• Посилання скопійовано

Уряд затвердив Порядок оформлення та видачі військово-облікового документа

Хто має отримати нові форми військово-облікового документа? Яким буде зміст QR-коду військово-облікового документа? В яких випадках слід вносити зміни до документів? Як можна отримати нові форми?

Уряд затвердив Порядок оформлення та видачі військово-облікового документа

Нагадаємо, що за Законом №3633 з 18 травня встановлено такі обов’язки щодо військового обліку:

  • усі призовники, військовозобов’язані та резервісти протягом 60 днів з дня набрання чинності Законом мають з’явитися до ТЦК, до ЦНАПу або скористатися електронним кабінетом і пройти звірку персональних даних з обліковими даними ТЦК;
  • чоловіки, які мають спеціальні звання (класні чини) та проходять службу у правоохоронних органах, податковій, митній службі тощо, а також звільнені з такої служби, повинні протягом 60 днів після набрання чинності Законом стати на військовий облік військовозобов’язаних у ТЦК за своїм місцем проживання;
  • чоловіки віком від 18 до 60 років, яких знято з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, теж повинні стати на військовий облік у ТЦК.

І, головне, громадяни зобов’язані мати з собою під час воєнного стану та/або під час проведення мобілізації військово-обліковий документ та пред’являти його за вимогою разом із документом, що посвідчує особу. 

 

Що це має бути за документ?

За новою редакцією ч. 9 ст. 1 Закону «Про військовий обов’язок і військову службу» призовникам, військовозобов’язаним, резервістам та військовослужбовцям оформлюється та видається військово-обліковий документ, який є документом, що визначає належність його власника до виконання військового обов’язку. Форму, порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів визначає КМУ. 

Хоча норми почали діяти з 18 травня, КМУ в останній момент 16 травня вирішив все ж таки затвердити своєю Постановою №559 Порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форму такого документа. 

Постановою також встановлено, що військово-облікові документи, оформлені до набрання нею чинності, вважаються дійсними на всій території України до видачі військово-облікового документа нового зразка.

Ця постанова набирає чинності одночасно із Законом №3633, але не раніше дня її опублікування. 

Опублікування відбулося в «Урядовому кур'єрі» від 18.05.2024 №102. Отже, з 18 травня Постанова №559 вже діє.

Хто повинен отримати нові документи?

За п. 1 Порядку №559 військово-обліковий документ є документом, що визначає належність його власника до виконання військового обов’язку, який оформляється (створюється) та видається громадянину України, який є призовником, військовозобов’язаним або резервістом, у тому числі якщо він був виключений з військового обліку призовників та не отримував такий документ до набрання чинності Постановою №559.

Тобто тим, хто вже має військово-обліковий документ, отриманий до 18 травня, новий документ отримувати не потрібно.

 

Способи оформлення

За п. 2 Порядку №559 військово-обліковий документ оформляється (створюється) та видається (замінюється):

  • в е-формі – засобами Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, Державного вебпорталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та Порталу Дія, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації);
  • у паперовій формі – на бланку, форму якого затверджено Постановою КМУ від 16.05.2024 №559.

Особа може мати на бланку лише один військово-обліковий документ.

 

Зміст військово-облікового документа

За п. 3 Порядку №559 відомості, що зазначені у військово-обліковому документі громадянина України, який перебуває або був виключений з військового обліку Збройних Сил, СБУ, розвідувального органу, повинні відповідати відомостям, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Інакше він вважається недійсним!

Відповідність відомостей перевіряється через:

  • електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста;
  • районний (міський) ТЦК або його відділ (орган СБУ, розвідувальний орган).

 

Дії у разі невідповідності відомостей

У разі невідповідності відомостей, зазначених у посвідченні призовника, тимчасовому посвідченні військовозобов’язаного, військовому квитку осіб рядового, сержантського і старшинського складу та військовому квитку офіцера запасу, відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, громадянин України для внесення відповідних змін:

  • у паперовій формі – повинен звернутися до районного (міського) ТЦК або його відділу (органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку;
  • в електронній формі – повинен скористатися засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста для звернення до районного (міського) ТЦК або його відділу за місцем перебування на військовому обліку.

Зміни вносяться протягом п’яти робочих днів з дня реєстрації заяви.

 

Правила формування військово-облікових документів в е-формі

За п. 6 та 7 Порядку №559 такий документ в електронній формі формується засобами:

  • Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, зокрема з використанням його мобільного додатка;
  • Державного вебпорталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони;
  • Порталу Дія, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації).

Військово-обліковий документ в електронній формі формується на безоплатній основі за бажанням особи після проходження нею електронної ідентифікації та автентифікації. Відомості про сформований військово-обліковий документ в електронній формі відображаються у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Формування та відображення військово-облікового документа в електронній формі здійснюється автоматично за умови підключення електронного пристрою до Інтернету та наявності у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів потрібних відомостей.

 

Зміст QR-коду військово-облікового документа

За п. 8 Порядку №559 у військово-обліковому документі в електронній формі відображається унікальний електронний ідентифікатор у вигляді двовимірного штрихкоду, що містить відомості про зазначений документ (далі – QR-код військово-облікового документа) (за наявності таких відомостей):

  1. прізвище;
  2. власне ім’я (усі власні імена);
  3. по батькові;
  4. дата народження;
  5. реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  6. окремий номер запису у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів;
  7. відомості про результати медичних оглядів, що проводилися з метою визначення придатності до виконання військового обов’язку;
  8. відомості про наявність відстрочки від направлення для проходження базової військової служби для призовників або відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період (бронювання) для військовозобов’язаних та резервістів;
  9. військове звання;
  10. військово-облікова спеціальність (для військовозобов’язаних та резервістів СБУ – код профілю підготовки і напрям службової та оперативно-службової діяльності);
  11. унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі;
  12. відомості про виконання військового обов’язку;
  13. відомості про військовий облік;
  14. відомості щодо звернення або повідомлення про вчинення адміністративного або кримінального правопорушення до Національної поліції;
  15. дата і час формування військово-облікового документа в електронній формі.

При цьому QR-код військово-облікового документа в електронній формі є формою військово-облікового документа в електронній формі у вигляді двовимірного штрихкоду, що містить відомості про зазначений військово- обліковий документ, які за допомогою відповідних технічних засобів можна відтворити у формі, придатній для зчитування, зокрема у візуальній.

Увага! Військово-обліковий документ в електронній формі є дійсним лише за наявності QR-коду та не може використовуватися без нього. Але військово-обліковий документ в електронній формі та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

 

Перевірка військово-облікового документа в електронній формі

Перевірка військово-облікового документа в електронній формі здійснюється шляхом зчитування QR-коду ініціатором перевірки за допомогою технічних засобів, які дають змогу відтворити відомості військово-облікового документа в електронній формі у формі інформаційного повідомлення.

QR-код повинен бути придатним для зчитування, цілісним, неушкодженим, нанесеним на будь-який носій достатнього розміру та необхідної контрастності.

Адже підставою непідтвердження військово-облікового документа в електронній формі є непридатність QR-коду для зчитування технічними засобами.

 

Паперова форма бланку

Бланк військово-облікового документа у паперовій формі виготовляється самостійно районними (міськими) ТЦК або їх відділами (відповідними органами СБУ, підрозділами розвідувальних органів) згідно з вимогами, зазначеними у додатку 1 до Порядку №559.

Районні (міські) ТЦК або їх відділи (відповідні органи СБУ, підрозділи розвідувальних органів) можуть роздруковувати бланк військово-облікового документа, який формується за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Бланк військово-облікового документа виготовляється з паперу і має розмір 148 х 210 міліметрів (формат А5). Зміст пунктів 1 – 8 друкується (заповнюється) на лицьовому боці військово-облікового документа, пунктів 9 – 15 – на його зворотному боці. У верхній лівій частині лицьового боку документа вклеюється кольорова фотокартка його власника розміром 35 х 45 міліметрів, яка засвідчується гербовою мастиковою печаткою районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного органу СБУ, розвідувального органу).

Підпис керівника районного (міського) ТЦК або його відділу (відповідного органу СБУ, підрозділу розвідувального органу) засвідчується гербовою мастиковою печаткою.

Номер військово-облікового документа на бланку і дата його видачі вносяться до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів у день видачі.

 

Видача паперової форми

Військово-обліковий документ на бланку видається (замінюється) за письмовою заявою громадянина України районним (міським) ТЦК або його відділом (відповідним органом СБУ, підрозділом розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку у випадках:

  • взяття громадянина на військовий облік як призовника, військовозобов’язаного або резервіста;
  • якщо призовник, який перебував на військовому обліку до набрання чинності Постановою №559, не отримував посвідчення призовника, а військовозобов’язаний та резервіст – військового квитка осіб рядового, сержантського і старшинського складу, військового квитка офіцера запасу або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного;
  • зміни категорії щодо військового обов’язку;
  • відсутності місця для внесення змін;
  • невідповідності відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів;
  • втрати (зіпсування);
  • виявлення бажання змінити військово-обліковий документ, який був виданий до набрання чинності Постановою №559.

Призовникам військово-обліковий документ на бланку оформляється та видається районним (міським) ТЦК або його відділом.

Для отримання (заміни) військово-облікового документа на бланку громадянин зобов’язаний особисто звернутися з письмовою заявою до районного (міського) ТЦК або його відділу (відповідного органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку та надати кольорову фотокартку встановленого розміру.

Якщо громадянин України за станом здоров’я не може пересуватися (є особою з обмеженою мобільністю) або визнаний в установленому порядку недієздатним, що підтверджується відповідними документами, із заявою може звернутися особа, яка здійснює за ним догляд, або його опікун.

 

Строки видачі нових документів та внесення змін до існуючих

Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом п’яти робочих днів з дати реєстрації заяви в районному (міському) ТЦК або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу).

Зміни до військово-облікового документа на бланку вносяться за письмовим зверненням громадянина України протягом п’яти робочих днів з дати реєстрації заяви, поданої громадянином України, крім відомостей щодо проходження військової служби, якщо її строк потребує уточнення у військовій частині (установі) або архівній установі.

Військово-обліковий документ на бланку видається особі під особистий підпис, крім випадків, коли особа не може через стан здоров’я отримати їх сама, у відомості видачі військово-облікових документів на бланку за формою згідно з додатком 2 з одночасним доведенням правил військового обліку.

Відомості видачі військово-облікових документів на бланку разом із заявами та документами (копіями документів), що були підставою для видачі військово-облікових документів, та роздрукованими картками з Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів зшиваються в окрему справу та зберігаються протягом 10 років.

 

Внесення змін на підставі військово-облікового документа роботодавцями

За п. 24 Порядку №559 громадянин України може передавати військово-обліковий документ на паперовому бланку працівнику, відповідальному за ведення військового обліку, для внесення змін до облікових даних. Але лише за умови одержання розписки, оформленої за формою згідно з додатком 3 до Порядку №559! 

Військово-обліковий документ повертається громадянину України не пізніше семи робочих днів з дня видачі такої розписки.

Відповідно, якщо документ електронний, то для внесення змін достатньо роздруківки (копії), і вона вже не повертається громадянину. 

 

Відповідальність за зіпсування або недбале зберігання

Порядком №559 передбачено, що громадяни зобов’язані надійно зберігати військово-обліковий документ на бланку, стежити за своєчасним і точним внесенням до нього змін та дотримуватися правил військового обліку.

Про втрату військово-облікового документа на бланку громадянин України зобов’язаний повідомити керівника районного (міського) ТЦК або його відділу (керівника відповідного органу СБУ, підрозділу розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку.

Порядком №559 також передбачено, що за зіпсування або недбале зберігання військово-облікового документа на бланку громадянин України несе відповідальність відповідно до закону. З огляду на те, що такий документ є документом для військового обліку, то штраф накладатиметься як за порушення його правил.

Про нові розмірі адмінштрафів, які діють з 19 травня, ми повідомляли тут. Але яким точно буде штраф за втрату/зіпсування військово-облікових документів за новими правилами, Міноборони поки що не зазначало. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»