• Посилання скопійовано

Марченко назвав фінансові потреби України на 2023 рік

Дефіцит держбюджету України у 2023 році оцінюється у розмірі 3,5 млрд доларів США на місяць

Марченко назвав фінансові потреби України на 2023 рік

У рамках робочого візиту до США, Міністр фінансів України Сергій Марченко виступив з промовою на зустрічі G7. У заході взяли участь міністри фінансів та голови центробанків країн-членів G7, керівництво МВФ, Світового Банку та Європейської комісії. 

Темами обговорення стали макроекономічні наслідки війни рф проти України та стан української фінансової системи.

Міністр фінансів розповів про заходи, реалізовані Урядом України протягом повномасштабної війни, для забезпечення загальної фінансової стабільності в країні, прогнозований дефіцит держбюджету у 2023 році та плани з відновлення у наступному році.

Під час зустрічі країни G7 запевнили, що і надалі будуть підтримувати Україну стільки, скільки потрібно.

Головне з виступу Сергія Марченка:

Завдяки підтримці країн «Великої сімки» та інших країн-донорів і міжнародних фінансових організацій, Уряд України продовжив повноцінно функціонувати, забезпечуючи всі пріоритетні послуги населенню. Україна вистояли і продовжує боротьбу за свою землю та демократичні цінності. 

Протягом повномасштабної війни, Україна мала потребу у додатковому фінансуванні у розмірі 5 мільярдів доларів США на місяць. Але, незважаючи на значні зусилля ваших країн, ми не змогли повністю профінансувати наш дефіцит. 

Моя головна задача, як Міністра фінансів, – забезпечити пріоритетні видатки населення: виплату пенсій, соціальні виплати та зарплати. За 7 місяців війни Міністерство фінансів України зробило все можливе для забезпечення фінансової стабільності в країні.

Майже 6 млрд доларів США вдалося заощадити завдяки підтримці інвесторів в українські державні єврооблігації нашої пропозиції щодо зміни умов відповідних зобов’язань, випущених на міжнародному ринку. Зміни передбачають продовження строків погашення всіх 13-ти серій суверенних єврооблігацій на 2 роки.

Ми працюємо над тим, щоб максимально збільшити надходження до держбюджету. Останнім часом ми спостерігаємо зростання надходжень податків: якщо в квітні бюджет отримав 45 млрд грн, то в серпні доходи склали 65 млрд грн. В березні ми отримали лише 7 млрд грн мита, в серпні мита зросли в чотири рази – майже до 30 млрд грн.

Також ми продовжуємо випуск військових облігацій, забезпечуємо фінансування сектору безпеки і оборони, соціальних видатків, виплати пенсій, зарплати вчителям та лікарям у повному обсязі. Уряд України системно надає підтримку вимушеним переселенцям, які втратили роботу та житло.

Загалом на сьогодні Україна вже отримала фінансову підтримку від іноземних партнерів у розмірі 20,7 млрд доларів США, з яких майже 50% – грантові кошти, які не потребують повернення, тому боргове навантаження не зростає.

Ми очікуємо на 5 млрд євро від ЄС і 4,5 млрд доларів від США у цьому році, які дозволять забезпечити всі першочергові видатки бюджету до кінця 2022. 

Проте, дефіцит держбюджету у 2023 році оцінюється у розмірі 3,5 млрд доларів США на місяць. 

Незважаючи на війну, ми розробили проект державного бюджету на 2023 рік, який вже пройшов перше читання у Верховній Раді України. Це бюджет воюючої країни, тому пріоритетами є фінансування армії, підтримка населення та збереження макрофінансової стабільності.

Уряд планує збільшити фінансування сектору безпеки і оборони на рівні 17,8% ВВП. Прогноз зростання реального ВВП – 4,6%, інфляція – близько 30%, середній курс – близько 42 грн за долар. Дефіцит бюджету планується на рівні 20% ВВП. 

У проекті бюджету ми враховуємо можливе продовження бойових дій у 2023 році. Тривала війна збільшить пошкодження інфраструктури, кількість переміщеного населення, посилить економічні труднощі та може збільшити бідність. Якщо наші потреби не будуть повністю профінансовані, це призведе до серйозного економічного спаду.

Ми вже скоротили непріоритетні видатки та переорієнтували їх на критичні потреби та підтримку наших оборонних зусиль і громадян, які найбільше постраждали від війни.

Тому, враховуючи дефіцит бюджету у наступному році у розмірі 38 млрд доларів США, Україна розраховує на системну фінансову підтримку від країн ЄС та «Великої сімки».

У 2023 році нам потрібно продовжити залучення зовнішнього пільгового фінансування та грантів для покриття пріоритетних соціальних видатків бюджету, а також реалізувати збір коштів для швидкого відновлення.

Пріоритетом є відновлення основних інфраструктурних послуг. Для тих, хто був змушений покинути країну, та ВПО мають бути створені умови для повернення додому. Важливо відновити всі державні соціальні послуги для наших громадян, у тому числі освіту, охорону здоров'я, житло та соціальний захист.

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»