• Посилання скопійовано

Чи потрібен додатковий ЕЦП директору при виконанні функцій касира?

Не потрібно отримувати додатковий кваліфікований електронний підпис директору юридичної особи, якщо він виконує обов’язки касира

Чи потрібен додатковий ЕЦП директору при виконанні функцій касира?

Нагадаємо, що Відповідно до абз. 5 п. 45 розд. IV Положення №148 установи/підприємства, штатним розписом яких не передбачено посади касира, виконання його обов’язків покладають на бухгалтера чи іншого працівника, з яким укладається договір про повну матеріальну відповідальність, відповідно до письмового розпорядження керівника.

Керівник установи/підприємства визначає відповідним внутрішнім розпорядчим актом перелік посад та кількість посадових осіб, уповноважених підписувати касові документи, зазначені у розділах III та IV Положення №148, задля забезпечення оптимального процесу документообігу та контролю (п. 45 прим. 1 розд. ІV Положення №148).

Ні Положення №148, ні інші нормативно-правові акти не містять жодних обмежень щодо посади працівника, який виконуватиме обов’язки касира. Отож, функції касира може виконувати й керівник (директор) підприємства. Про що й говорять податківці.

Втім, аби директор виконував ще й обов’язки касира податківці хочуть бачити:

  • договір про повну матеріальну відповідальність, пов’язану з виконанням обов’язків касира;
  • письмове розпорядження (наказу) керівника підприємства про те, що директор виконує обов’язки касира.

Із письмовим розпорядженням (наказом) керівника підприємства про покладання на себе обов’язків касира питань не виникає, що не скажеш про укладання договору.

А от питання оформлення окремого ЕЦП у такому разі не узгоджено правилами Положення №148.

Так от волинські податківці наголосили, що не потрібно отримувати додатковий кваліфікований електронний підпис директору юридичної особи, якщо він виконує обов’язки касира. 

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»