• Посилання скопійовано

Порядок доведення до споживачів інформації про зміну тарифів на послуги ЖКП

Наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства від 30.07.2012 р. №390 «Про затвердження Порядку доведення до споживачів інформації про перелік житлово-комунальних послуг, структуру цін/тарифів, зміну цін/тарифів з обґрунтуванням її необхідності та про врахування відповідної позиції територіальних громад»

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства затвердило Порядок доведення до споживачів інформації про перелік житлово-комунальних послуг, структуру цін/тарифів, зміну цін/тарифів з обґрунтуванням її необхідності та про врахування відповідної позиції територіальних громад (наказ від 30.07.2012 р. №390).
Цей Порядок визначає механізм доведення виробниками та надавачами житлово-комунальних послуг (далі ? госпсуб’єкти) до відома споживачів інформації про перелік житлово-комунальних послуг, структуру цін/тарифів, зміну цін/тарифів з обґрунтуванням її необхідності та врахування відповідної позиції територіальних громад при встановленні уповноваженими органами тарифів на житлово-комунальні послуги.
Госпсуб’єкти здійснюють розрахунки економічно обґрунтованих витрат на виробництво (надання) житлово-комунальних послуг і подають їх органам, уповноваженим здійснювати встановлення тарифів.
Протягом 5-ти робочих днів з дня подання відповідних розрахунків до органу місцевого самоврядування госпсуб’єкти інформують споживачів про намір здійснити зміну тарифів за визначеними цим Порядком способами, а саме: шляхом розміщення на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування в мережі Інтернет (за наявності), у друкованому ЗМІ місцевої сфери розповсюдження (перевага надається друкованим ЗМІ органу місцевого самоврядування), веб-сайті госпсуб’єкта (за наявності) та шляхом розміщення на інформаційних стендах біля адміністративних будинків органів місцевого самоврядування в населених пунктах, де споживачі отримують відповідні послуги, а також у кожному конкретному будинку (на прибудинковій території), зокрема на інформаційних стендах у під'їздах будинків та біля них тощо. Додатково інформацію може бути надано за допомогою радіо, телебачення та способу, визначеного статутом територіальної громади.
Інформація має бути повною, змістовною та достовірною.
У процесі доведення до відома споживачів інформації усі зауваження і пропозиції фізичних та юридичних осіб, їхніх об'єднань підлягають реєстрації та обов'язковому розгляду госпсуб’єктом. Зауваження і пропозиції, отримані органом місцевого самоврядування, надсилаються для розгляду госпсуб’єкту, за результатами якого госпсуб’єкт приймає рішення про їх врахування чи відхилення.
Госпсуб’єкт повідомляє споживача, який надав свої пропозиції та зауваження, про їх врахування або відхилення. При цьому у разі їх відхилення госпсуб’єкт надає споживачеві обґрунтовані пояснення.
При врахуванні зауважень госпсуб’єкт здійснює перерахунок тарифу та передає його до органу місцевого самоврядування листом з висловленою позицією та відповідними обґрунтуваннями.
У разі відсутності пропозицій та зауважень від фізичних та юридичних осіб, їхніх об'єднань або вмотивованого їх відхилення госпсуб’єкт письмово повідомляє про це орган місцевого самоврядування.
Строк, протягом якого приймаються зауваження і пропозиції, встановлюється госпсуб’єктом, але він не може бути меншим за 14 к.д. та більшим ніж 20 к.д. від дня повідомлення споживачів про намір здійснити зміну тарифів на житлово-комунальні послуги.
Суб’єктом господарювання під час доведення до відома споживачів інформації обов’язково зазначається строк, протягом якого від фізичних та юридичних осіб, їхніх об'єднань приймаються зауваження і пропозиції, а також повідомляється адреса, на яку необхідно їх надсилати.

Автор: Хоміцка Маріанна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Нерухомість, житло, земля

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Нерухомість, житло, земля»