• Посилання скопійовано

Законопроєкти про мобілізацію: про що сперечаються у ВРУ та коли чекати рішення?

У Раді триває робота над урядовим законопроєктом щодо мобілізації. Вже сьогодні у профільному комітеті мали ухвалити фінальне рішення щодо подальшої долі документа, до якого є низка питань, але поки що його немає

Законопроєкти про мобілізацію: про що сперечаються у ВРУ та коли чекати рішення?

РБК-Україна розповідає, що, за словами заступника голови комітету ВР з питань нацбезпеки Єгора Чернєва, в Раді зараз розглядають три варіанти щодо того, що далі робити з урядовим законопроєктом про мобілізацію. 

За його словами, частина механізмів, які Міноборони разом із Генштабом внесли до законопроєкту, є спірною. Зокрема, одне зі спірних питань стосується того, що робити з чоловіками за кордоном. Чи потрібні якісь заходи проти них і чи приведуть вони до результату – повернення на Батьківщину для того, щоб захищати Україну. Щодо цього блоку очікується позиція МЗС, яке має відповідати за таку ініціативу.

Також спірним питанням є економічні обмеження. Від Мінекономіки хочуть обґрунтувань - чи не підуть люди «в тінь» і чи не призведе це до більш серйозних проблем в економіці.

Також, за словами Чернєва, комітет при цьому пропонує запровадити окремі терміни демобілізації для тих, хто служив у тилу та був на «нулі». Це необхідно, щоб для захисників на передовій була можливість демобілізуватися раніше, ніж через 36 місяців.

Він акцентував увагу на тому, що в документі НЕ буде: варіантів лотереї для призову на військову службу, мобілізації жінок, майнового цензу.

Нардеп пояснив, що є три варіанти:

  • перший – рекомендувати прийняти в першому читанні з пропозиціями комітету, тими, що обговорили за останні декілька днів – з тими змінами, які мають бути внесені до законопроєкту до другого читання;
  • другий – на основі цього законопроєкту, а також альтернативних законопроєктів зробити комітетський;
  • третій – відправити на доопрацювання суб'єкту законодавчої ініціативи, тобто Кабінету Міністрів і Міноборони.

 

У Раді очікують суттєві зміни в законопроєкті про мобілізацію

Голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич в інтерв'ю РБК-Україна зазначив, що обговорення законопроєкту №10378 під час першого засідання комітету відбувалося разом із головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним, начальник Генштабу Сергієм Шапталою і міністром оборони Рустемом Умєровим.

Значну увагу було приділено аргументам щодо мобілізаційних потреб для поповнення бойових частин, які понесли втрати та тих, які планується розгорнути.

Також було спільне обговорення з представниками відповідних міністерств питання фінансового забезпечення мобілізаційних заходів, джерел покриття потреб з урахуванням ресурсних можливостей економіки країни. 

«На всіх засіданнях була робоча атмосфера, були гарячі дискусії, обмін різними аргументами, інколи емоційно. Насамперед це стосувалося пошуку балансу між конституційними правами громадян та запропонованими у законопроєкті заходами для вирішення завдань мобілізації, які ці права обмежують», – розповів РБК-Україна Завітневич.

 

Він також повідомив про можливі суттєві зміни в законопроєкті

«Прогнозую, що окремі норми законопроєкту зазнають суттєвих змін під час розгляду у парламенті. Ну а фінальне рішення комітету щодо законопроєкту плануємо ухвалити у вівторок (9 січня. – Ред.)», – підсумував Завітневич.

 

5 версій законопроєкту про мобілізацію

Сьогодні нардеп від «Голосу» Ярослав Железняк написав у своєму Telegram-каналі, що у Верховній Раді зареєстровано пʼять версій законопроєкту про мобілізацію.

 

Законопроєкт про мобілізацію. Про що сперечаються в Раді та коли чекати зрушень

«Сьогодні строк подання альтернативних законопроєктів закінчився, тому напевно це весь перелік. Плюс, згідно з регламентом, від сьогодні можна вже починати розглядати закон. Як мінімум на Комітеті», – повідомив він.

 

Від ред. Станом на кінець дня рішення так й не було прийнято.

***

Читайте також:

Джерело: РБК-Україна

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»