• Посилання скопійовано

За яких умов ринки можуть працювати під час карантину? Перелік від МОЗ

МОЗ затвердило умови роботи ринків під час карантину

За яких умов ринки можуть працювати під час карантину? Перелік від МОЗ

МОЗ постановою від 30.03.2020 р. №5  надало рекомендації органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування щодо можливості відкриття продуктових ринків, якщо в населення є проблеми з доступом до харчових продуктів та при дотриманні на ринках таких умов:

  • здійснювати торговельну діяльність можуть лише зареєстровані оператори ринку харчових продуктів;
  • на 20 квадратних метрах торговельної площі може перебувати щонайбільше один відвідувач;
  • забезпечити можливість покупцям у чергах тримати дистанцію не менш ніж 1,5 метра;
  • забезпечити персонал засобами індивідуального захисту;
  • забезпечити дотримання протиепідемічних заходів;
  • для ринків вихідного дня забезпечити відстань між місцями торгівлі не менш ніж 3 метри.затвердило перелік умов для роботи ринків під час карантину. Якщо їх не дотримуватися, то на торгівців чекають адмінштрафи.

«Важливо, щоб незважаючи на карантинні заходи, люди мали змогу придбати харчові продукти. Дотримання умов співробітниками торговельних ринків будуть контролювати відповідні органи. Відповідальність за дотримання умов при відкритті ринків і рішення про доцільність їх відкриття повністю залежить від рішень органів місцевого самоврядування»,зазначає Віктор Ляшко.

У разі зловживань, якщо комерційні інтереси переважатимуть над суспільними, буде прийнято відповідні коригування.

 

Адмінштрафи за недотримання переліку

Нагадаємо, що відповідно до ст. 44-3 КпАП за порушення карантинних вимог, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами, чекає штраф ДЛЯ ГРОМАДЯН від однієї до двох тисяч нмдг (від 17000 до 34000 грн) і ДЛЯ ПОСАДОВИХ ОСІБ – від 2 до 10  тисяч нмдг. Зауважимо, що вже почали з'являтися й судові рішення щодо таких адмінштрафів. Про це ми писали тут.

Окремо зауважимо, що 25 березня під час селекторної наради. Зеленський зауважив, що лише на місцях можна визначити, наскільки небезпечні й потрібні водночас ці ринки в населеному пункті, наголосивши на тому, що під час поширення інфекції коронавірусу такі торговельні майданчики становлять небезпеку, особливо для людей старшого віку, котрі там найчастіше й купують продукти.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»