• Посилання скопійовано

Програми фінансової підтримки для бізнесу – жовтень 2023 року

Доступні кредити, позики і гранти, як від держави, так і від Європейського союзу, для малого та середнього бізнесу, ветеранів, жінок-підприємців тощо – спектр фінансової підтримки, якою можна скористатися на сьогодні достатньо широкий. Докладніше про це далі

Програми  фінансової підтримки для бізнесу – жовтень 2023 року

Ніна Южаніна розповідає про програми державної і міжнародної підтримки бізнесу станом на жовтень 2023 року.

 

1. Доступні кредити «5-7-9%»

Український бізнес протягом дії воєнного стану та місяця після його завершення може отримати кредит до 60 млн грн. з компенсацією Урядом процентних ставок до рівня 0%.

Для підтримки та активізації підприємницької діяльності у період дії воєнного стану 18 березня 2022 року рішенням уряду внесено зміни до Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%»:

1. Програма розширена на середні підприємства з річним доходом до 50 млн євро (раніше було 20 млн євро) та на великі підприємства з річним доходом більше 50 млн євро незалежно від кількості працюючих робітників.

2. Максимальна сума кредиту для всіх суб’єктів підприємництва збільшена з 50 млн грн до 60 млн грн з урахуванням групи пов’язаних компаній.

3. Процента ставка:

  • 0% річних протягом періоду воєнного стану та одного місяця після його припинення;
  • 5% річних після завершення вказаного вище періоду і до кінця строку кредиту.

4. Ціль кредитування:

  • інвестиційний кредит на придбання основних засобів;
  • кредит на поповнення обігових коштів для здійснення підприємницької діяльності.

5. Строк кредитування:

  • інвестиційні кредити – 5 років;
  • кредити на поповнення обігових коштів – 3 роки.

6. Термін подачі заявки на участь у програмі – у період дії воєнного стану.

7. Розмір кредитної гарантії – 50% від суми кредиту суб’єкта мікро-, малого та середнього підприємництва (крім суб’єктів великого підприємництва).

https://business.diia.gov.ua/cases/antikrizovi-risenna/kredit-do-60-mln-grn-bud-akomu-ukrainskomu-pidpriemstvu-pid-0-na-cas-voennogo-stanu-za-programou-5-7-9

 

2. Урядовий проєкт «єРобота»

Даний проєкт складається із шести різних програм: 

  • Гранти на будь-який мікробізнес у розмірі до 250 тис. грн.
  • Гранти до 8 млн грн на розширення чи створення підприємств у сфері переробки.
  • Гранти на посадку садів – до 400 тис. грн. на 1 га.
  • Гранти на будівництво нових теплиць – до 7 млн грн.
  • Гранти для стартапів у IT.
  • Гранти на навчання нових навичок у сфері інформаційних технологій.

Хто може подати заявку на отримання гранту?

Майбутні підприємці, діючі ФОП або юридичні особи:

  • які не перебувають і не провадять господарську діяльність на тимчасово окупованій території України;
  • які не провадять господарську діяльність на території росії;
  • які не перебувають під санкціями;
  • щодо яких не порушено справи про банкрутство;
  • щодо яких відсутнє рішення суду про притягнення до кримінальної відповідальності за корупцію;
  • які не мають заборгованості перед бюджетом.

Гранти на будь-який мікробізнес

На таку підтримку від держави може розраховувати будь-який українець, що має бізнес-план та бажання розвиватися. Для участі ви маєте підготувати бізнес-план майбутнього підприємства та разом із заявкою подати через портал Дія. «Ощадбанк» здійснює оцінювання бізнес-плану та ділової репутації заявника, після чого учасник має пройти співбесіду у центрі зайнятості.

Рішення про надання гранту приймається Державною службою зайнятості. Кошти видаються на основі рейтингу: спочатку фінансування отримують заявники з найвищим балом. Розмір мікрогранту визначається відповідно до його запиту, але не менше 50 000 гривень та з урахуванням кількості робочих місць: 150 тисяч гривень, якщо підприємець створює одне робоче місце та 250 тисяч гривень – за два.

Прем’єр міністр України відзначив, що держава надає грант не готівкою, а на окремий банківський рахунок, а також, що учасником програми можна стати за умови, якщо людина не працює на інших підприємствах та не веде інший бізнес.

Гранти на розширення чи створення підприємств у сфері переробки

Така програма передбачає залучення до 8 млн гривень для старту чи розвитку виробництв з переробки. Кошти по цьому гранту є цільовими, їх можна буде витратити лише для придбання основних засобів виробництва (верстати, технологічне обладнання), а також на покриття витрат з доставки та введення в експлуатацію.

Для першої тисячі заявників держава співфінансує 70% від вартості проєкту, решту оплачує отримувач. Для наступних заяв держава надає кошти у розмірі до 50% вартості проєкту.

В цьому випадку заявка також подається через портал Дія разом з бізнес планом. Оцінка учасника проводиться банком на основі його ділової репутації, бізнес-проєкту та співбесіди. Рішення про надання гранту приймається Мінекономіки на підставі переліку висновків банку.

Підприємці, які отримали кошти, зобов’язані протягом 3 років сплатити податки та ЄСВ у розмірі гранту та створити щонайменше 25 робочих місць.

Гранти на посадку садів та будівництво нових теплиць

Дана програма передбачає надання грантів на реалізацію типових проєктів, затверджених Мінагрополітики. Це легкі тепличні модулі, розміром близько 2 га, та сади площею до 25 га.

Підприємці, які хочуть побудувати теплицю, можуть залучити до 7 млн гривень державного співфінансування. Для першої тисячі заявок держава компенсує 70% від вартості проєкту, для всіх наступних заявок – 50%.

Для тих, хто планує закласти сад, передбачається співфінансування в залежності від типу рослин, що висаджуються: для першої тисячі гектарів держава компенсує 70% вартості проєкту, для наступних – 50%.

Заявку на участь підприємці можуть подати через Портал Дія або у відділеннях уповноважених системно важливих банків, перелік яких визначає Національний банк України. Рішення про надання гранту приймається Мінагрополітики за умови наявності правильно оформленої заявки з додатками (типовий проєкт та бізнес-план).

Отримувачі коштів зобов’язуються створити 40 нових постійних та сезонних робочих місць у тепличному господарстві та від 3 до 20 нових постійних та сезонних робочих місць – у садовому.

Грант для стартапів у IT та на навчання нових навичок у сфері інформаційних технологій

Ця програма інвестицій надає змогу для розробників технологічних продуктів відкрити і розвивати бізнес у сфері високих технологій внаслідок отримання фінансування. Важливо відмітити, що передбачено фінансування реалізації ІТ-стартапів на різних етапах – від ідеї до готового життєздатного продукту.

Тож кошти на реалізацію стартапів можуть отримати як розробники готових технологічних продуктів, так і фахівці, які мають ідею проєкту. В залежності від стадії реалізації проєкту підприємець може залучити від 750 тисяч до 3,5 мільйона гривень безповоротного гранту від Фонду розвитку інновацій або від 3,5 до 8 мільйонів гривень поворотної фінансової підтримки від Національного фонду інвестицій України.

Заявку на участь у програмі слід подати через сайт Фонду розвитку інновацій. Рішення про надання гранту приймається на конкурсній основі, де проєкти оцінюються експертами.

Отримувачі коштів в залежності від етапу розвитку стартапу мають створити не менше 3–10 робочих місць (в залежності від типу стартапу), розробити технологію, яка буде конкурентною перевагою проєкту та орієнтуватиметься на зовнішній ринок, і повернути 50% суми гранту у вигляді податків та зборів протягом 2 років.

Програма грантів «Старт в ІТ»

Цей грант передбачає оплату вартості навчання для громадян, які втратили роботу, знаходяться в простої, неоплачуваних відпустках, ВПО та люди, які бажають отримати нову професію у сфері IT. Заявки учасників разом з пакетом документів приймаються центрами зайнятості.

Одержувачам гранту надається електронний сертифікат для професійного навчання, який гарантує оплату навчальних послуг. Учасники програми мають використати сертифікат протягом 10 робочих днів з дня видачі, уклавши на його підставі договір з закладом освіти.

Особи, які беруть участь у програмі, зобов’язуються пройти курс навчання та після його завершення протягом 30 днів працевлаштуватися за новою спеціальністю, або відкрити власну справу в цій галузі.

Також хочемо звернути вашу увагу на терміни  подачі заявок. Заявки прийматимуться в декілька етапів. З самими термінами можна ознайомитися за посиланням.

https://diia.gov.ua/services/categories/biznesu/yerobota

 

3. Ініціативи EU4Business

Пільгові позики Європейського союзу для підприємців (розмір позики, як правило, визначається індивідуально), мікрофінансування та гранти, актуальний перелік яких періодично оновлюється.

Зокрема, доступні такі програми надання позик:

Програма підвищення конкурентоспроможності МСП країн Східного партнерства (для мікропідприємств, а також малих і середніх підприємств, сума кредиту до 25 млн. євро на 3–4 роки);

«Механізм фінансування МСП країн Східного партнерства – Етап II» від KfW (для ФОП, мікропідприємців, малих і середніх підприємств, сектори: виробництво, сільське господарство, готельний та ресторанний бізнес, проєкти з енергоефективності, сума кредиту до 250 000 євро (у гривневому еквіваленті));

EU4Business – Ініціатива ЄС з кредитування у національній валюті (для МСП/фермерського господарства, фінансові установи можуть видавати кредити в межах 59,9 млн євро, середня сума кредиту становить 52 027 євро);

сприяння «зеленому» кредитуванню у країнах Східного партнерства (середній розмір інвестицій для кожної установи-партнера становить 15,5 млн євро);

Жінки в бізнесі (для участі підприємства у цій програмі необхідно, щоб загальне керування компанією здійснювала жінка, сума кредиту до 5 млн євро);

EU4Business: Мережа центрів підтримки бізнесу в Україні (для  малих і середніх підприємств згідно з українським законодавством, загальний розмір кредитної підтримки ЄС становить 5,9 млн євро, сума кредиту для МСБ визначається в ході перемовин з банком);

«Механізм фінансування МСП в рамках ПВЗВТ – Етап II» від ЄБРР (для експортоорієтованих приватних щонайменше на 51% компаній, сума кредиту для простої модернізації обладнання становить 300 000 євро, кешбек 10%, суми кредиту для інвестицій – до 300 000 євро в SPS та сфері безпеки харчових продуктів, до 3 млн євро майже для будь-якого бізнесу у будь-якому секторі, кешбек – 15%);

«Механізм фінансування МСП країн Східного партнерства – Етап II» від ЄІБ (для МСП, що працюють у галузях сільського господарства, виробництва та послуг, зі штатом менш ніж 250 співробітників, мінімальний розмір кредиту – 2 млн грн);

Програма кредитування у національній валюті – Ініціатива «East» в рамках ПВЗВТ (для МСП, де працює менш ніж 250 співробітників з середньорічним товарообігом до 50 млн євро (у гривневому еквіваленті), максимальний розмір кредиту – 5 млн. євро (у гривневому еквіваленті).

https://eu4business.org.ua/access-to-finance/

 

4. Державна підтримка для аграріїв

Гранти для українських підприємств у розмірі до 70% вартості проєкту по створенню або розвитку агропідприємства (тепличне господарство, садівництво, ягідництво, виноградарство).

Гранти для розвитку тепличного господарства

Розмір теплиць може бути в градації: від 0,4 до 0,6 га (сума гранту – 2 млн грн), від 0,8 до 1,2 га (грант на 3,5 млн грн), від 1,6 до 2,4 га (7 млн грн).

Як уже було зазначено, 30% фінансування вносить отримувач гранту. Причому ці кошти можуть бути як власні, так і кредитні.

Серед зобов’язань заявника – забезпечити модульну теплицю джерелом водозабору та зрошення. А також створити як мінімум 14 постійних робочих місць на 1 га теплиць.

Строк будівництва теплиці не повинен перевищувати 12 місяців із моменту отримання бюджетних коштів.

Земельна ділянка має бути тільки с/г призначення, перебувати у власності або в офіційному користуванні на строк не менше, ніж 7 років.

Гранти для садівництва, ягідництва та виноградарства

Юридична або фізична особа-підприємець може залучити грант на площу від 1 до 25 га. Обов’язковою умовою участі є створення робочих місць  – постійних та сезонних.

Якщо заявку подано, до прикладу, на 8 га, але потім с/г виробник вирішив розширитися, він може це зробити – для цього потрібно подати заявку на іншу площу та землю з іншим проектом, який буде розглянуто. Але гранти можуть бути отримані максимум на площу в 25 га.

Сезонні працівники влаштовуються на роботу під час вступу саду у фазу товарного плодоношення, яка визначається проектом висадки насаджень, але не пізніше п’ятого року після висадки.

Цільове призначення земельної ділянки – землі  с.г. призначення, на які право власності та/або користування підтверджено належними правовстановлюючими документами на строк не менше семи років.

Склад проекту – пояснювальна записка, генплан, кошторис, паспорт робочого проекту.

Обов’язковою умовою є наявність зрошення та водозабору. Для виноградників – ще й встановлення шпалер.

Мінімальна кількість саджанців на 1 га визначається залежно від культури.

Сорт культури має бути занесений до Державного реєстру сортів рослин. Придатних для поширення в Україні.

Вимоги до критеріїв для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства наведено у додатку 2 до  Порядку прийняття рішення Мінагрополітики про надання гранту для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства, затвердженого Наказом Мінагрополітики  від 12.07.2022 №447.

https://minagro.gov.ua/pidtrimka/nadannya-grantiv-dlya-stvorennya-biznesu

 

5. Державна підтримка агрострахування

Відшкодування частини сплачених страхових платежів (до 60%) за договорами страхування сільськогосподарської продукції

Отримувачами бюджетних коштів є сільськогосподарські товаровиробники.

Державна підтримка надається сільськогосподарським товаровиробникам – юридичним особам незалежно від організаційно-правової форми та форми власності та фізичним особам – підприємцям:

  • щодо яких не порушено справ про банкрутство, яких не визнано банкрутами, що не перебувають на стадії ліквідації;
  • які не мають на перше число місяця, в якому буде прийматися рішення щодо здійснення виплат, прострочену більш як шість місяців заборгованість з платежів, контроль за справленням яких покладено на органи ДПС;
  • які не віднесені до юридичних або фізичних осіб, до яких застосовуються спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції);
  • які уклали із страховиком договір страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою;
  • які сплатили уповноваженому страховику страховий платіж (страхову премію) за договором страхування.

Державна підтримка страхування сільськогосподарської продукції здійснюється шляхом відшкодування страхувальникам частини сплачених страхових платежів (премій) за договором страхування (далі – компенсація).

Компенсація надається у розмірі до 60 відсотків вартості страхового платежу.

Сума компенсації, що надається на одного страхувальника протягом бюджетного періоду, не може перевищувати 10 тисяч розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня відповідного року.

Компенсація надається на безповоротній основі страхувальникам, які сплатили відповідно до умов договору страхування страхові платежі страховику, який включений до переліку уповноважених страховиків.

Перелік видів сільськогосподарської продукції та сільськогосподарських страхових ризиків, щодо яких здійснюється страхування з державною підтримкою у поточному бюджетному періоді, визначається Мінагрополітики залежно від обсягу коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки страхування сільськогосподарської продукції.

Для отримання компенсації за укладеними договорами страхування страхувальники подають уповноваженому страховику:

  • заявку, за встановленою Мінагрополітики формою;
  • згоду про надання уповноваженим страховиком Мінагрополітики інформації, яка містить персональні дані, за формою, визначеною уповноваженим страховиком;
  • завірену банком копію платіжного доручення про сплату страхових платежів;
  • довідку про відкриття поточного рахунка, видану банком.

Подані страхувальниками документи реєструються та зберігаються уповноваженим страховиком у встановленому порядку.

У разі подання страхувальником документів не в повному обсязі або оформлених з порушенням вимог законодавства такі документи повертаються страхувальнику протягом трьох робочих днів.

Заявки подаються:

  • до 1 квітня поточного року – за укладеними договорами страхування з 10 листопада минулого року по 31 березня поточного року;
  • до 1 серпня поточного року – за укладеними договорами страхування з 1 квітня по 31 липня поточного року;
  • до 10 листопада поточного року – за укладеними договорами страхування з 1 серпня по 9 листопада поточного року.

https://minagro.gov.ua/pidtrimka/zdeshevlennya-kreditiv

 

6. Державна підтримка експортерів

Страхування зовнішньоекономічних договорів, а також надання гарантій банкам щодо повернення виданих позик на виконання таких договорів

Часткова компенсація ставок (до 85% суми зовнішньоекономічного контракту) за експортними кредитами

Експортер, застрахувавши експортний кредит в Експортно-кредитному агентстві (ЕКА), зможе розраховувати на компенсацію за нараховані та сплачені у поточному році відсотки.

Під компенсацію підпадатимуть короткострокові, середньострокові та довгострокові договори на поповнення обігових коштів, придбання обладнання, виконання умов зовнішньоекономічного контракту, будівництва та реконструкції виробничих об’єктів.

Позичальник має відповідати наступним вимогам:

  • бути ФОПом або юрособою;
  • бути зареєстрованим на території України (крім тимчасово окупованих територій);
  • не мати відкритих справ про банкрутство та не перебувати в стадії ліквідації.

Держава буде частково компенсувати ставку за експортними кредитами, які беруться на строк 2–12 років та складають не більше 85% суми зовнішньоекономічного контракту.

У разі порушення позичальником строків виплати відсотків більше ніж на 15 днів компенсацію тимчасово призупинять.

https://www.eca.gov.ua/produkti/#.YwjGQHZBw2y

 

7. Грантові програми від USAID для малих та середніх підприємств

ЗПЗ_2023_036 Гранти для підтримки малих та середніх переробних підприємств

Закінчується 15 грудня 2023 р.

В рамках цієї програми USAID КЕУ очікує надати гранти підприємствам переробної промисловості (Секція С КВЕД – 2010), крім підприємств, що працюють в сфері виробництва алкогольних напоїв, тютюнових виробів, коксу та продуктів переробки нафти, хімічних речовин і хімічної продукції, фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів, поліграфічної діяльності, ремонту і монтажу машин і устаткування, в медичній сфері, а також підприємств, що виробляють будь-яку продукцію, яка може розглядатися як зброя, боєприпаси чи продукція подвійного призначення. Діяльність, яка може бути підтримана в рамках цього  ЗПЗ включає, але не обмежується, наступним:

Впровадження інноваційних рішень, інструментів та бізнес-моделей для підвищення ефективності та продуктивності бізнесу (виробництва та/або продажів);

  • Придбання обладнання, апаратного забезпечення для вдосконалення процесів/продуктів/технологій;
  • Діяльність, пов’язана із запуском виробництва технологічно нового або вдосконаленого продукту, наприклад, закупівля послуг з автоматизації процесів, з розробки технічних специфікацій, технічних проектів; 
  • Діяльність, необхідна для сертифікації продукції на відповідність національним або міжнародним стандартам якості та безпечності, або галузевим аудитам/сертифікаціям, необхідним для підвищення конкурентоспроможності та зростання;   
  • Діяльність, пов'язана з масштабуванням випуску продукції,  а також маркетинговим просуванням  існуючого продукту на національному та закордонних ринках. Така діяльність не може включати допомогу в організації участі в торгових виставках, торгових місіях та подібних активностей;  
  • Застосування передових виробничих і бізнес-рішень у виробництві продукції  (що може включати 3D-друк і адитивне виробництво, встановлення робототехніки та запровадження автоматизації процесів, застосування штучного інтелекту (ШІ) та передових технологій обробки даних тощо).

https://chemonics.submittable.com/submit?fbclid=IwAR3H4WiYUVNZUDOOv0bHNwQNJu9zmLdptuxPX0seBBZ_Cg7lNXpu-yVe35g

 

8. Програма мікрофінансування бізнесу ветеранів

Відшкодування до 20 тис грн на придбання товарів та обладнання для ведення власної справи ветеранами та членами їхніх сімей.

Український ветеранський фонд запустив програму мікрофінансування бізнесу ветеранів та членів їхніх родин. Відшкодовуємо 20 тисяч гривень на купівлю товарів та обладнання для ведення власної справи. Подавати заявки можуть ветерани, ветеранки, дружина, чоловік, батько, матір, дитина (у тому числі усиновлена) учасника чи учасниці бойових дій, а також загиблих захисників.

Програма розрахована на 500 аплікантів. Максимальна сума відшкодування – 20 тисяч гривень на одну заявку. Усього на програму виділено 10 мільйонів гривень.

Якщо вас зацікавила програма, що необхідно зробити, аби взяти участь?

Зберіть пакет копій документів:

  • паспорт заявника з пропискою;
  • виписку чи витяг з ЄДР про ФОП, чи самозайняту особу;
  • документ, що підтверджує статус ветерана: посвідчення УБД, посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни, посвідчення учасника війни;
  • документ, що підтверджує спільне проживання з ветераном до війни: свідоцтво про одруження чи свідоцтво про народження дитини;
  • документи, що підтверджують покупку після 24 лютого 2022 року для роботи бізнесу відповідно до КВЕДів (чек або видаткова накладна).

Якщо ваша заявка відповідає вимогам, після перевірки документів і схвалення – ви отримаєте кошти протягом 10 днів. Проєкт діятиме до завершення воєнного стану.

https://veteranfund.com.ua/projects/20000-2/

Джерело: Сайт Ніни Южаніної

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»