• Посилання скопійовано

Якщо Уряд не продовжить дію карантину через COVID-19: які наслідки будуть для бізнесу?

До 30 червня діє карантин через COVID-19. Рішення щодо його продовження скоріш за все не буде. Нагадаємо, які наслідки це матиме для підприємств та ФОП

Якщо Уряд не продовжить дію карантину через COVID-19: які наслідки будуть для бізнесу?

Нагадаємо, що поки що в Україні карантин діє до 30 червня включно. Хоча ВООЗ вже оголосила про завершення дії надзвичайної ситуації у галузі суспільної охорони здоров'я, що була оголошена через коронавірусну інфекцію в березні 2020 року.

До того ж Кабінет Міністрів 13 червня вже ухвалив законопроєкт про зміни до ПКУ, пов'язані із завершенням карантину, встановленого через COVID-19. Але нардепи навряд чи проведуть засідання ВРУ у червні. Тож коли буде прийнято цей закон і коли він почне працювати, наразі невідомо. 

Але часу до 30 червня залишається дуже мало. Тому маємо чекати на офіційне повідомлення від МОЗ, і можливо, що воно буде щодо завершення карантину. Які будуть наслідки для бізнесу у разі не  продовження дії карантину?

 

Карантинні неоплачувані відпустки 

Якщо дію карантину не продовжать, то з 1 липня 2023 року працівники підприємств не зможуть перебувати у карантинних відпустках без збереження зарплати. Те, як оформити повернення працівників до роботи, залежить від того, як був оформлений наказ про надання відпустки. 

Якщо в ньому не було зазначено, на скільки днів надана відпустка, а термін її надання обмежений датою закінчення карантину, то окремий наказ про повернення до роботи не потрібен. Карантин завершується - працівник має війти на роботу (хоча радимо його про це повідомити). 

Якщо ж у наказі було зазначено певну кількість днів або конкретні дати, то, якщо з 1 липня карантин (підставу для надання відпустки) скасують, слід буде видати наказ про внесення змін до наказу про надання відпустки. У якому зазначити, що з 1 липня працівник має вийти на роботу. Із таким наказом працівника обовʼязково слід ознайомити.

Але наразі (до 18 серпня) діє воєнний стан, тому можна надавати відпустки без збереження зарплати  за цією підставою.  Тобто, з 1 липня працівник зможе  взяти нову неоплачувану відпустку на час дії воєнного стану. Для цього потрібна заява працівника і новий наказ від роботодавця.

 

Мораторій на штрафи від ДПС  під час карантину 

Як розʼяснюють податківці, з 27.05.2022 і на період дії воєнного стану превалюють норми пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ щодо питання звільнення від відповідальності за несвоєчасне виконання податкових обов’язків.

Отже, в цьому сенсі скасування карантину не матиме для бізнесу великого значення. Норма пункту 52-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПК щодо мораторію на застосування штрафних санкцій за порушення строків нарахування, декларування та сплати податків і зборів на період карантину не діє з 27.05.2022 і на період дії воєнного стану.

Але за законопроєктом №8401 перевірки планують повернути з 1 серпня. Про це ми писали тут.

 

Перелік товарів №224

Коли Уряд продовжив дію карантину, залишалося відкритим питання застосування пільг з ПДВ та мита за Переліком товарів №224.

Адже у п. 2 Постанови № 1340 (якою й затверджено цей Перелік) зазначено, що постанова набирає чинності з дня її опублікування та діє до 1 квітня 2023 року, але не пізніше останнього дня місяця, в якому завершується дія карантину. 

У той момент ДМС вказувала, що 1 травня 2023 року завершується період звільнення імпорту окремих товарів від оподаткування ПДВ та ввізним митом, а в окремому випадку - і від акцизного податку. 

Потім КМУ відновив на період до останнього дня місяця, в якому завершується дія карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, дію постанови КМУ від 29.11.2022 р. №1340 «Про внесення змін до переліку товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій та гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість та які звільняються від сплати ввізного мита».

Але не для всіх, а тільки для субʼєктів господарювання, які до 01.04.2023 повністю або частково здійснили попередню оплату згідно з укладеними договорами, за якими ввозяться товари, вказані у зазначеній постанові (за умови документального підтвердження від банку здійснення таким субʼєктом господарювання попередньої оплати). Про це ми писали тут.  

Як продовжували карантин в Україні протягом 2020-2023 рр., наводили тут

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»