• Посилання скопійовано

Впровадження сучасних європейських податкових інструментів неможливе без інституційних реформ

Нацстратегією доходів Уряд намагається передбачити сучасні європейські інструменти та практики, не маючи головного – європейського верховенства права, європейської якості держуправління, європейського низького рівня корупції у держорганах

Впровадження сучасних європейських податкових інструментів неможливе без інституційних реформ

25 січня відбулась експертна зустріч за участі провідних фахівців Світового банку (Карліс Смітс, провідний економіст СБ, Флоріан Блум, старший економіст СБ), представників українських бізнес-асоціацій, членів Української Ради Бізнесу та фахівців аналітичних центрів.

Фахівці аналітичних центрів CASE Україна та ІСЕТ розповіли про висновки нещодавніх досліджень, згідно з якими якість фундаментальних інститутів в Україні станом на 2022 рік навіть і близько не наблизилась до того рівня, який мали країни Східної Європи, коли впроваджували свої успішні реформи на початку 90-х років.  Жодна країна-член ЄС не мала справу з таким амбітним викликом інституційного розриву, який повинна подолати Україна. За відсутності європейських інклюзивних якісних інституцій – застосування лише європейських інструментів та дискреції – призведе до збільшення корупційних можливостей, посилення тиску на бізнес поточних нереформованих правоохоронних та перевіряльних органів, посилення тінізації економіки. 

Відповідно до іншого дослідження фахівців – оцінки найбільших схем з ухилення від сплати податків – найбільші схеми на цей час також пов’язані зі слабкими інститутами: від порушення митних правил та сірого імпорту держава втрачає щороку 100-150 млрд грн, від контрафакту, нелегальної торгівлі 40-45 млрд грн щороку, від схем з ПДВ – 20-30 млрд грн.

Тож інституційні зміни, перезавантаження найбільш корумпованих органів за єдиними вдалими в Україні прикладами НАБУ та ВАКС – давно назріли.

Представники провідних бізнес асоціацій, членів УРБ наголосили, що Нацстратегією доходів Кабінет Міністрів намагається передбачити сучасні європейські інструменти та практики, не маючи головного – європейського верховенства права, європейської якості держуправління, європейського низького рівня корупції у держорганах.

Вкрай важливим є послідовність у цьому питанні – спочатку необхідно реалізувати інституційні реформи, зокрема повністю перезавантажити Бюро економічної безпеки, Державну податкову та митну служби (законопроєкти №10088-1, №6490-д, №9243), завершити судову реформу, реалізувати реформу правоохоронних органів, і тільки після цього є можливим перехід до європейської дискреції та додаткових повноважень перевіряльним та правоохоронним органам.

Успіх реалізації першого етапу – створення якісного держуправління, верховенства права, не корумпованих держорганів – має бути виміряний за допомогою прозорих метрик та визнаних методологій, точність яких верифікується, як-то Worldwide Governance Indicators.

Фахівці Світового банку зазначили, що Україна рухається до ЄС, тож імплементація європейських директив є необхідною, водночас побудова якісних інституцій має передувати застосуванню ускладнених регуляцій та витратних для бізнесу інструментів. Національна стратегія доходів передбачає низку важливих заходів, тож насамперед необхідно реалізувати ті, які покращать роботу держорганів та мінімізують корупцію у держслужбі.

Перезавантаження БЕБ, ДПС, ДМС, судова реформа – це найбільш важливі зміни для розвитку економіки, вони мають бути реалізовані першочергово.

За підсумками зустрічі домовилися про співпрацю та про проведення подальших регулярних спільних зустрічей.

Джерело: Українська Рада Бізнесу

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»