• Посилання скопійовано

До 2013 року ТЗ фізосіб перереєстровуються за місцем проживання власника без зняття з обліку

Постанова КМУ від 27 червня 2012 р. №600 «Про внесення змін до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів»

Цим документом Кабмін уточнив, що перереєстрація, як і держреєстрація ТЗ проводиться на підставі заяв власників, поданих особисто, і документів, що посвідчують їхню особу, підтверджують правомірність придбання ТЗ.

Скасовано заборону на допуск до державної реєстрації ТЗ, які зібрані (складені) зі складових частин серійних ТЗ без дотримання вимог Закону про державний рух.

Скасовано вимогу щодо обов’язкового зняття ТЗ з обліку в ДАІ перед відчуженням.

Нагадаємо, що ДАІ мало право відмовляти у проведенні державної реєстрації (перереєстрації), знятті з обліку ТЗ за наявності заборгованості зі сплати штрафу за порушення правил, норм і стандартів у сфері безпеки дорожнього руху. Наразі ДАІ позбавлено такої можливості.

Легкові автомобілі, складені самостійно з частин ТЗ, допущено до проведення державної реєстрації за умови наявності документів, що підтверджують правомірність придбання цих складових частин із зазначенням їх ідентифікаційних номерів, а також висновків Центру безпеки дорожнього руху та автоматизованих систем при МВС.

У випадку перереєстрації ТЗ у зв’язку зі зміною місця проживання власника та у разі відновлення втрачених або зіпсованих документів такі ТЗ до огляду ДАІ не пред’являються, а дослідження ТЗ фахівцями експертної служби МВС з наданням копії висновку можливе лише на письмову вимогу власника або уповноваженої ним особи. При цьому відповідальним за справжність ідентифікаційних номерів ТЗ, що зазначені у реєстраційних документах, є його власник.

У разі пошкодження ідентифікаційного номера перша державна реєстрація ТЗ проводиться тільки після експертного підтвердження справжності ідентифікаційного номера.

Не допускаються державна реєстрація (перереєстрація), зняття з обліку ТЗ, крім випадків вибракування їх загалом, номери двигунів яких мають ознаки навмисного знищення або підробки (крім випадків повернення ТЗ законному власнику зі знищеним або підробленим ідентифікаційним номером двигуна після незаконного заволодіння таким засобом).

Реєстрація (перереєстрація), зняття з обліку ТЗ, що належать фізособам, здійснюється за місцем звернення власника або його уповноваженої особи незалежно від місця реєстрації (проживання) власника. При цьому в реєстраційних документах зазначається місце реєстрації (проживання) особи, за якою реєструється ТЗ.

Реєстрація (перереєстрація), зняття з обліку ТЗ здійснюється за місцем реєстрації (проживання) їхніх власників до введення в експлуатацію Національної АІС ДАІ, але не пізніше 1 січня 2013 року.

Також зазначимо, що номерні знаки зі знятих з обліку ТЗ за умови їх відповідності до стандартів перезакріплюються за зверненням власників за іншими придбаними ними ТЗ.

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»