• Посилання скопійовано

Реєстрацію автомобілів спростили

Тепер при продажу машини її не треба знімати з обліку

Перереєстрацію автомобілів спростили. Тепер при продажу машини її не треба знімати з обліку, а оформити свою покупку новий власник зможе у будь-якому МРЕВ країни, пише Автоцентр.

Одне з найбільш втішних нововведень у постанові Кабміну від 27.06.12 р. №600 -- при продажу машини відпадає необхідність знімати її з обліку. Раніше цей процес потребував від колишнього власника багато сил та грошей -- як мінімум 240 грн для ТЗ вітчизняного виробництва та близько 280 грн для іномарок.

Щоб операція відбулася законно, покупцю і продавцю треба всього лишень отримати довідку-рахунок у комісійному магазині або оформити договір купівлі-продажу у нотаріуса. Як і раніше, продавець платить податки.

При отриманні довідки-рахунка -- прибутковий податок з продажу (1% від вартості ТЗ, зазначеної в акті оцінки, виданому сертифікованими оцінювачами, якщо власник продає машину вперше в році), а при оформленні купівлі-продажу -- ще й держмито (5% вартості ТС, близькому родичеві -- 1%). Відтак колишній власник авто отримує гроші за нього і передає техпаспорт новому господареві, який повинен у 10-денний термін оформити машину в МРЕВ на своє ім'я. При цьому можна звернутися до зручного для себе реєстраційного відділу ДАІ. Щоправда, у постанові Кабміну №600 є застереження: до будь-якого МРЕО можна звертатися лише з 1 січня 2013 року, коли запрацює Національна інформаційна система (НАІС) ДАІ. Але і сьогодні, за словами начальника відділу організації реєстраційно-екзаменаційної роботи Управління ДАІ Олександра Демянка, за таким принципом працює по одному МРЕВ у кожній області. Нагадаємо, що НАІС об'єднає всі автоматизовані бази даних: «Автомобіль», «Угон», «Номерний знак», «Адмінпрактика» тощо.

Раніше ці бази були розрізнені -- у кожному регіональному ДАІ -- свої, обласні.

Ще одна можливість заощадити -- для тих, хто придбав машину в своєму регіоні: за бажання можна залишити колишні номери (85 грн до сімейного бюджету).

При перереєстрації авто новий власник повинен зробити відрахування до Пенсійного фонду (3% від вартості ТЗ в акті його оцінки). Цей збір не береться тільки з вантажного транспорту та з ТЗ, отриманих через органи соцзабезпечення.

При взятті на облік процедура експертного обстеження машини тепер є добровільною, за письмовою заявою власника. Проте якщо під час огляду ТЗ у працівника МРЕВ виникне підозра щодо достовірності номерів агрегатів або щодо їх пошкодженості, він може зажадати проведення такого дослідження за допомогою експерта-криміналіста (зрозуміло, за додаткову плату).

Автомобіль не зареєструють, якщо на ньому немає ідентифікаційних номерів, вони знищені або підроблені. Тжу перевірити достовірність номерів та агрегатів новому власникові все ж таки варто, особливо на користованій машині, купленій у незнайомої людини.

Окрім процедури купівлі-продажу, полегшено перереєстрацію автомобілів через зміну місця прописки власника або при втраті чи крадіжці документів. У цих випадках вже не потрібно буде показувати міліціонерам машину -- достатньо присутності господаря.

Джерело: Автоцентр

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»