• Посилання скопійовано

Альтернатива Криму: куди українці поїдуть відпочивати у цьому році?

Українці потроху починають звикати до реальності, в якій Крим – окупована територія, і про відпочинок на півострові доведеться забути

Альтернатива Криму: куди українці поїдуть відпочивати у цьому році?

Слабкою втіхою можуть стати Одеська та Херсонська області, але як виявилося, коло альтернативних варіантів на порядок ширше і Україною не вичерпується.

Заміну кримському відпочинку потрібно шукати виходячи із запланованого бюджету і кількості осіб. Як розповіла менеджер з туризму турагентства “Tui Ukraine” Валерія Темченко, українці вже давно відчули різницю між сервісом за кордоном і сервісом в Україні. “Навіть до загострення ситуації в Криму кількість туристів на півострові зменшувалась. Туристи недоотримували той рівень сервісу, який вони бачили, скажімо, поїхавши до Туреччини. Тому це сумна історія – у нас є такий ресурс, така можливість, але його не вдосконалюють. Все на півострові сприяє туризму – розташування, інфраструктура, але ціни кусаються. Те, що можна отримати в Криму і в тій же Туреччині виходить один на один по вартості”. – розповіла вона.

Туреччина 

Одна із кращих замін відпочинку в Криму, який в першу чергу асоціюється із морем. Переліт з Києва до будь-якого аеропорту цієї країни займе близько двох годин. Щодня з Києва до Туреччини вилітає приблизно 2-3 літака. До того ж для громадян України діє безвізовий порядок поїздок до Турецької Республіки. Тиждень відпочинку для сім’ї (двоє дорослих та дитина) коштуватиме приблизно так само, як і тижневий відпочинок в Криму. “Раніше Туреччина здавалась далеким і незвіданим напрямком. Все було дорого і недоступно, а тепер кожен другий-третій турист вже хоч раз туди їздив. І це радує, що люди розширюють свої горизонти”, – відмічає Валерія Темченко. Тенденція, коли туристи обирають кращу якість послуг і тому віддають перевагу закордонному відпочинку, в тій же Туреччині чи Болгарії, з’явилась в Україні ще кілька років тому.

Болгарія

Іще один відповідник Криму, доступний українцям за ціною. Для в’їзду в Болгарію потрібна національна віза, але вона досить проста за механізмом отримання. Дістатись до Болгарії можна як літаком, так і автобусом. Долетіти із української столиці до болгарської можна трохи більше ніж за дві години. Поїздка автобусом займе добу. На початок сезону, в червні, тижневий відпочинок для сім’ї буде коштувати від 655 євро до 750-800 євро. Тур “все включено”, який найбільше люблять туристи, аби нічим не клопотатися, буде коштувати не на багато дорожче, близько 844 євро на всю сім’ю – це повний пакет послуг. Як відмічає експерт, бронювати цей напрямок починають на літо, оскільки весною море залишається прохолодним.

Греція

В минулому році ця країна намагалась привабити туристів зниженням цін і охоче видавала візи: кількість відмов у їх видачі скоротилась. Серед планів Греції на майбутнє – представити в Євросоюзі пропозиції щодо полегшення візового режиму для громадян третіх країн, до яких належить і Україна. Але поки що для відпочинку в цій країні віза потрібна, що зупиняє певну категорію туристів. “Загалом, якщо порівнювати із іншими варіантами, Греція трошки дорожче. Такий самий сімейний відпочинок буде приблизно коштувати на рівні 1000 євро”, – аналізує менеджер. Переліт займе майже три години, а туристичний сезон в цій країні починається вже в травні: вода в морі прогрівається до прийнятної для купання температури, а повітря ще не настільки гаряче, як в липні або серпні.

Інші опції

За словами Валерії Темченко, прийнятними замінами Криму можуть послужити й інші країни Адріатики: Італія, Хорватія, Албанія, Чорногорія. Мають вихід до моря і Словенія та Боснія і Герцеговина, але протяжність їх прибережних територій менша порівняно з сусідами. Ці напрямки теж коштуватимуть дорожче, ніж старий-добрий Крим, однак, є і свої ходи для економії: завчасне бронювання, лоукости, покупка квитків в обидва кінці іноді допомагає зекономити близько 30% від вартості перельоту. А якщо їхати, наприклад, на відпочинок до Італії автобусом, то вартість туру для трьох осіб обійдеться приблизно в 780-800 євро.

Напередодні травневих свят українські туристи проявили цікавість до Туреччини, Греції, Іспанії. “Болгарія також доступна, але, як вже було сказано, сезон там починається радше в червні, бо в травні море ще прохолодне. Також українці цікавляться екскурсійними турами до Тунісу”, – розповіла експерт.

Проблеми

Відкритим залишається питання паспортів та віз. Особливо для літніх людей – їм складніше знайти всі необхідні документи і вони менше вірять у свої сили при оформленні віз. “Якщо раніше бабусі-дідусі могли поїхати з внуками в Крим безперешкодно, то зараз вони будуть відчувати дискомфорт від втрати такої можливості. І зараз цьому сегменту доведеться підлаштовуватись. Але з часом ринок переорієнтується”, – вважає Валерія.

На її думку, українцям бракує свободи у візових можливостях. “Багатьох це зупиняє від того, аби поїхати подивитись ту ж Грецію. Хотілось би, щоб у світі нас сприймали як хороших людей, туристів, які приїздять і виїжджають без проблем, і в яких є можливість для цього”, – відмічає вона.

Як стало відомо на початку цього тижня, Євросоюз підтримав спрощення візового режиму з Україною. Таке рішення було прийнято на засіданні Ради міністрів закордонних справ країн ЄС. “Рада знову заявляє про прихильність ЄС до посилення контактів між громадянами Європейського Союзу та України, в тому числі через процес лібералізації візового режиму, відповідно до узгоджених умов в рамках плану дій з лібералізації візового режиму”, – йдеться в повідомленні.

А сьогодні уряд України на засіданні схвалив низку проектів актів, які стосуються дискримінаційних питань, захисту персональних даних, боротьби з корупцією і роботи з біженцями, необхідні для запуску процесу лібералізації візового режиму. І якщо запущений процес дійде до кінця у стислі терміни, то українські туристи знайдуть чим втішитись від втрати Криму і де відпочити.

Звісно, ніщо не замінить тих особливих спогадів, пов’язаних із Кримом, які є у багатьох з нас, будь то схили Балаклавської бухти, Генуезька фортеця, запахи ендемічних кримських сосен чи татарські смаколики, які продають біля Ханського палацу в Бахчисараї. Але треба виходити із реальної ситуації, в якій ти або “засмагаєш” перед монітором і ностальгуєш, або шукаєш варіанти, як позасмагати під справжнім сонцем – і насолоджуєшся хорошим рівнем комфорту.

Джерело: FINANCE.UA

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»