• Посилання скопійовано

Супермаркети покарають сьогодні за зростання цін після виборів

У понеділок Антимонопольний комітет оприлюднив інформацію про початок розслідування на предмет наявності "антиконкурентних узгоджених дій" з боку 15 торгових мереж, представлених у Києві

Фактично, це весь столичний великий роздріб. У Комітеті звернули увагу на те, що при зростанні індексу споживчих цін у 2011 і початку 2012 років на 13,5%, ціни на молочну продукцію, макарони, крупи, соняшникову олію, м'ясо і рибу підскочили на 15-60%.

"Є інформація, є підтвердження, є докази. Йде розслідування", - пояснив стан справ "Коментарям" перший заступник голови Комітету Рафаель Кузьмін.

Тобто, судячи з усього, контролюючий орган не побачив в реальності цифри, які країні показує статистичний орган. Це коли за мінусової офіційної інфляції в країні, покупці в магазинах її зовсім не помічають. І навіть навпаки - цифри на цінниках весь час зростають.

Кивають на "опечатки" статистів і в роздробі. "У рітейлерів жорстка націнка - 10-15% на "соціальні" продукти. Тут піднімає виробник, а не ми. Треба шукати змову виробника. Ми це проходили вже багато разів, коли нас звинувачували, що ми піднімали ціни на ті чи інші продукти. А ми не піднімали - її виробник піднімав. Але хтось же повинен бути винуватим. Вони ж не можуть звинуватити в зростанні цін ринок. А це ринок - зростає ціна на газ, на нафту. І виробник піднімає ціни", - сказав "Коментарям" засновник і співвласник мережі супермаркетів "Фуршет", що потрапила "під приціл" Антимонопольного, Ігор Баленко.

Бізнесмен мав на увазі травневе розпорядження Київської адміністрації "Про регулювання цін на продовольчі товари". Цим документом були встановлені граничні торговельні націнки до оптової ціни виробника на так звані "соціальні" продукти - від 10% до 15% залежно від виду продукції. Існує подібний ціновий контроль і з боку уряду, який теж формує свій "соціальний список продуктів".

У той же час, і виробники заявляють, що не підіймають ціни для роздробу. А якщо це і відбувається, то тільки через ринкові і сезонні фактори. "Ціна стабільна, нічого не підвищуємо. По яйцю ціна трошки вгору йде, тому що сезон, а по м'ясу немає підвищення", - зазначив "Коментарям" Олександр Бакуменко, голова ради директорів асоціації "Союз птахівників України".

Насправді, хто винен - продавці чи виробники - суперечка в Україні ведеться давно. І, якось симптоматично, що винуватці чиновниками називаються залежно від "сезонних чинників" - виборів або перестановок в уряді. Однак, систему повноцінного аналізу ціноутворення на продовольчому ринку в Кабміні так і не розробили. Хоча, завжди готові на цю тему філософствувати.

"Для того, щоб не було пересудів, взаємних звинувачень, Антимонопольний комітет разом з Державною інспекцією з контролю за цінами в разі сумнівів у виправданості цінової політики повинні проаналізувати весь ланцюжок - від виробника, включаючи посередників і появу доданої вартості за рахунок переробки, до ціни реалізації. Я на цьому наполягаю і неодноразово пропонував це зробити", - заявив "Коментарям" міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк. При цьому він додав, що не знає, чому Антимонопольний комітет не перевіряє постачальників столичних магазинів.

Цікаво, що попередні "голосні" викриття АМКУ відбувалися після чергової "продовольчої кризи". То ціни на цукор вдвічі підвищаться, то гречка з продажу зникне, то соняшникова олія (найбільшим експортером у світі якої є Україна) показує "захмарну" ціну. Після того як покупці змушені були неабияк переплатити за потрібний товар, на ринку з'являлися контролери і починали "знижувати ціни" і виписувати "рекордні штрафи".

Правда, штрафи пізніше в рази знижували, а бізнес і службовці підписували черговий меморандум. Тепер же в комітеті вирішили зіграти на випередження. Хоча, як не дивно, і погрожують супермаркетам покарати за торішні ціни. Але вся справа в тому, що головною метою влади сьогодні є навіть не зниження роздрібних цін, а уникнути їх різкого зростання напередодні виборів. І крім традиційного "залякування" бізнесу, іншого рецепту лікування ситуації у чиновників, схоже, поки немає.

Джерело: Коментарі

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»