• Посилання скопійовано

Відсутність зазначення секунд у фіскальному чеку робить його недійсним!

Податківці нагадали про обов’язок зазначати у фіскальному чеку час проведення розрахункової операції. І робити це треба у повному форматі - година, хвилина, секунда. У разі порушення цієї вимоги фіскальний чек вважається недійсним і не приймається як розрахунковий документ

Відсутність зазначення секунд у фіскальному чеку робить його недійсним!

Коментар до ІПК ДПСУ від 14.12.2021 р. №4636/ІПК/99-00-07-05-01-06

Нагадаємо, що Наказом від 18.06.2020 р. №306 ще з 1 серпня 2020 року було внесено зміни до форми і змісту розрахункових документів. Зокрема, завдяки цим змінам, у рядку 24 фіскального чеку має відображатись час розрахункової операції повністю: година, хвилина, секунда.

Хоча така вимога має перехідні положення. Так, до 1 серпня 2021 року РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення яких включені до Державного реєстру РРО та які не перебували на обліку в контролюючих органах до 01.08.2020 року, за наявності технічних можливостей мають бути доопрацьовані їх виробниками (постачальниками) відповідно до ст. 12 Закону про РРО з метою забезпечення можливості виконання всіх вимог до форми і змісту розрахункових документів, відповідно до цього наказу.

Відповідно до цього податківці у коментованій ІПК роблять висновок, що до 01.08.2021 року, незважаючи на дату взяття на облік контролюючим органом, РРО в обов’язковому порядку повинні були бути доопрацьованими виробником (постачальником) та відображати у фіскальних  касових чеках інформацію про:

  • фіскальний номер касового чека/фіскальний номер електронного касового чека;
  • дату (день, місяць, рік) та час (година, хвилини, секунда) проведення розрахункової операції.

А недоопрацювання РРО є порушенням вимог, встановлених Законом про РРО та Положенням №13. І фіскальні чеки, у яких відсутня інформація про час (години, хвилини, секунди), не приймаються податківцями як розрахункові документи. Відповідно, навіть якщо покупець отримав фіскальний чек із неправильно зазначеним часом розрахункової операції, обов’язок продавця надати розрахунковий чек не вважатиметься виконаним. І на нього чекатимуть штрафи!

Проте варто звернути увагу, що у перехідному пункті Наказу №306 передбачено обов’язок доопрацювання саме для тих РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення яких включені до Державного реєстру РРО та які не перебували на обліку в контролюючих органах до 01.08.2020 року. Зауважували про це й самі податківці у своїй попередній ІПК від 03.08.2021 р. №2932/ІПК/99-00-07-05-01-06 (яку ми розглядали тут), зазначаючи наступне:

  • до 01.08.2021 року РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення яких перебували у Державному реєстрі РРО до набуття чинності Наказу №306, проте не перебували на обліку у органах ДПС, обов'язково мають бути доопрацьовані їх виробниками;
  • якщо підприємство застосовує РРО, що перебували на обліку в органах ДПС, до дня набрання чинності Наказу №306, такі РРО можливо застосовувати та вони не потребують обов'язкового доопрацювання.

Виходить, що у коментованій ІПК підхід податківців до трактування перехідної норми Наказу №306 з серпня по грудень змінився. Причому заднім числом, оскільки це роз’яснення стосується періоду, починаючи з 01.08.2021 року. Водночас нагадаємо, що податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію. 

Тому решті платників податків можна отримати власну ІПК, і, в разі незгоди з нею, оскаржити її в суді. Або ж не отримувати ІПК, дочекатися податкової перевірки, і, у випадку суперечок з податківцями,  наполягати на наведеному у Наказі №306 формулюванні і його застосування саме до РРО, які не перебували на обліку в органах ДПС до 01.08.2020 р. Та бути готовими до захисту своїх інтересів у суді. 

 

Відповідальність

Зараз за ненадання покупцю розрахункового документа до продавця може бути застосовано штрафи, передбачені п. 1 ст. 17 Закону про РРО:

  • 100% вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) – за вчинене вперше;
  • 150% вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) –  за кожне наступне вчинене порушення.

***

Читайте також:

***

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»