• Посилання скопійовано

Продаж за готівку продукції, виготовленої з давальницької сировини: чи потрібен РРО?

Статтею 9 Закону про РРО юросіб позбавлено обов’язку проведення за допомогою РРО розрахункових операцій при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва. А як щодо випадку, якщо така продукція виготовлена із давальницької сировини? Роз’яснює ДФСУ

Продаж за готівку продукції, виготовленої з давальницької сировини: чи потрібен РРО?

Коментар до індивідуальної консультації ДФСУ від 22.08.2018 р. №3656/6/99-99-14-05-01-15/ІПК

Звичайна практична ситуація: є юрособа, яка замовляє іншій особі виготовити для себе продукцію шляхом переробки сільськогосподарської сировини (наприклад, цукор з буряків).  Податківці надали такій юрособі ІПК щодо проведення розрахунків при продажу такої продукції за готівку.  Але на місці цієї юрособи може опинитися будь-яка інша, адже принцип застосування РРО такими товаровиробниками однаковий і від виду сировини не залежить. 

 

Спочатку – загальні правила

Основним нормативно-правовим актом, що регулює розрахунки за готівку, є Закон України від 06.07.1995 року №265/95-ВР  (далі - Закон про РРО), який є спеціальним Законом.

Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг), відповідно до п. 1 ст. 3 Закону про РРО зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок (далі - РК). 

 

А коли РРО можна не застосовувати? 

Разом з тим, відповідно до п. 1 ст. 9 Закону про РРО РК та РРО не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту) підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних уповноваженою особою відповідного суб’єкта господарювання. 

 

Чи діє це правило щодо продукції, виготовленої з давальницької сировини?

ДФСУ наголошує: до продукції власного виробництва належить продукція, яка виробляється та реалізується самим підприємством в єдиному технологічному процесі з використанням власної або найманої праці.

Усе про касу і РРО
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Враховуючи  викладене, сільськогосподарські підприємства - товаровиробники реалізацію продукції власного виробництва у разі проведення розрахунків у касі підприємства з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних у встановленому порядку, можуть здійснювати без використання РРО.

При цьому цукор, виготовлений іншим підприємством (переробником) на давальницьких умовах з цукрових буряків підприємства - сільгоспвиробника, не відповідає зазначеним вище умовам, і розрахунки за нього не можуть проводитись у касі підприємства - сільгоспвиробника з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, а мають проводитись із застосуванням РРО.

Додамо від себе, що  переробник, якщо він отримує оплату за виготовлену з давальницької сировини продукцію готівкою, по факту продає послуги з переробки, а не готову продукцію. І зазначеною у п. 1 ст. 9 Закону про РРО пільгою з незастосування РРО скористатися не зможе.  

А ось якщо частину оплати за свої послуги переробник отримає такою продукцією і буде продавати її за готівку, ситуація ускладнюється.  Адже він таку продукцію не лише придбав, а й сам виготовив. Те, що давальницька сировина з початку належала не переробнику, не повинно впливати на таку ситуацію – адже багато виробників користуються такою пільгою при продажу продукції, виготовленої ними з придбаної сировини. Тобто виходить, що єдиний технологічний процес в цьому випадку не означає, що усі етапи (від виготовлення сировини до готової продукції) мають пройти саме на цьому підприємстві.  І в цьому випадку переробник цілком може не застосовувати РРО. 

Втім, терміни «єдиний технологічний процес» і «продукція власного виробництва» є складними не лише для суб’єктів господарювання, а навіть для самого Мін'юсту (лист від 15.05.2015 р. №490-0-2-15/8.1). Отже, до внесення відповідних змін до Закону про РРО наведені у коментованому листі питання так і залишаться спірними. А ІПК від ДФСУ не мають сили нормативного акту та можуть бути оскаржені платниками податків у порядку, встановленому ст. 53 ПКУ.   

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»