• Посилання скопійовано

Особливості внесення розмінної монети до РРО

ДФС роз'яснила питання (а фахівці "ДК" прокоментували) щодо внесення розмінної монети до пам’яті РРО

Особливості внесення розмінної монети до РРО

ДФС у Сумській області у роз'ясненні від 20.07.2016 р. зазначила, що внесення розмінної монети до пам’яті РРО необхідно проводити з використанням операції «службове внесення».

Якщо відокремлені підрозділи здійснюють готівкові розрахунки виключно із застосуванням РРО та веденням КОРО, без ведення касової книги за місцем розташування відокремлених підрозділів (місць проведення розрахунків) в межах, що не перевищують установлений ліміт каси, після внесення розмінної монети до пам’яті РРО з використанням операції «службове внесення» за умови, що реєстратор розрахункових операцій в автоматичному режимі переносить (відображає) залишок коштів з кінця робочої зміни дня на початок робочої зміни дня, операцію «службове внесення» повторювати не потрібно.

 

Коментар редакції

Нагадаємо, що підприємства, а також їх відокремлені підрозділи, які здійснюють розрахункові операції у готівковій формі, повинні враховувати правила щодо ліміту каси.

Ліміт каси — це граничний (максимальний) розмір суми готівки, що може залишатися в касі в позаробочий час. Уся понадлімітна готівка, що перебуває в касі підприємства на кінець робочого дня, повинна здаватись до обслуговуючих банків.

Готівкові кошти не вважаються понадлімітними в день їх надходження, якщо вони були здані в сумі, що перевищує ліміт каси, до банку не пізніше наступного робочого дня або були видані для використання підприємством на госппотреби, які пов’язані з діяльністю підприємства.

Для кожного підприємства та його відокремленого підрозділу згідно з п. 5.2 Положення №637 складається окремий розрахунок встановлення ліміту залишку готівки в касі. Для відокремлених підрозділів ліміт каси встановлюється і доводиться до їх відома внутрішніми наказами (розпорядженнями) підприємства — юридичної особи.

Торгові підприємства, відповідно до п. 2.13 Положення №637, які здійснюють розрахунки зі споживачами за готівку, зобов’язані забезпечувати наявність у касі банкнот і монет для видачі здачі. Але слід врахувати, що сума коштів, яка зазначена в денному звіті РРО (X-звіт), повинна відповідати фактичній сумі коштів на місці проведення розрахунків (п. 13 ст. 3 Закону про РРО). З іншого боку, це штрафонебезпечна ситуація. За невідповідність суми готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у X-звіті, більше ніж на 137,80 грн (10% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року) згідно п. 1 ч. 1 ст. 17 Закону про РРО до юридичних осіб застосовуються фінансові санкції: за вчинене порушення вперше протягом календарного року, виявлене під час перевірки, — штраф 1 грн, за кожне наступне вчинене порушення — 100% вартості проданих з порушеннями товарів (послуг).

Отже, внесення розмінної монети до пам’яті РРО необхідно проводити так, щоб не допустити невідповідності сум готівкових коштів на місці проведення розрахунків.

Тому регіональні податківці в коментованому роз’ясненні, враховуючи вимогу п. 6 розділу ІІІ Порядку реєстрації та застосування РРО*, повідомляють: якщо внесення готівки не пов’язане з проведенням розрахункових операцій, таке внесення (для видачі здачі) слід реєструвати через РРО з використанням операцій «службове внесення».

Крім того, операція «службове внесення» використовується для реєстрації суми готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків на момент реєстрації першої розрахункової операції, що проводиться після виконання Z-звіту.

Увага: як слушно уточнюють податківці, якщо РРО в автоматичному режимі переносить (відображає) залишок коштів з кінця робочої зміни дня на початок робочої зміни дня, операцію «службове внесення» повторювати не потрібно (зрозуміло, щоб не задвоїти суму внесення). І, до речі, X-звіт додатково містить такі дані, як суми готівки за операціями «службового внесення» (п. 15 Постанови №199). Тому внесену суму готівки для видачі здачі цілком реально побачити та перепровірити себе через цей документ (для уникнення переліміту).

*Увага: з 26.07.2016 р. діє наказ Мінфіну від 14.06.2016 р. №547 «Про затвердження порядків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій».

Усе вищезазначене стосується й відокремлених підрозділів підприємств. Отже, якщо відокремлений підрозділ здійснює готівкові розрахунки виключно із застосуванням РРО та веденням КОРО касової книги він не веде. Відповідно розмінну монету повинен видавати касир головної каси в такий відокремлений підрозділ. Підприємствам потрібно враховувати, що ця готівка входить до ліміту каси встановленого для відокремленого підрозділу, тому треба постійно контролювати, щоб не було перевищень.

Аналітика від "ДК" на тему:

Нові порядки щодо РРО та КОРО: аналіз змін від редакції;

Касова дисципліна: що буде суб’єкту господарювання у разі її порушення.

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»