• Посилання скопійовано

Нацбанк відповів на 3 запитання щодо ведення касових операцій - аналіз від редакції

З набранням чинності Положення №148 про ведення касових операцій у суб’єктів господарювання виникло багато запитань. Відповіді на три з них надав НБУ у коментованому листі

Нацбанк відповів на 3 запитання щодо ведення касових операцій - аналіз від редакції

Коментар до листа НБУ від 07.03.2018 р.  №50-0007/13560

Щодо форм касових документів

Затвердження нового Положення про ведення касових операції (далі – Положення №148) для багатьох стало несподіванкою. Частіше неприємною, адже цей нормативний документ затвердив нові форми касових документів. Про це ми писали тут>>  

Одразу виникло запитання: що робити із старими формами? Наприклад, касової книги. Закривати її та починати вести нову? Або ось касові ордери. Їх ведуть по-різному. Хтось чекав на оновлення відповідного бухгалтерського програмного забезпечення. Хтось шукав їх бланки у продажу, а їх не було. 

Враховуючи ажіотаж користувачів, НБУ начебто вирішив відтермінувати перехід на нові форми на півроку. Був навіть проект постанови щодо цього, про що ми писали тут>> 

Але проект так і залишився проектом. Раніше податківці писали і ось тепер і сам НБУ наводить невтішний висновок. 

Вимоги Положення №148 набрали чинності з 05.01.2018 р., а отже, є обов'язковими до виконання з 05.01.2018 р. Це стосується, зокрема, і обов’язку ведення нових форм касових документів. 

На жаль, у коментованому листі НБУ щодо касових документів не дає відповіді на найбільш болючі запитання суб’єктів господарювання про їх оформлення. Лише цитує норми Положення №148, які ми аналізували тут>> 

Але не будемо про сумне, і наведемо дві відповіді, які суб’єктам господарювання сподобаються. 

 

Розрахунковий період для встановлення ліміту каси

Раніше для встановлення ліміту каси потрібно було аналізувати надходження готівки або її витрачання по підприємству за тримісячний термін. Це передбачала форма розрахунку ліміту каси.

Але тепер такої форми Положення №148 не містить. Між тим, ліміт каси тим, хто працює з готівкою, треба затвердити обов’язково (в іншому випадку він дорівнюватиме нулю!). 

І ось що говорить щодо цього НБУ в коментованому листі.  

Як і раніше, ліміт каси установи, підприємства встановлюють на підставі розрахунку середньоденного надходження готівки до каси або її середньоденної видачі з каси за рішенням керівника установи, підприємства або уповноваженої ним особи. Але тепер для розрахунку ліміту каси можна вибирати будь-який період вибірки для розрахунку середньоденного надходження готівки до каси або її середньоденної видачі з каси.  

Від себе додамо, що оформити такий розрахунок тепер можна у довільній формі. Установа, підприємство затверджує внутрішніми документами (тобто, наказом, на підставі розрахунку) установлений ліміт каси. 

Для відокремлених підрозділів ліміт каси установлюється і доводиться до їх відома теж відповідним внутрішнім документом установи, підприємства - юридичної особи, небанківської фінансової установи. Тобто, теж наказом. 

 

Оприбуткування готівки відокремленими підрозділами

Згідно із Положенням №148, оприбуткуванням готівки для юросіб тепер вважається запис у касовій книзі. А  уся готівка, що надходить до кас, оприбутковується в день одержання готівки у повній сумі. 

При цьому, як і раніше, відокремленим підрозділам за рішенням їх засновників – (головних підприємств) дозволяється касову книгу не вести. Про це ми писали тут  і наводили роз'яснення від податківців про це тут>> 

Але як же бути із оприбуткуванням готівки? Як правило, такі відокремлені підрозділи здають готівку в банк на поточний рахунок. Чи є достатньо у такому випадку для того, щоб готівка вважалася оприбуткованою, запису в КОРО? На жаль, якщо йти за новим визначенням, то ні. 

Це вимагало додаткового роз’яснення від НБУ. І воно у коментованому листі є!

Дійсно, відокремлені підрозділи  установ/підприємств, які здійснюють готівкові розрахунки із застосуванням РРО або РК та веденням КОРО, але не проводять операцій з приймання (видачі) готівки за касовими ордерами касової книги не ведуть.

Готівкова виручка (готівка) здається суб'єктами господарювання самостійно (у тому числі із застосуванням платіжних пристроїв та через пункти приймання готівки) або через відповідні служби, яким згідно із законодавством надано право на перевезення валютних цінностей та інкасацію коштів, або через підприємства; які отримали ліцензію НБУ на надання банкам послуг з інкасації.

Вилучення готівки з місця здійснення готівкових розрахунків із застосуванням РРО або РК для здавання її до банку оформляється відповідними чеками РРО із виконанням операції «службова видача».

Документом, що свідчить про здавання виручки до банку, є:

1) квитанція до прибуткового документа банку на внесення готівки, підписана відповідальними особами банку та засвідчена відбитком печатки банку;

2) квитанція/чек банкомата чи програмно-технічного комплексу самообслуговування;

3) копія супровідної відомості до сумки з готівковою виручкою (готівкою), засвідчена підписом та відбитком печатки інкасатора-збирача;

4) чек платіжного термінала у разі проведення інкасації коштів у режимі реального часу з використанням платіжних терміналів.

А тепер головне: готівкова виручка відокремлених підрозділів, які не ведуть касової книги, що здається ними до кас банку через інкасаторів-збирачів, зараховується на рахунок підприємства - юридичної особи у безготівковому порядку та не потребує оприбуткування в касовій книзі підприємства - юридичної особи.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»