• Посилання скопійовано

Арбузов хоче заборонити готівкові розрахунки понад 200 тисяч грн

Побоювання, що українців змусять розплачуватися картками навіть за невеликі покупки, поки виявляються безпідставними

Як повідомив Forbes.ua джерело в Нацбанку з посиланням на главу цього відомства Сергія Арбузова, регулятор збирається обмежити готівкові розрахунки сумою 200 000 грн. на одну трансакцію. «Швидше за все, ліміт введуть в кінці цього або на початку наступного року. Спочатку буде 200 000 грн., потім сума поступово може зменшуватися», – говорить джерело. За його словами, цю пропозицію Арбузов висловив на одній з нарад на Інститутській, 9.

18 жовтня набрав чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків)», який надав Нацбанку право вводити обмеження на розрахунки готівкою. «На даний момент торговельна мережа не готова до таких нововведень», – вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. За його словами, підготовка торговельної мережі буде включати і встановлення терміналів з прийому карток Національної системи масових електронних платежів. Цю платіжну систему курирує Нацбанк і намагається зробити з неї конкурента для Visa і MasterCard.

Досить високий ліміт на розрахунки готівкою не вплине на побут звичайних людей, але теоретично, повинен допомогти в роботі фінансової розвідки. «З точки зору боротьби з відмиванням брудних грошей це, звичайно ж, позитивний крок», – зазначає перший заступник голови Держфінмоніторингу Олексій Фещенко.

Зараз активно використовується схема, в якій чорна готівка переводиться в легальний обіг через торговельні точки, де оптом реалізується сільгосппродукція або продаються предмети розкоші. Зустрічаються бутіки з не дуже ходовим, але дорогим товаром, денний оборот яких сягає кількох мільйонів гривень.

«Така схема стане неможливою або відмивачі будуть її якось модифікувати, придумувати щось нове», – упевнений Фещенко.

Найпростіше, що вони зроблять, зменшать суму кожної транзакції. «Тепер шуба коштуватиме 199 999 грн. або ж буде розстрочка і дроблення платежів», – пророкує Ярослав Ломакін, директор компанії Honest & Bright Ltd., що спеціалізується на податковому плануванні.

Крім того, стане складніше відмивати гроші через популярні у мийників депозитні сертифікати на пред’явника: їх доведеться купувати в різних банках на менші суми.

Відмивальні схеми стануть дорожчі, і це ляже на плечі кінцевого споживача, який в підсумку завжди і платить «корупційний податок», вважає Ломакін.

На думку банкіра, який побажав залишитися неназваним, Нацбанк просто хоче встановити повний контроль над всіма грошовими потоками в країні. «Послуги з переведення в готівку Нацбанк уже контролює на 99%. Тепер і мийників візьмуть під крило», – прогнозує фінансист.

Так чи інакше, чорний ринок нікуди не дінеться. Боротися треба не з розрахунковими інструментами, а з причиною відходу економіки в тінь, говорить Ломакін.

Джерело: Forbes.ua

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»