• Посилання скопійовано

Зазначення суми отриманої готівки у видаткових документах є обов'язковим!

Податківці наголосили на обов'язковості такого реквізиту документа на видачу готівки як сума одержаної готівки

Зазначення суми отриманої готівки у видаткових документах є обов'язковим!

Пунктом 27 Положення №148 визначено, що фізична особа, яка отримала готівку від підприємства розписується у видатковому касовому ордері або видатковій відомості про одержання готівки зі зазначенням одержаної суми (гривень - словами, копійок - цифрами). Одержувачі пред'являють паспорти чи документи, що їх замінюють, якщо видаткова відомість складена на видачу готівки кільком особам, та розписуються у відповідній графі документа.

При цьому податківці у ІПК від 19.07.2019 р. №3364/6/99-99-14-05-01-15/ІПК зазначили: якщо у видатковому касовому ордері чи видатковій відомості про одержання готівки не зазначається сума одержаної готівки, то суб’єктом господарювання порушуються вимоги наведеного вище пункту Положення №148.

Таким чином, сума одержаної готівки (гривень – словами, копійок - цифрами) обов’язково повинна зазначатися у видатковому касовому ордері чи видатковій відомості.

 

Від редакції

Як правильно оформлювати видатковий касовий ордер і відомість на виплату готівки ми розповідали (із зразками) тут. Але іноді особи, які складають ці документи, забувають заповнити в них певні рядки. 

Варіантів декілька, тож, нагадаємо їх коротко.

Якщо ви видаєте певну суму (в тому числі, і зарплату) лише одній людині. Тоді відомість можна не оформлювати, а скласти лише видатковий касовий ордер. 

Ось у ньому обов'язково слід заповнити рядок "Одержав" із зазначенням дати, коли це було і підписом одержувача. Цей рядок заповнює особа, яка отримала гроші (на яку цей ВКО було складено). 

Якщо ви видаєте кошти кільком особам. В такому випадку немає сенсу на кожну таку особу оформлювати окремий ВКО - і складається відомість. Але на неї теж треба скласти ВКО на загальну суму. 

Відомість складає певна, уповноважена на це особа (наприклад, бухгалтер). Вона зазначає в такій відомості як суму, яка призначена до виплати (на початку відомості) із наведенням строків виплати, так і суми, які належать до виплати кожному із зазначених в цій відомості осіб. Далі ця відомість передається особі, яка буде здійснювати безпосередньо виплату коштів (наприклад, касиру). І саме касир має  у кінці відомості зазначити фактично виплачену суму та недоодержану суму виплат, яка підлягає депонуванню, звірити ці суми із загальним підсумком за видатковою відомістю і засвідчити напис своїм підписом (п. 31 Положення № 148). Тобто, особи, які отримують ці кошти, у відомості проставляють лише свій підпис поруч із сумою, яку вони отримали. 

Складання ВКО на таку відомість має свої особливості. Зокрема, рядок "Одержав" в такому видатковому касовому ордері не заповнюється (п. 32 Положення № 148). 

Прямих штрафів за таке порушення законодавством не передбачено. Однак, зважаючи на те, що податківці говорять про порушення норм Положення №148, можна зробити висновок, що під час перевірки такий документ може бути визнаний ними не дійсним. Тож кошти будуть вважатись такими, що видані без оформлення відповідного видаткового документа. І будуть додані до залишку в касі за відповідний день і усі наступні.

Штрафи за порушення касової дисципліни наразі скасовано (про це ми писали тут).

Однак обов’язок здійснювати виплату зарплати та інших виплат, які належать працівнику, ніхто не скасував. А якщо документ, за яким здійснювалась виплата, податківці не визнають дійсним, то до роботодавця можуть застосувати штрафи, зокрема, за несвоєчасну виплату (невиплату) таких коштів. Про них ми писали тут (порахувати суму штрафів у 2019 році легко, якщо пам’ятати розмір мінімальної зарплати в цьому році – 4173 грн).

Звісно, податківці такі штрафи не застосовуватимуть (вони контролюють своєчасність сплати податків та ЄСВ з таких виплат).  Але вони можуть передати відповідну інформацію іншим контролюючим органам, і тоді до вас завітає Держпраці (або якщо йтиметься про лікарняні або декретні – ФСС).

***

Читайте також: 

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»