• Посилання скопійовано

Нормативне регулювання міжнародних перевезень

Операції з надання послуг з перевезень пасажирів та вантажів залізничним, автомобільним, морським і річковим та авіаційним транспортом за кордон оподатковуються ПДВ за нульовою ставкою за умови, що міжнародні перевезення здійснюється за єдиним міжнародним перевізним документом. Якими нормативними документами визначається вид єдиного міжнародного перевізного документа у розрізі кожного виду транспорту?

Загальний нормативний документ, який регулює транспортні перевезення, — це Закон України від 01.07.2004 р. №1955-IV «Про транспортно-експедиторську діяльність», стаття 9 якого визначає, що перевезення вантажів супроводжується товарно-транспортними документами, складеними мовою міжнародного спілкування залежно від обраного виду транспорту або державною мовою, якщо вантажі перевозяться в Україні.

Такими документами можуть бути:

авіаційна вантажна накладна (Air Waybill);

міжнародна автомобільна накладна (CMR);

накладна СМГС (накладна УМВС);

коносамент (Bill of Lading);

накладна ЦІМ (CIM);

вантажна відомість (Cargo Manifest);

інші документи, визначені законами України.

Щодо залізничних перевезень, то відповідно до п. 6. Постанови КМУ від 02.03.2011 р. №187 «Про затвердження Порядку внесення уповноваженими особами до бюджету податку на додану вартість з об’єктів оподаткування, що виникають у зв’язку з постачанням підприємствами залізничного транспорту послуг з їх основної діяльності», підставою для застосування нульової ставки ПДВ у міжнародному залізничному сполученні (крім транзитних перевезень) є накладні УМВС (СМГС), ЦІМ (СІМ) та уніфікована накладна ЦІМ/УМВС (ЦИМ/СМГС).

Оформлюють перевезення пасажирів та вантажу на залізничному транспорті у міжнародному сполученні по країнах СНД та Балтії за провізними та перевізними документами, затвердженими спільним наказом Міністерства транспорту України та ДПАУ від 24.10.2001 р. №712/431. Зразки провізних та перевізних документів наведено у додатках 6 — 22 зазначеного наказу.

Оформлюють перевезення пасажирів у міжнародному сполученні по країнах Схід —Захід за документами, передбаченими Угодою про міжнародне пасажирське сполучення. Це комбінований проїзний документ RCT-2 EXPRTSS ACУ ПП УЗ, квиток-купон, плацкарта та доплатна квитанція.

Перевезення пасажирів та вантажів автомобільним транспортом регулюється Законом України від 05.04.2001 р. №2344-III «Про автомобільний транспорт», згідно з яким міжнародні перевезення пасажирів та вантажів — перевезення пасажирів та вантажів автомобільним транспортом з перетином державного кордону. Відповідно до статті 9 Закону України від 01.07.2004 р. №1955-IV «Про транспортно-експедиторську діяльність» перевезення вантажів супроводжується товарно-транспортними документами, складеними мовою міжнародного спілкування, а саме: міжнародною автомобільною накладною (CMR).

Організація авіаперевезень здійснюється з урахуванням норм Повітряного кодексу України, яким встановлено, що єдиний міжнародний перевізний документ — документ, що підтверджує міжнародний характер авіаційного перевезення у разі його виконання за межі митної території України. Єдиним міжнародним перевізним документом є Генеральна декларація, належним чином оформлена експлуатантом відповідно до Доповнення 1 до Додатка 9 до Конвенції про міжнародну цивільну авіацію.

Документальне оформлення міжнародних перевезень морським та річковим транспортом провадиться на підставі Конвенції ООН про морські перевезення, яка передбачає застосування договорів на перевезення вантажів, засвідчених коносаментом — документом, що підтверджують наявність і зміст договору перевезення водним транспортним засобом.

 

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»