• Посилання скопійовано

Уряд схвалив Стратегію розбудови телемедицини в Україні: постанова № 625-р

На засіденні 14 липня Уряд схвалив постанову, якою затверджено Стратегію розбудови телемедицини в Україні. Цей документ став продовженням нещодавно прийнятого ВРУ законопроекту № 9384, який вносить зміни до законодавства стосовно телемедицини

Уряд схвалив Стратегію розбудови телемедицини в Україні: постанова № 625-р
Телемедицина - це комплекс дій, технологій та заходів, що застосовуються при наданні медичної допомоги, з використанням засобів дистанційного зв’язку у вигляді обміну електронними повідомленнями.  Тобто це ті самі, вже знайомі багатьом, консультації із лікарями через Інтернет, до яких ми звикли під час карантину та війни.
Задля розвитку телемедицини в Україні КМУ затвердив постанову № 625-р від 14.07.2023 р. Вона набирає чинності з дати опублікування. 
Згідно зі схваленою Урядом постановою сучасний стан розвитку телемедицини в Україні не відповідає потребам і викликам сьогодення через відсутність напрямів розвитку телемедичних технологій в Україні як невід’ємної складової електронної охорони здоров’я, що зумовлює наявність таких проблем у цій сфері:
  1. обмежений доступ до медичних послуг і медичної інформації;
  2. недостатнє технічне забезпечення телемедицини;
  3. відсутність стандартів надання медичної допомоги із застосуванням телемедицини;
  4. недостатнє організаційне та ресурсне забезпечення телемедицини: відсутність чітко визначених цілей, завдань, процесів і плану розвитку телемедицини та розмежування сфер відповідальності призводить до нескоординованості дій, дублювання та фрагментації зусиль заінтересованих сторін — держави та приватного сектору, партнерів з розвитку і виконавців відповідних проектів міжнародної технічної допомоги. Це сповільнює розвиток телемедицини та мінімізує ефект від інвестицій, зроблених за останнє десятиріччя.

У схваленій Урядом постанові наводиться аналіз історії розвитку телемедицини в Україні, а також стратегічні цілі, завдання, очікувані результати та показники їх досягнення.

Зокрема,  на найближчі роки заплановано досягнути таких результатів: 

 
 
 
 
 
 

Показник 

 
 
 
 
 

2023 рік 

 
 
 
 
 

2024 рік 

 
 
 
 
 

2025 рік 

 
 
 
 
 

Частка телеконсультацій із загального числа консультацій, наданих медичними працівниками пацієнтам, відсотків 

 
 
 
 

5 

 
 
 
 

7,5 

 
 
 
 

10 

 
 
 
 
 

Частка закладів охорони здоров’я, в яких застосовується телемедицина, відсотків 

 
 
 
 

20 

 
 
 
 

40 

 
 
 
 

80 

 
 
 
 
 

Частка медичних інформаційних систем, які пропонують можливість надання медичної/ реабілітаційної допомоги телемедичними засобами, відсотків 

 
 
 
 

25 

 
 
 
 

50 

 
 
 
 

100 

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»