• Посилання скопійовано

Тимчасове ввезення автомобіля нерезидентом

Я є студентом ? громадянином України. Постійно проживаю у США і перебуваю на консульському обліку вже кілька років. Незабаром планую приїхати до України на термін до одного року. Для власного використання хочу тимчасово ввезти до України власний автомобіль шляхом відправлення його до польського морського порту Гдиня. Моя проблема в тому, що Польща не видає віз тим, у кого український закордонний паспорт продовжено. Можливості обміняти паспорт немає через тимчасове припинення обміну консульством у США. Тобто я не маю можливості отримати автомобіль у Польщі і приїхати ним до України. У Польщі є люди, які готові доставити автомобіль до українського кордону на українську сторону. Я би приїхав у цей час до кордону. Запитання: чи зможе українська митниця пропустити й оформити в такій ситуації цей автомобіль як ввезений мною, нерезидентом, для тимчасового використання на території України? Чи для цього я змушений буду перетнути кордон й отримати автомобіль на польській стороні, що я не в змозі зробити через відсутність належного непродовженого паспорта?

Порядок тимчасового ввезення громадянами транспортних засобів на митну територію України визначено у статті 11 Закону України від 13.09.2001 р. №2681-ІІІ «Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарів та транспортних засобів, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України», відповідно до якої тимчасове ввезення транспортних засобів дозволяється громадянам-нерезидентам для власних потреб терміном до одного року. Цей термін може бути продовжено Державною митною службою України або уповноваженими Державною митною службою України митними органами з урахуванням гуманітарної, наукової, господарської та інших видів діяльності громадян, які ввезли такі транспортні засоби.

Транспортні засоби за кодами 87.01, 87.02, 87.03, 87.04, 87.05 Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, тимчасово ввезені під письмове зобов’язання про зворотне вивезення, не можуть бути передані у володіння або користування іншим особам. Такі транспортні засоби можуть бути оформлені для постійного користування після сплати відповідних податків та зборів, передбачених законодавством при ввезенні транспортних засобів для вільного використання.

Тимчасове ввезення транспортних засобів за кодами 87.01, 87.02, 87.03, 87.04, 87.05 Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності дозволяється за наявності документа, що підтверджує їх реєстрацію за межами України. У разі невиконання цієї умови зазначені транспортні засоби підлягають митному оформленню для постійного користування.

Транспортні засоби за кодами 87.01, 87.02, 87.03, 87.04, 87.05 Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, тимчасово ввезені громадянами-нерезидентами на митну територію України для власного користування на термін, що перевищує два місяці, підлягають реєстрації в органах Державної автомобільної інспекції Міністерства внутрішніх справ України, крім випадків, визначених Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до пункту 7 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07.09.98 р. №1388, зі змінами та доповненнями, власники транспортних засобів — юридичні та фізичні особи або їхні представники (далі — власники) зобов’язані зареєструвати їх протягом 10-ти діб після придбання або митного оформлення, або тимчасового ввезення на територію України, або виникнення обставин, що є підставою для внесення змін до реєстраційних документів. Термін реєстрації може бути продовжено у разі неможливості власника (хвороба, відрядження, інші поважні причини) вчасно її здійснити.

Статтею 87 Митного кодексу України встановлено, що:

— декларантами можуть бути підприємства або громадяни, яким належать товари і транспортні засоби, що переміщуються через митний кордон України, або уповноважені ними митні брокери (посередники);

— декларантами товарів і транспортних засобів, що належать громадянам, також можуть бути громадяни, уповноважені власниками зазначених товарів і транспортних засобів на здійснення декларування нотаріально посвідченими дорученнями.

Під час перетину митного кордону України громадянин-нерезидент зобов’язаний згідно з вимогами Порядку заповнення митної декларації при переміщенні громадянами предметів через митний кордон України, затвердженого наказом Державної митної служби України від 04.06.2008 р. №604 і зареєстрованого в Мін’юсті України 10.07.2008 р. за №629/15320 (далі — Порядок), на підставі нотаріально засвідченого доручення від Вашого імені задекларувати транспортний засіб.

Крім того, інформуємо, що Вам також під час перетину митного кордону України відповідно до вимог пункту 2.4.1 Порядку в митній декларації необхідно навести дані про несупроводжуваний багаж.

Разом з цим зазначаємо, що альтернативним рішенням може бути відправлення належного Вам транспортного засобу до будь-якого морського порту України.

 

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»