• Посилання скопійовано

Навіть якщо покупець не вимагає від ФОП на ЄП розрахунковий документ, складати його слід обов’язково! – позиція ДФСУ

Які розрахункові документи при отриманні готівкових коштів має складати та на вимогу надавати покупцям ФОП на єдиному податку? Як отримані від покупців кошти мають бути оприбутковані? Розповіли податківці в свіжій ІПК

Навіть якщо покупець не вимагає від ФОП на ЄП розрахунковий документ, складати його слід обов’язково! – позиція ДФСУ

Коментар до індивідуальної консультації ДФСУ 20.07.2018 р. №24188/6/99-99-14-05-01-15

Розрахункові документи, що надаються покупцю

Податківці нагадали, що  суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов'язані надавати покупцю товарів (послуг) за його вимогою письмовий документ, що засвідчує передання права власності на них від продавця до покупця з метою виконання вимог Закону  «Про захист прав споживачів».

Отже, отримали кошти готівкою або покупець розрахувався платіжною карткою – покупцю треба надати про це документ, який має статус розрахункового

Положення про форму та зміст розрахункових документів, яке затверджене наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. №13, визначає форму фіскального касового чека на товари (послуги), фіскального касового чека видачі коштів, розрахункової квитанції, спрощеної розрахункової квитанції та фіскального касового чека за приймання та переказ готівкових коштів через ПТКС. 

Але фіскальний чек для більшості ФОП на єдиному податку не актуальний. Адже ст. 9 Закону про РРО та п. 296.10 ПКУ звільняють їх від застосування РРО (щоправда, за виконання певних вимог). Не надають такі ФОП покупцям і розрахункові квитанції взамін таких фіскальних чеків. Які ж альтернативи?  

Податківці в коментованій ІПК доходять висновку: ФОП – платники єдиного податку, які не застосовують РРО та РК, на вимогу покупця мають видавати чек, накладну або інший письмовий документ довільної форми, який засвідчує передання права власності на товари (послуги) від продавця до покупця.

 

Оприбуткування готівки ФОП на ЄП

Податківці нагадують, що згідно з п. 11 розділу I Положення №148 готівка, що надходить до кас, оприбутковується в день одержання готівки в повній сумі. При цьому касою вважається не лише спеціально обладнане приміщення (як у юросіб), а й місце проведення розрахунків. Тобто, по суті, йдеться про оприбуткування будь-якої готівки, що її отримує підприємець в межах його підприємницької діяльності. 

Проте касову книгу підприємці не ведуть. А для більшості ФОП на ЄП, як зазначено вище, використання РРО та РК не актуальне, а отже, і КОРО вони не ведуть. То як же ж вони мають оприбуткувати готівку? 

Оприбуткуванням готівки для таких фізичних осіб – підприємців є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у Книзі обліку доходів і витрат (або Книзі обліку доходів) на підставі товарних чеків (квитанцій). Записи у Книзі виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, зокрема, про кошти, які надійшли на поточний рахунок платника податку та/або які отримано готівкою, вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг). 

І насамкінець – бонус, цікавий висновок від податківців: враховуючи викладене, ДФС вважає, що право покупця згідно з п. 15 ст. 3 Закону №265 вимагати видати йому чек, накладну або інший письмовий документ не скасовує необхідності (!) ФОП – платнику єдиного податку виписувати такий документ на кожний товар, що продається, незалежно від того, чи вимагається покупцем такий документ чи ні.

Отже, ФОП – платники єдиного податку мають оприбутковувати готівку на підставі письмових документів, які мають виписуватись на кожний товар (послугу), що продається, незалежно від того, вимагається покупцем чек, накладна або інший письмовий документ! 

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»