• Посилання скопійовано

Нацбанк має намір обмежити готівкові розрахунки

Національний банк України планує скоротити обсяги готівкових розрахунків та підвищити рівень безготівкових платежів

Нацбанк має намір обмежити готівкові розрахунки

Про це сьогодні розповів заступник Голови Національного банку України Яків Смолій під час експертного круглого столу в Київській школі економіки. Участь у ньому взяли представники Національного банку України, міністерств та відомств, банківських асоціацій та окремих комерційних банків, платіжних систем та їх асоціацій, експертної та бізнес спільноти.

Станом на початок вересня 2015 року поза банками обліковувалося 276 млрд. грн. Одним із головних завдань, які переслідує регулятор, пропонуючи зменшити обмеження на розрахунки готівкою до рівня 50 тис. грн., – залучення цих коштів до банківської системи.

“Безумовно, для цього ми маємо підвищити довіру громадян до банківської системи і всі реформи Національного банку наразі спрямовані на досягнення цієї мети, – сказав Яків Смолій. – Так відбулося ефективне очищення банківської системи, посилено інституційну незалежність регулятора, підвищено відповідальність акціонерів та власників банків тощо”.

Також він нагадав, що громадське обговорення проекту нормативно-правового акта Національного банку України щодо зменшення граничнoї суми готівкових розрахунків зі 150 до 50 тис. грн. тривало до 25 серпня 2015 року і найближчим часом Правління Національного банку України має намір прийняти рішення з цього приводу.

“Водночас, на мою думку, було б доречно врегулювати це питання на законодавчому рівні, а також зосередити спільні зусилля усіх державних органів на стимулюванні розвитку безготівкових платежів у нашій країні”, – зауважив він.

Як розповіла заступник директора Департаменту грошового обігу Оксана Галиць, під час громадського обговорення Національний банк України отримав 48 пропозицій та зауважень. Переважна більшість учасників обговорення підтримала пропозиції регулятора щодо зменшення граничної суми розрахунків  готівкою за участю фізичних осіб зі 150 тис. грн. до 50 тис грн.

На думку учасників обговорення. наслідками запровадження такого обмеження є розширення безготівкових розрахунків, залучення коштів до банківської системи, додатковий ресурс для кредитування економіки, зменшення обсягів тіньової економіки, легалізація доходів населення, дієва боротьба з корупцією, збільшення прозорості фінансових потоків та зростання надходжень до державного бюджету. Крім того, розрахунки в безготівковій формі є безпечними для клієнта та дають змогу зменшити витрати держави та банків на готівковий обіг.

Директор Департаменту платіжних систем Наталія Лапко зазначила, що важливим сьогодні є створення умов для збільшення безготівкових розрахунків шляхом упровадження інноваційних платіжних продуктів і розвитку електронних платежів та їх інфраструктури.

За її словами, ще одним позитивним ефектом від збільшення безготівкових платежів є зростання споживання. Так, за результатами дослідження агентства Moody’s, збільшення використання карток на 1% призводить до зростання споживання на 0,056% і  ВВП – на 0,032%.

Загалом, з 01.10.2014 до 01.07.2015 на ринку платіжних карток в Україні спостерігалося збільшення обсягів та кількості операцій з використанням платіжних карток:

кількості безготівкових платежів – на 8,5%;

частки кількості безготівкових платежів – на 1,0% загальної кількості безготівкових платежів з їх використанням;

обсягу операцій через мережу Інтернет – на 2,0%;

кількості операцій через мережу Інтернет – на 9,6%.

Під час дискусії учасники круглого столу висловили низку пропозицій та зауважень щодо можливих шляхів зменшення частки готівкових і збільшення безготівкових розрахунків та підвищення їх привабливості. Як зауважила більшість учасників заходу, питання щодо зменшення обсягу готівкових розрахунків має вирішуватися системно.

Презентація на тему "Міжнародний досвід  обмеження готівкових  розрахунків та збільшення безготівкових розрахунків"

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»