• Посилання скопійовано

Агентства з працевлаштування українців за кордоном працюватимуть по-новому: підписано Закон

За підписаним законом компанія має право надавати послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном після включення до відповідного Переліку та в межах укладених зовнішньоекономічних договорів. Закон №2982 11 квітня було підписано Президентом

Агентства з працевлаштування українців за кордоном працюватимуть по-новому: підписано Закон

Агентства з працевлаштування українців за кордоном не братимуть гроші з претендентів. Усі витрати бере на себе роботодавець, який шукає собі людину  для роботи. Це передбачає ухвалений 21 березня Верховною Радою законопроєкт № 2365 в цілому.

«Цим законом ми скасовуємо ліцензування з посередництва у працевлаштуванні за кордон та встановлюємо адміністративну відповідальність за надання таких послуг без включення до Переліку суб’єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордон, або за отримання плати з громадян за надання таких послуг», – пояснила ініціатор документа, голова комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

Також, за документом, за діяльністю посередників у працевлаштуванні за кордоном стежитиме Державна служба України з питань праці.

Закон №2982 було підписано Президентом 11 квітня, проте інформація про це зʼявилася тільки зараз. Але цей Закон набирає чинності через шість місяців з дня його опублікування. Закон опубліковано в "Голосі України" 14 квітня. Він почне діяти з 14 жовтня.

За Законом компанія має право надавати послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном після  включення до Переліку суб’єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, та в межах укладених зовнішньоекономічних договорів. Цей Перелік ведеться Міністерством економіки та є відкритим для всіх.

Окрім того, законопроєкт передбачає, що компанія – посередник з пошуку роботи має певні обов’язки. Серед них – надати громадянину до виїзду для працевлаштування за кордоном:

  • інформацію у письмовій формі про права та гарантії, які йому надаються за трудовим договором (контрактом);
  • контактні дані консульських установ України у державі перебування;
  • проєкт трудового договору (контракту), засвідчений іноземним роботодавцем.

Також важливо:

  • вести облік громадян, які за його посередництва працевлаштовані за кордоном;
  • безоплатно надавати громадянам інформацію та консультації про переваги легального працевлаштування за кордоном тощо;
  • подавати до Міністерства економіки звітність про здійснення діяльності з надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном;
  • повідомляти Мінекономіки про зміну даних, зазначених у Переліку суб’єктів господарювання;
  • у разі укладення нового або декількох зовнішньоекономічних договорів (контрактів) впродовж місяця подавати відомості про них.

Джерело: Слуга народу

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»