Президент України підписав Закон України від 03.11.2022 р. №2718-IX «Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами», підготовлений Комітетом з питань аграрної та земельної політики.
Закон гармонізує українське законодавство до законодавства Європейського Союзу у сфері безпечності харчових продуктів.
Законом пропонується, зокрема:
- визначити загальні вимоги до предметів та матеріалів, що призначені для контакту з харчовими продуктами, суть яких полягає в недопущенні впливу упаковки на харчовий продукт та спеціальні вимоги для окремих груп матеріалів і предметів;
- ведення державного реєстру речовин, дозволених для використання у виробництві матеріалів і предметів, а також процесів переробки пластику;
- врегулювати відносини, пов’язані з виробництвом, обігом та використанням матеріалів і предметів;
- встановити вимоги до маркування, декларування відповідності та вимоги до забезпечення простежуваності матеріалів та предметів, що призначені для контакту з харчовими продуктами;
- удосконалити положення щодо державного контролю та відповідальності операторів ринку.