• Посилання скопійовано

Запровадження IBAN: нові вимоги до платіжного доручення і чекової книжки

НБУ своєю постановою №127 вносить зміни до Інструкції про безготівкові розрахунки в національній валюті. Оновлюються вимоги щодо складання платіжних доручень та чеків. Зміни запрацюють з 13.01.2020 року

Запровадження IBAN: нові вимоги до платіжного доручення і чекової книжки

Змінено кількість додатків

Постановою №127 кількість додатків до Інструкції №22 зменшено з 22 до 13.

З 13.01.2020 року залишатимуться в дії такі додатки (більшістю яких затверджено форми відповідних банківських документів):

  • Додаток 1. Повідомлення про невиконання розрахункового документа (наразі це Додаток 21);
  • Додаток 2. Меморіальний ордер (наразі це Додаток 1);
  • Додаток 3. Платіжне доручення (наразі це Додаток 2);
  • Додаток 4. Платіжна вимога-доручення (наразі це Додаток 3);
  • Додаток 5. Платіжна вимога (наразі це Додаток 4);
  • Додаток 6. Розрахунковий чек та корінець розрахункового чека (наразі це Додаток 5);
  • Додаток 7. Розрахунковий чек та корінець розрахункового чека (наразі це Додаток 6);
  • Додаток 8. Інкасове доручення (розпорядження) (наразі це Додаток 22);
  • Додаток 9. Указівки щодо заповнення реквізитів розрахункових документів та їх реєстрів (наразі це Додаток 7);
  • Додаток 10. Повідомлення про помилковий переказ (наразі це Додаток 20);
  • Додаток 11. Реєстр платіжних вимог (наразі це Додаток 8);
  • Додаток 12. Розрахункова чекова книжка (наразі це Додаток 9);
  • Додаток 13. Реєстр розрахункових чеків (наразі це Додаток 17).

Таким чином, коментованою постановою з Інструкції №22 виключено всі додатки, що стосувалися розрахунків із використанням чекових книжок, адже порядки їх проведення мають затвердити самостійно банки внутрішніми наказами.

 

Нова форма чекових книжок

З 13.01.2020 року організаційні питання здійснення розрахунків із використанням чекової книжки (чека) банки регулюють внутрішніми правилами самостійно. Але деякі норми щодо використання чекової книжки вносяться  до Інструкції №22 коментованою постановою НБУ.

За ними, щоб отримати нову чекову книжку, особа подає до банку-емітента платіжне доручення на переказ коштів на аналітичний рахунок “Розрахунки чеками” (фізична особа має право вносити суму готівкою) та заяву про видачу чекової книжки. Форма заяви про видачу чекової книжки (чека) встановлюється внутрішніми правилами банку.

У разі припинення розрахунків чеками й наявності невикористаного ліміту, клієнт подає до банку заяву про повернення коштів за формою, встановленою внутрішніми правилами банку.

Нова форма чеку має містити реквізити, що встановлені формою, наведеною в додатках 6 та 7 до оновленої Інструкції №22. Як заповнити такі реквізити, докладно роз’яснено у додатку 9 Інструкції №22 (теж оновленому).

Зверніть увагу! В загальному випадку невідповідність реквізитів чеку зазначеним вище вимогам означатиме його недійсність. Але, враховуючи те, що на руках зараз залишається певна кількість чеків старої форми, НБУ передбачив перехідний період.

Відповідно до п. 2 постанови НБУ №127 банки України мають право до 31 грудня 2020 року приймати до виконання чеки, у бланках яких зазначено реквізит «Код банку», форми яких наведені в Інструкції №22, без урахування змін, затверджених коментованою постановою. Але з 1 січня 2021 року  банки прийматимуть вже виключно чеки, складені за стандартом IBAN, без реквізиту « Код банку».

 

Нова форма платіжного доручення

У розрахункових документах на переказ коштів виключається реквізит «Код банку», оскільки міжнародний номер банківського рахунка IBAN вже містить у собі цю інформацію. Відповідно підкориговано всі норми та форми бланків Інструкції №22, у яких згадується про код банку (п. 1-4, 6, 7 змін до Інструкції №22, затверджені коментованою постановою №127).

Це дозволить уникнути дублювання реквізитів відповідно до вимог постанови НБУ №162 щодо запровадження в Україні міжнародного номера банківського рахунку IBAN.

Відповідно до 12 січня 2020 року (включно) банки прийматимуть до виконання документи на переказ коштів, у яких заповнено або пара реквізитів «Код банку» та «Рахунок», або рахунок  за стандартом IBAN, а з 13 січня 2020 року – виключно рахунок за стандартом IBAN. Про це ми раніше повідомляли тут.

Крім цього, до Указівок щодо заповнення реквізитів розрахункових документів, які викладені у додатку 9 коментованої постанови, у реквізитах «Банк платника» та «Банк отримувача» прибрано згадку про зазначення місцезнаходження банку, тобто з 13.01.2020 року у цих реквізитах вказуємо лише найменування банку.

***

Усі новини щодо впровадження та застосування IBAN дивіться тут.

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»