• Посилання скопійовано

За яких умов реєстрацію ПРРО може бути автоматично скасовано

Якщо господарська одиниця, що зазначена в формі №20-ОПП не експлуатується, то ПРРО реєстрація автоматично скасовується

За яких умов реєстрацію ПРРО може бути автоматично скасовано

Згідно з Порядком реєстрації та застосування ПРРО, затвердженим наказом Мінфіну від 23.06.2020 р. №317, скасування реєстрації ПРРО може здійснюватися автоматично фіскальним сервером ДПС. Про це повідомляє Головне управління ДПС в Івано-Франківській області.

Так, автоматичне скасування ПРРО може відбутися у випадку:

  • якщо згідно з ЄДР юридичну особу чи ФОП припинено;
  • господарська одиниця, де використовується ПРРО, згідно з повідомленням про об’єкти оподаткування суб’єкта господарювання (повідомлення №20-ОПП) закрита або не експлуатується;
  • в контролюючому органі наявне судове рішення про ліквідацію суб’єкта господарювання у зв’язку з банкрутством; наявні дані стосовно ФОП про його смерть, недієздатність; суб’єкта господарювання знято з обліку в контролюючих органах.

Відповідно до цих вимог ДПС запроваджено модуль автоматичного скасування реєстрації ПРРО засобами якого один раз на добу перевіряється наявність таких підстав, та у разі їх встановлення реєстрація ПРРО скасовується автоматично.

З метою уникнення скасування ПРРО у податковій службі нагадають, що у разі зміни даних щодо господарської одиниці у зв’язку зі зміною її назви, адреси місцезнаходження чи перейменуванням вулиць необхідно подати до контролюючого органу повідомлення №20-ОПП про зміни щодо об’єкта господарювання.

Оскільки ідентифікатор об’єкта оподаткування (господарської одиниці) обліковується в контролюючих органах у прив’язці до ПРРО, то закриття ідентифікатора для об’єкта оподаткування, який закривається, розпізнається модулем як закриття господарської одиниці, де застосовується ПРРО, що є підставою для скасування його реєстрації. У зв’язку з цим, при закритті/відкритті об’єкта оподаткування, на який зареєстровано ПРРО, та присвоєнням йому нового ідентифікатора, необхідно здійснити  перереєстрацію ПРРО у день присвоєння нового ідентифікатора такому об’єкту оподаткування (господарській одиниці).

Окрім того, у податковій службі рекомендують після подання повідомлення №20-ОПП перевірити чи відповідають дані про об’єкти оподаткування даним про господарську одиницю та у разі виявлення розбіжностей повторно подати повідомлення №20-ОПП або здійснити перереєстрацію ПРРО.

У разі автоматичного скасування реєстрації ПРРО суб’єкт господарювання може повторно зареєструвати ПРРО на нову господарську одиницю.

Джерело: ДПС у Івано-Франківській області

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»