поточний рахунок через установу банку або шляхом внесення коштів через касу банку, а також у разі проведення розрахунків у касі банку через платіжний термінал та/або ПКТС, який належить банку), то у такому випадку застосування РРО/ПРРО не є обов’язковим, оскільки оплата  товарів відбуватиметься за допомогою різновиду банківських операцій. 

Також певній частині фізичних осіб - підприємців, платникам єдиного податку, необхідно вести облік товарних запасів за встановленою формою, відповідно до   Порядку   ведення   обліку   товарних запасів для фізичних осіб - підприємців,  у тому числі платників єдиного податку, затвердженого наказом Міністерства  фінансів України від 03.09.2021 № 496 (далі – Порядок № 496). 

При цьому такий спосіб розрахунків має всі ознаки розрахункової операції та передбачає пільгу лише щодо застосування РРО/ПРРО, проте не звільняє від обов’язку вести облік товарних запасів за місцем їх реалізації.

Зазначений  обов’язок  передбачено  положеннями п. 12 ст. 3 Закону № 265, та він поширює свою дію лише на тих ФОПів - платників єдиного податку, які зареєстровані платниками податку на додану вартість, провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. 

Як відповідь на запитання повідомляємо, що суб’єкт господарювання - фізична особа - підприємець - платник єдиного податку 2 групи при проведенні розрахунків зі споживачами виключно в безготівковій формі (за реквізитами свого поточного рахунку у форматі IBAN) з продажу виробів медичного призначення може не застосовувати реєстратор розрахункових операцій та/або програмний реєстратор розрахункових операцій, але зобов’язаний вести облік товарних запасів.

Джерело: ДПС у м. Києві

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»