• Посилання скопійовано

Борг за комунпослуги можуть стягнути з будь-кого з членів сім’ї

Лист ВССУ з розгляду цивільних і кримінальних справ від 03.05.2012 р. №6-27/0/9-12

Стягненням заборгованості за комунальними послугами вже давно не здивуєш пересічних громадян. Але у деяких випадках навіть за наявності договору, підписаного з однією з прописаних осіб, сім’я отримує позовну заяву про стягнення несплачених сум, де відповідачами є одночасно всі члени сім’ї (споживачі послуг).

Нагадаємо, що згідно з п. 13 Постанови пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 23.2.2011 р. №14 «Про практику розгляду судами заяв у порядку наказного провадження», якщо заявлено вимогу про стягнення заборгованості за надані житлово-комунальні, телекомунікаційні послуги, послуги телебачення та радіомовлення, судовий наказ може бути видано за наявності відповідних договорів про надання таких послуг, інших письмових доказів, що підтверджують фактичне надання та отримання таких послуг.

ВССУ окремим листом повідомляє, що норми ЦПК України, які регулюють наказне провадження, не містять прямої заборони щодо видачі судового наказу про солідарне стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги — тобто зі всіх членів сім’ї. При цьому потрібна наявність у комунального підприємства не лише розрахункових документів, що підтверджують суму заборгованості, та договори про надання таких послуг, а й інших письмових доказів, які підтверджують фактичне надання та отримання таких послуг відповідачами — членами сім’ї (споживачами).

Рубрика: Суспільство і життя/Нерухомість, житло, земля

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Нерухомість, житло, земля»