• Посилання скопійовано

Безмитне ввезення авто пропонують залишити для деяких громадян

У ВРУ зареєстровано законопроєкти, якими пропонується дозволити одноразове безмитне ввезення авто для учасників бойових дій та власників авто, які визнані фізично знищеними під час війни з рф

Безмитне ввезення авто пропонують залишити для деяких громадян

Нагадуємо, що  з 1 липня 2022 року скасовується пільгове ввезення автомобілів. Про це ми писали тут.

Проте деякі нардепи вважають, що для певної категорії осіб пільги на розмитнення все ж варто залишити. З огляду на це, у ВРУ зареєстровано два законопроєкти:

  • №7498 "Про внесення зміни до розділу XXI "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України щодо оподаткування операцій з ввезення транспортних засобів учасниками бойових дій та іншими категоріями осіб";
  • №7499 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з ввезення транспортних засобів учасниками бойових дій та іншими категоріями осіб".

Ними пропонується передбачити звільнення від оподаткування ПДВ та акцизним податком операцій із одноразового ввезення автомобілів легкових та інших моторних ТЗ, призначених головним чином для перевезення людей, що відповідають товарній позиції 8703 згідно з УКТ ЗЕД у митному режимі імпорту, на митну територію України:

  • учасниками бойових дій, які залучалися та брали безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, з моменту початку дії воєнного стану,
  • фізособами - власниками транспортних засобів, які визнані фізично знищеними внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації.

Звільнення від оподаткування не застосовується до операцій з ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту транспортних засобів, які мають походження з країни, визнаної державою-окупантом згідно із законом та/або визнаною державою-агресором щодо України згідно із законодавством, або ввозяться з території держави- окупанта (агресора) та/або з окупованої території України, визначеної такою згідно із законом.

Транспортний засіб, який був звільнений від оподаткування, не може бути відчужений та/або переданий у володіння, користування або розпоряджання (в тому числі на підставі довіреності) третім особам протягом трьох років з моменту його державної реєстрації. У випадку відчуження такого транспортного засобу третім особам, сума несплаченого мита, у зв’язку із звільненням від оподаткування, підлягає сплаті за ставками, що діяли на момент подання митної декларації при ввезенні транспортного засобу на митну територію України.

У разі прийняття ці закони наберуть чинності одночасно з дня, наступного за днем опублікування.

***

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»