• Посилання скопійовано

Готівкові обмеження поширюються і на виплату дивідендів

Наразі податківці та НБУ продовжують надавати свої роз’яснення (деколи навіть такі, що суперечать один одному) щодо того, на які саме розрахунки поширюються такі обмеження. Наразі маємо консультацію податківців щодо готівкових обмежень при виплаті дивідендів

Готівкові обмеження поширюються і на виплату дивідендів

Відповідно до п. 6 розділу II Положення №148, суб'єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:

  1. між собою – у розмірі до 10000  гривень включно;
  2. з фізичними особами – у розмірі до 50000 гривень включно.

Окрім цього, у Положенні наведено і перелік розрахунків на які готівкові обмеження не поширюються, зокрема:

  • розрахунки суб'єктів господарювання з бюджетами та державними цільовими фондами;
  • добровільних пожертвувань та благодійної допомоги;
  • використання готівки, виданої на відрядження.

На жаль, Положення не роз’яснює, які саме розрахунки готівкою підлягають готівковому обмеженню. Положення №148 містить лише визначення поняття готівкових розрахунків – платежі готівкою суб'єктів господарювання і фізичних осіб за реалізовану продукцію (товари, виконані роботи, надані послуги), а також за операціями, які безпосередньо не пов'язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна.

Щодо виплати дивідендів, то податківці у консультації від 31.08.2018 р. №3802/ІПК/26-15-13-09-15 зазначають, що на такі виплати готівкові обмеження також поширюються. А отже, підприємство має право проводити розрахунки протягом одного дня на виплату дивідендів з однією фізичною особою у розмірі до 50000 гривень включно.

Зазначимо, що аналогічної думки притримувався і НБУ. Зокрема, у листі від 07.02.2018 р. №50-0007/7855 він зазначає, що вимоги щодо готівкових обмежень поширюються і на розрахунки за правочинами за участю суб'єктів господарювання, предметом яких є будь-які матеріальні та нематеріальні блага, які можуть бути оцінені в грошовій формі, у тому числі на фінансову допомогу, збільшення статутного фонду.

***

Читайте також: Обмеження у готівкових розрахунках з фізособами: в яких випадках воно працює?

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»