• Посилання скопійовано

Бізнес обговорив ситуацію з підрахунком та фіксацією збитків, завданих війною

Збитки важливо підраховувати, адже без запиту від бізнесу на відшкодування і допомога може зводитися до мінімуму. Йдеться не лише про компенсацію безпосередньо зруйнованого обладнання, приміщення тощо, але і про оцінку економічного впливу

Бізнес обговорив ситуацію з підрахунком та фіксацією збитків, завданих війною

В Європейській Бізнес Асоціації в рамках Комітету з відновлення відбулася зустріч з Президентом Київської школи економіки Тимофієм Миловановим та співкерівником damaged.in.ua Максимом Нефьодовим щодо поточної ситуації з підрахунком та фіксацією збитків, завданих війною, перспективами їх відшкодування тощо. 

Так, увагу бізнесу було акцентовано на кількох речах.

Зокрема, на аналітиці. Збитки важливо підраховувати, адже, не маючи запиту від бізнесу на відшкодування, і допомога може зводитися до мінімуму. Йдеться не лише про компенсацію безпосередньо зруйнованого обладнання, приміщення, тощо, але і про оцінку економічного впливу, вплив на зайнятість, тощо. Механіка розподілу фінансування залежить від програми та донора. Джерелом, очевидно, будуть бюджети США та ЄС (через банки, субсидоване фінансування, портфельні гарантії на кредити, тощо). Адже гроші виділяються, але питання в тому, щоб вони дійшли справді за запитом, зокрема бізнесу, на відбудову.

Важливим аспектом є юридична частина. Так, важливо зібрати максимум підтвердної інформації – все фіксувати, подавати заяви до міліції, отримувати підтвердні документи та довідки тощо. Але, на думку спікерів, будуть потрібні і альтернативні незалежні методи підтвердження (крім рішень в українських судах). Зокрема, можна користуватись платформою damage ua, де можуть допомогти альтернативно зафіксувати втрати, наприклад зйомками з дрона. Тож компанії-члени можуть, у разі потреби, звертатися до представників Комітету з відновлення ЕВА, які зможуть проконсультувати щодо подальших кроків в цьому аспекті.

Окремим є питання адвокатування інтересів України за кордоном. А наразі питання фінансування відшкодування збитків, безумовно, є важливим, але все ж таки не «гарячим» у глобальному порядку денному. Водночас і бізнес має говорити про втрати, збитки, необхідні суми для компенсації та відновлення роботи тощо, аби стейкхолдери розуміли, про які суми йдеться.

Щиро дякуємо Максиму Нефьодову та Тимофію Милованову за зустріч і щиро сподіваємось, що спільно вдасться запустити діючий механізм відшкодування для бізнесу.

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»